Čavić: NDP napušta SzP, razgovaraćemo sa Dodikom

Autor:

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić izjavio je danas u Banjaluci da ova stranka napušta Savez za pobjedu jer, kako je rekao, taj savez i ne postoji.

1
A- A A+

Dragan Čavić Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Savez za pobjede je bila predizborna koalicija, čiji su kandidati nažalost izgubili. Imali smo kontakte sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i dobili smo poziv da razgovaramo o konstituisanju vlasti i razgovarali smo o tome", naglasio je Čavić.

Čavić je na konferenciji za novinare rekao da je rukovodstvo NDP imalo kontakte sa Dodikom i da će učestvovati u razgovorima za formiranje vlasti.

"Na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke odlučili smo da od večeras nismo dio Saveza za promjene, pobjedu jer to i ne postoji", rekao je on.

On je naveo da je u posljednjih nekoliko dana imao kontakte sa Dodikom i poziv za razgovore sa ostalim akterima o mogućem konstituisanju skupštinske većine i vlasti u Republici Srpskoj.

"Mi ćemo razgovarati, a da li ćemo donijeti odluku o učešću NDP-a u vlasti to će zavisiti od onog šta bude predmet razgovora", naglasio je Čavić.

Čavić je naveo da će NDP u razgovorima sa SNSD-om zastupati tri osnovna elementa - vladavina prava, stvaranje uslova za povećanje penzija za 10 odsto u idućoj godini, te potpuno restrukturisanje direktnih i indirektnih poreza, restrukturisanje PDV-a od dvije do tri diferencirane stope i da sve ukupno obračunato daje efekte koji ne povećavaju poreski teret.

On je najavio da će NDP u narednim danima razgovarati sa predstavnicima stranaka koje će očigledno činiti jezgro većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon čega će biti održana sjednica Predsjedništva NDP-a koja je nadležna da donese konačne i obavezujuće odluke za sve članove.

Čavić naglašava da je NDP donio ovakvu odluku zato što u kontinuitetu izborni rezultat ove stranke pada i da to nema nikakve veze sa bilo kakvim odlukama predsjednika SNSD-a Milorada Dodika ili bilo koga iz te koalicije koje se tiču javnih preduzeća i ministarstava.

On je rekao da NDP nije zadovoljan izbornim rezultatom jer je, u odnosu na prethodne opšte izbore, dobio 17 odsto manje glasova.

"Mi smo na prethodnim opštim izborima 2014. godine na političkoj platformi koju smo principijelno držali imali 10.000 glasova više. Zašto mi da budemo Don Kihot političke scene Republike Srpske?", rekao je Čavić, obrazlažući odluku NDP-a.

Ostale vijesti