Šta će Dodik uraditi u Sarajevu, čim položi zakletvu

Autor:

Milorad Dodik najavio šta će uraditi kada i formalno postane član Predsjedništva BiH. Od povratka političke, sudske i ekonomske suverenosti BiH od stanih tutora do promjene procedura unutar samog Predsjedništva.

0
A- A A+

Novoizabrani član Predsjedništva BiH, aktuelni predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, potvrdio je da će zakletvu položiti 19. novembra, dan uoči stupanja na novu dužnost, u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjaluci.

Na prvoj sjednici novog skupštinskog saziva, najprije će biti izabrano skupštinsko rukovodstvo i verifikovani mandati poslanicima, nakon toga zakletvu će položiti novoizabrana predsjednica RS Željka Cvijanović, a potom i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH, prenosi RTRS.

Da li BiH ugrožava svijet?

"Neke zapadne zemlje skidaju Kosovo sa dnevnog reda Savjeta bezbjednosti UN, ali ne i BiH, što je veoma indikativno. Nas zadržavaju u okviru Poglavlja sedam Povelje UN kao region koji može da ugrozi bezbjednost u svijetu. Da li je ikome sada normalno da kaže da ovaj region može da ugrozi bezbjednost u svijetu? Nije, a po tom osnovu se nalazimo u Savjetu bezbjednosti", rekao je Dodik.

Dan posle inauguracije u Banjaluci, Dodika čeka inauguracija i u Sarajevu. Dodik je istakao da se prvi put suočava s procedurama koje mu nisu poznate i na koje nema mogućnost da utiče i dodao da je predviđeno da članovi Predsjedništva dobiju sertifikat i polože zakletvu, a potom i da se konstituiše Predsjedništvo i odredi predsjedavajući.

"Predsjedavajući ima obavezu da u nekom skorijem roku zakaže prvu sjednicu. S moje strane, na prvoj sjednici biće predlog izmjena Poslovnika o radu Predsjedništva", rekao je Dodik.

Dodik smatra da BiH konačno treba da funkcioniš u punom kapacitetu svoje suverenosti tako što će preuzeti odlučivanje o pitanjima iz nadležnosti zajedničkih institucija.

Naglasio je da treba ukinuti mnoge stvari, poput stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, te naveo da BiH treba da funkcioniše u dejtonskom kapacitetu, što Srpska ne spori, ali spori ono što su uradili visoki predstavnici na štetu svih.

Kada je riječ o konkretnim potezima koje će povući kao novi član Predsjedništva, Dodik kaže da će prvo predložiti da BiH potpuno ovlada monetarnom politikom, koju sada kontrolišu stranci, čime bi, kaže, bilo kreirano novih milijardu maraka.

Dodik: Tražiću da BiH prizna Krim kao deo Rusije

Kada je riječ o Srpskoj, smatra da bi korisna mjera bila smanjenje poreza i doprinosa na plate, čime bi se omogućilo njihovo povećanje, prenosi RTRS.

Poručio je i da želi da Demokratski narodni savez (DNS) ostane dio vladajuće koalicije, ali da u koalicionom kapacitetu sigurno neće biti onaj broj poslanika koji ima ta stranka, "već onaj koji će zajedno verifikovati", jer su neki radili protiv koalicije u izbornom periodu.

Međunarodne i lokalne faktore, među kojima i predstavnike Bošnjaka, pozvao je da predlože predstavnike u komisiju koja bi napravila istinit, na činjenicama zasnovan izveštaj o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine.

Tagovi:

Ostale vijesti