Šamar Trampu: Demokratama Kongres, republikancima Senat

Autor:

Prema prvim preliminarnim rezultatima, demokrate su osvojile većinu u donjem, Predstavničkom domu Kongresa, dok su republikanci sačuvali većinu u gornjem, Senatu.

2
A- A A+

tramp Foto: Beta/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Demokrate su ostvarile važnu pobedu na kongresnim izborima u SAD preuzimanjem kontrole u Predstavničkom domu Kongresa, ali nije došlo do najavljivanog "talasa" protiv predsednika Donalda Trampa.

Republikanci su sačuvali većinu u Senatu, što je omogućilo Trampu da brzo proglasi "ogroman uspeh", bez pominjanja gubitka Predstavničkog doma.

Izvor: Youtube/Al Jazeera English

Tramp ćutao na Twitteru

Donald Tramp, koji je juče ostao u Beloj kući i nije se oglašavao na Twitteru, do poslednjeg trenutka je vodio kampanju nizom okupljanja pod sloganom "Učinimo Ameriku velikom" (Make America Great Again). Nakon što je predsedničku kampanju počeo nazivanjem meksičkih imigranata "silovateljima", i ovog puta je slao oštre poruke o imigraciji, nazvavši migrantski karavan koji se već nedeljama kreće kroz Centralnu Ameriku "invazijom".

Amerikanci su u utorak, na polovini mandata predsednika, glasali za svih 435 poslanika u Predstavničkom domu, 35 od 100 senatora i 36 guvernera saveznih država.

Izbore je obeležio veliki odziv glasača, ali i dugi redovi i kvarovi na glasačkim mašinama.

Takođe, u Kongresu će žene biti zastupljenije više nego ikada do sada, a u najviše zakonodavne telo prvi put su ušli i predstavnici starosedelaca, Indijanaca, i muslimana.

Kako su preneli američki mediji, izborima na polovini mandata predsednika (midterm) se obično ne odazove veliki broj građana sa pravom glasa, ali ovoga puta više od 39 miliona Amerikanaca je glasalo ranije, poštom ili lično, čime je oboren rekord u 37 saveznih država, a birače su najviše interesovala pitanja zdravstvene zaštite i imigracije.

Takođe, primetno je i da je broj birača koji prvi put glasaju veoma velik.

Prema izlaznoj anketi, koju je AP sproveo među biračima, predsednik Donald Tramp je za većinu bio jedan od faktora u odluci za koga će glasati.

Prva Indijanka u Kongresu

Juče održani izbori su doneli i brojne novine. Demokratska kandidatkinja iz Kanzasa Šaris Dejvids postala je prva Indijanka izabrana u Kongres. Ilhan Omar i Rašida Tlaib, kandidatkinje iz Minesote i Mičigena, prve su muslimanke izabrane u Predstavnički dom. Omar je izbeglica iz Somalije dok je Tlaib dete palestinskih imigranata. Demokrata Džered Polis je pobedom u Koloradu postao prvi deklarisani homoseksualac na mestu guvernera jedne američke države.

Većina glasača ocenila je da se zemlja kreće u pogrešnom smeru, dok dve trećine ipak ocenjuje da je ekonomska situacija u SAD dobra.

ŠTA ZNAČI "DEMOKRATSKI" KONGRES

Demokratska većina u donjem domu Kongresa bi trebalo da ometa delovanje predsednika do kraja njegovog mandata 2021. godine.

"Demokratski Kongres će raditi na rešenjima koja nas okupljaju jer nam je svima dosta podela", rekla je liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi, i obećala ponovno uspostavljanje "ustavne kontrateže".

Dve godine posle iznenađujuće Trampove pobede na predsedničkim izborima, kada je ušao u Belu kuću bez političkog ili diplomatskog iskustva, Amerikanci su u velikom broju izašli na glasanje.Prema procenama medija, demokrate su osvojile Predstavnički dom prvi put posle 2010. S druge strane, republikanci su sačuvali većinu u Senatu, a ona bi mogla da bude povećana za još jedno ili dva mesta.

SAD će tako u januar 2019. ući s podeljenim Kongresom i društvom obeleženim dubokom podelom u pogledu odnosa prema Trampu.

Kongresni izbori su uvek osetljivi za predsednika SAD. Međutim, gubitak Predstavničkog doma uprkos odličnim ekonomskim pokazateljima jeste korak nazad za trenutnog predsednika koji je ovo glasanje predstavljao kao referendum o sebi.

Mapa izbora je ove godine favorizovala republikance, jer su se izbori uglavnom odvijali u većinski konzervativnim državama.

Ostale vijesti