Protest u Lukavcu: Mjerenje zagađenja ili blokade!

Autor:

Građani Lukavca traže od vlasti da se pod hitno nešto počne rješavati u jednoj od najzagađenijih opština u Evropi.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija

Nekoliko stotina građana Lukavca danas se okupilo na protestu protiv zagađenja. Obratili su se vlastima na svim nivoima sa zahtjevima da se nabave mjerne stanice kako bi uporedne vrijednosti velikih zagađivača bile dostupne građanima, prenosi N1.

"Zatim, tražimo od inspekcija, tužilaštva i nadležnog suda da preduzme sve zakonom predviđene mjere protiv zagađivača okoline, te da se provjeri da li su direktori fabrika kao odgovorne osobe zloupotrijebile položaj i ovlaštenja. Pozivamo i Valentina Incka, visokog predstavnika OHR-a u BiH, da u skladu sa svojim ovlaštenjima građanima Lukavca omogući osnovno ljudsko pravo na ekološku prihvatljivu i čistu okolinu", istakao je Adem Mahović, član Predsjedništva Foruma za zaštitu okoline opštine Lukavac.

Stručnjaci navode da su proteklih dana mjerenja čestica Pn 2,5 prešla 200 mikrograma po metru, granica prema kojoj se u svijetu proglašava alarmantno stanje. Međutim, u Lukavcu i okolini to se nije dogodilo.

S današnjeg protesta građani su poručili da je stanje neizdrživo i da će, ukoliko ne bude pomaka u zaštiti protiv zagađenja, doći do građanskih nesposlušnosti i blokade institucija koje se bave pitanjem zaštite okoline.

Doživite Lukavac kroz "Empire" (Video)

Ekolozi: Iseliti Lukavac ili će se desiti...

Ostale vijesti