• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džeko o Ligi nacija: Tako blizu, a tako daleko

Autor mondo.ba

Kapiten Bosne i Hercegovine Edin Džeko smatra da je Liga nacija dobro takmičenje jer pruža priliku da se "i na mala vrata" omogući plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

"Zmajevi" su u novoformirano takmičenje Evropske fudbalske unije (UEFA) ušli sa dvije vezane pobjede nad Sjevernom Irskom u Belfastu (1:2) i Austrijom na sarajevskoj "Grbavici" (1:0), gdje je gol odluke postigao Edin Džeko

"Zasad nem dobro ide. U dvije utakmice smo ostvarili dvije pobjede i pokušaćemo da u preostala dva meča ostvarimo iste rezultate. UEFA je donijela pravu odluku da formira Ligu nacija, koja ima takmičarski duh i omogućava plasman na Evropsko prvenstvo ukoliko ne uspijete to da ostvarite kroz kvalifikacije. Igra se puno bolje jer su ekipe više motivisane nego u prijateljskim utakmicama. Meni se čini da je razlika velika", rekao je centarfor Rome u intervjuu za sajt Fudbalskog saveza BiH.

BiH je poslije maksimalnog učinka na korak od plasmana u najvišu A grupu Lige nacija.

"Tako blizu, a tako daleko. Napravili smo dobar posao do sada, ali ima još da se igraju dvije utakmice sa obje reprezentacije iz grupe. Jedan od ciljeva jeste da odemo u A grupu gdje su najjače selekcije Evrope. U ova dva meča daćemo maksimum i zasad sve zavisi od nas. Vidjećemo".

Džeko izuzetno cijeni selekcije Sjeverne Irske i Austrije.

"Igrali smo protiv njih i oba meča su bila izuzetno teška, posebno taktički. Sjeverna Irska je tipična ostrvska ekipa protiv koje smo imali dosta sreće jer nismo odigrali najbolje, ali i tu smo pokazali koliko nam je ovo takmičenje važno. Što se tiče Austrije, oni su savladali Irce i postali nam glavni konkurenti za prvo mjesto. Nesporno je da su vrlo kvalitetna reprezentacija sa par pojedinaca iz najboljih evropskih liga i naredni meč u Beču će biti ključni za prvu poziciju u grupi".

Prema njegovim riječima, i u B grupi Lige nacija nastupaju reprezentacije iz samog vrha evropskog fudbala.

"Tu je Danska, koja je dobro igrala na Svjetskom prvenstvu, zatim Rusija, koja je izbacila Španiju sa Mundijala...Svi oni žele da budu najbolji i da narednu Ligu nacija igraju protiv velesila".

Napadač rimske "vučice" je ispred svih ekipa na "Starom kontinentu" izdvojio "crvenu furiju".

"Španija je po meni uvijek na vrhu iako nisu imali dobro SP, isto tako i Njemačka, koja je velesila i koja može napraviti tri-četiri podjenako dobre ekipe. Uz naravno Francusku, koja je prvak svijeta".

Džeko je dodao da bi plasman na Evropsko prvenstvo bio ne samo važan za reprezentaciju BiH već i za cijelu zemlju.

"S obzirom da bi nam bilo prvi put, bila bi velika stvar za ekipu i za cijelu BiH. Evropsko prvenstvo bi sigurno popravilo imidž cijeloj zemlji".

Na pitanje, koliko je snažna aktuelna selekcija BiH, kapiten je odgovorio:

"Imamo dosta novih igrača i novog selektora Roberta Prosinečkog, ali i dobru seriju od sedam mečeva bez poraza. Još možemo napredovati, treba nam malo vremena da se uigramo i vjerujem da možemo puno bolje nego što je dosad bio slučaj. Imamo prostora za napredak".

Osim njega, koji je najbolji igrač i strijelac nacionalne selekcije, igra "zmajeva" se vrti i oko Miralema Pjanića, veziste torinskog Juventusa...

"Svi govore Džeko i Pjanić, ali ekipu čini 11 igrača i 11 rezervi koji mogu da uđu i da donesu prevagu na terenu, pa ne treba da se vrti igra oko jednog ili dva fudbalera. Za više ciljeve i uspjehe je potrebno da budemo kolektiv. A ja mislim da to i jesmo iako još možemo da napredujemo".

Nije želio posebno da upoređuje aktuelni tim "zmajeva" sa nekim ekipama iz prošlosti.

"Bilo je dosta dobrih igrača, od Zvjezdana Misimovića, s kojim sam igrao i u Volfsburgu, preko kapitena Emira Spahića s kojim smo otišli na Mundijal 2014. godine u Brazil. Bili smo respektabilan tim i samo nas je nedostatak sreće spriječio da odemo na još neko veliko takmičenje. Dva puta smo u baražu izvukli Portugal, veliku silu sa Kristijanom Ronaldom. Imamo i sad dobru ekipu, kvalitetne mlade igrače i na nama je da im pomognemo da ih izvedemo na pravi put".

O selektoru Robertu Prosinečkom, Džeko je govorio sa velikim poštovanjem.

"Kakav je bio igrač, takav je i kao trener. Samo lopta, da se igra, bez nabijanja i to sam i očekivao. Traži da se igra od golmana. Bio je veliki igrač, a takav je i kao čovjek. Mi ćemo sigurno dati maksimum za njega i za tim. Lijepo je imati selektora koji je igrao u karijeri za Real i Barselonu, a izvan terena je opušten, često pijemo kafu zajedno".

Za kraj je izrazio nadu da je BiH spremna da ostvari plasman na EURO 2020.

"Nadam se da jesmo spremni i da ćemo uz malo sreće uspjeti da se domognemo šampionata Evrope", zaključio je rekorder po broju nastupa i postignutih golova u dresu BiH.

...
Izvor: Youtube/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC