• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pojeftinilo gorivo u Federaciji BiH

Autor mondo.ba

U Federaciji BiH od danas je gorivo na svim benzinskim pumpama jeftinije za pet feninga, dok se u Republici Srpskoj do daljneg cijene neće mijenjati.

 Pojeftinilo gorivo u Federaciji BiH Izvor: Mondo/Goran Sivački
Izvor: Mondo/Goran Sivački

Niže cijene na benzinskim pumpama u Federaciji BiH stupaju na snagu počevši od danas, 8. 11. 2018. godine, objavila je Fena.

Očekuju se da će i ostali distributeri slijediti ovaj primjer i promovisati društveno odgovorno ponašanje, a potrošači će u modelu slobodnog formiranja cijena naftnih derivata imati mogućnost da se prema ponuđenom rasponu cijena opredijele za prodavce s nižim cijenama, navodi se u saopštenju Federalnog ministarstva trgovine.

U saopštenju iz Vlade FBiH nakon sastanka sa distributerima naftnih derivana detaljno je objašnjeno šta utiče na formiranje cijena nafte i naftnih derivata.

"Na najnovijem sastanku je konstatovano da je 4. 10. 2018. godine na londonskom tržištu cijena barela nafte iznosila 86,29 dolara (kurs 1 USD = 1,693653 KM), a nakon toga je uslijedilo snižavanje cijene barela, te je na londonskom tržištu barel sirove nafte 31. 10. 2018. godine koštao 75,91 dolara (kurs 1 USD = 1,719865 KM)", saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

Međutim, nastavlja se, u regiji rafinerijske i nabavne cijene naftnih derivata do bh. granice nisu pratile taj trend, što potvrđuju podaci s Jedinstvenih carinskih isprava koje Uprava za indirektno oporezivanje BiH sedmično dostavlja Federalnom ministarstvu trgovine.

"Analizom kalkulacija cijena uočeno je da nije došlo do povećanja veleprodajne ili maloprodajne marže, ali su uvećane druge varijable koje se odnose na rafinerijsku cijenu i troškove transporta do bh. granice. Troškovi prijevoza naftnih derivata iz Kopra do bh. granice iznose 0,08 KM/litri, iz Rijeke 0,07 KM/litri, Siska 0,06 KM/litri, a iz Luke Ploče svega 0,02 KM po litri. Prvenstveni razlog za to je činjenica da se nakon havarije u Luci Ploče nabavka i snabdijevanje naftnim derivatima vrši cestovnim putem iz rafinerija Rijeka, Sisak i skladišta u Solinu i Kopru. Bitno je naglasiti da se funkcioniranjem Luke Ploče osigurava konkurentnost u ovoj oblasti, odnosno da se, pored rafinerija u Hrvatskoj i Sloveniji veleprodavci mogu opredijeliti za nabavku od dobavljača koji imaju niže cijene i niže transportne troškove, a to su uglavnom dobavljači koji prometuju u Luci Ploče", objašnjeno je u saopštenju.

Dakle, zaključuje se, konkurentnost u segmentu nabavke derivata, odnosno repozicioniranje ranijih dobavljača treba rezultirati odgovarajućom povoljnijom cjenovnom politikom distributera, to jest sniženjem veleprodajnih i maloprodajnih cijena u Federaciji BiH.

Dodaje se da je jedno od skladišta manjeg kapaciteta u Luci Ploče profunkcionisalo 5. novmebra, te je, uz sniženje rafinerijskih cijena, i to donijelo određene rezultate.

Saša Ćejić, iz Udruženja Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, za Srpskainfo kaže da je gorivo u Federaciji bilo skuplje u prosjeku za deset feninga po litru, a da će sa ovim korekcija biti opet jeftinije za oko pet feninga po litru.

"Ne vidim neke bitne promjene na svjetskom tržištu pa u nekoj skorijoj budućnosti cijene goriva u Srpskoj neće biti snižene", tvrdi Ćejić.

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj su najniže u Semberiji i podrinjskom područuju, dok je najskuplje u Hercegovini i Krajini. Tako je prosječna cijena goriva na pumpama u Banjaluci 2,30 KM.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE