Radojičić: Procjenjujemo rezultate u Banjaluci

Autor:

Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora SNSD-a Igor Radojičić rekao je da je zadovoljan rezultatima ove stranke na opštim izborima u BiH i Republici Srpskoj, ali ne i u Banjaluci.

0
A- A A+
Igor Radojičić Foto: MONDO/Bojan Jakovljević

On je najavio da će Predsjedništvo Gradskog odbora iduće sedmice raspravljati o razlozima nešto slabijih rezultata u najvećem gradu Srpske.

"Rezultat je bolji nego 2014. godine. I stranka i oba stranačka kandidata za pojedinačne funkcije su pobijedili, ako posmatramo i blokovski i kao koaliciju, koja sada ima znatno veći broj poslanika u Narodnoj skupštini Srpske. Prije četiri godine rezultat je bio veoma tijesan i bilo je teško sastaviti Vladu i održati većinu. Sada će skupštinska većina, vjerovatno, imati više od 50 poslanika", rekao je Radojičić večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u Banjaluci je bio nešto slabiji izborni rezultat, Milorad Dodik je pobijedio za srpskog člana Predsjedništva BiH i lista za parlament BiH je imala solidan rezultat, ali je za Narodnu skupštinu Srpske i predsjednika Republike Srpske znatno ispod očekivanja.

"Tu se, očigledno, desilo nešto što sada procjenjujemo. Iduće nedjelje ćemo imati raspravu na Predsjedništvu Gradskog odbora da bismo utvrdili šta su elementi koji su uticali na to da uže gradsko područje odreaguje lošije nego što smo očekivali", naveo je Radojičić.

On kaže da je teško reći gdje je SNSD "zakazao stranački", dodajući da je stranci možda potrebno "osvježavanje".

"SNSD pobjeđuje u Banjaluci 20 godina, što na lokalnim, što na opštim izborima. Možda je i tu potrebno osvježenje, iako je u SNSD-u 2016. godine, a u Gradskom odboru Banjaluka i 2014. godine uvedeno mnogo novih ljudi", rekao je Radojičić, koji je i gradonačelnik Banjaluke.

Radojičić je naveo da problem nisu bila lokalna komunalna pitanja, jer se ove godine u Banjaluci radilo više nego godinama unazad, ali da su različite okolnosti dovele do toga da je dio gradskog stanovništva glasao protiv aktuelne vlasti.

On kaže da u SNSD-u "ulaze u komplikovane rasprave o tome da li su ponuđene optimalne liste u Banjaluci".

"Mislim da je organizacija postavljena dobro i ne mogu da tvrdim da je u njoj bilo organizovanog kontra-djelovanja", rekao je Radojičić.

Na konstataciju da on u Banjaluci ima podršku 71 odsto građana i da se to nije dovoljno odrazilo na rezutate izbora SNSD-a, te da je, s druge strane, ova stranka na nivou BiH dobila 39 odsto podrške, Radojičić je rekao da građani biraju i da se ne treba zanositi time da stranačka organizacija i disciplina mora da iznese bilo koji rezultat, na bilo kakvom nivou, sa bilo kakvom listom.

"Kako vrijeme odmiče, a pošto su liste otvorene i individualno je glasanje, mislim da upravo mogućnost ličnog izbora igra značajnu ulogu. I sad imamo nekoliko kandidata na različitim listama koji su znatno povukli rezultate svojih partija doslovno imenom i prezimenom. Lična kandidatura i profil onoga koga predlažete je sve važnija i građani nisu više samo skloni slijepom praćenju stranačke discipline, već zaista biraju", naveo je Radojičić.

Prema njegovim riječima, SNSD u Banjaluci, očito, razmišlja i da li su kandidati na obje liste bili optimalni, o čemu se može diskutovati.

"Može se raspravljati i o tome koliki je koalicioni potencijal, koliko je cijela koalicija pratila rezultat jednog i drugog kandidata. Milorad Dodik je ostvario realno dobar rezultat koji je i rastao u odnosu na prošle izbore. Znači, potencijal postoji, jer 51.800 građana Banjaluke je gasalo za Dodika, ali isti ti građani na drugim listama nisu glasali za kandidate SNSD-a ili su glasali za neke druge", naveo je Radojičić.

Govoreći o tome na koji način će SNSD sa koalicionim partnerima vladati na nivou BiH, Radojičić je naveo da će to biti "vrlo teško složiti".

"SNSD, SDA i HDZ BiH matematički nemaju većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pa i ako se u Srpskoj uspije postići dogovor i jedinstvo, u šta je teško vjerovati, s obzirom na personalni sastav koji je izabran, mislim da će tri ili četiri poslanika iz Republike Srpske ostati u opozicionom stavu. Još gora je situacija sa sastavom iz Federacije BiH", rekao je Radojičić, koji je član Glavnog odbora i Predsjedništva SNSD-a.

Prema njegovim riječima, vidjelo se da u prethodne četiri godine nije funkcionisalo to što su jedne stranke na vlasti u Republici Srpskoj, a druge na nivou BiH, što je proizvodilo tenzije.

Radojičić smatra da je u Sarajevu neophodno jedinstvo svih predstavnika Republike Srpske, jer se u posljednjem mandatu pokazalo da se sa četiri-pet, od ukupno 14 glasova iz Srpske, pokušala držati vlast na nivou BiH, i to sa onima koji nisu reprezent Srpske.

"SNSD je stalno prigovarao da je ta manjina iz Republike Srpske, koja je predstavljala većinu u Sarajevu da bi ostala u vlasti, u stvari pravila štetu interesima Srpske. U Sarajevu treba da bude reprezentativno predstavljanje većine koju je narod izabrao i ne treba da bude izbor druge strane. Ne treba SDA da određuje ko će birati predstavnike iz Srpske", rekao je Radojičić.

Ostale vijesti