Povećana prodaja novih stanova

Autor:

U Republici Srpskoj je u trećem tromjesečju ove godine prodat 481 novi završeni stan, što je više za 18,2 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

0
A- A A+
zgrade, stanovi, Banjaluka, građevinarstvo Foto: MONDO/Željko Svitlica

Prosječna cijena prodatih novih stanova u trećem tromjesečju iznosi 1.434 KM po metru kvadratnom i niža je za 10,6 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Korisna površina prodatih stanova bila je 25.977 metara kvadratnih i veća je za 14,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Broj predviđenih stanova za gradnju u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isti period 2017. veći je za 12,5 odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da pad prosječne cijene kvadrata stana u trećem tromjesečju u odnosu na isti prošlogodišnji period treba posmatrati po pojedinim mjestima, a ne za cijelu Srpsku.

"Vidljivo je da cijene stanova u Banjaluci ne padaju već duži period, a dostižu i cifru veću od 2.000 KM za kvadrat i ubjedljivo su najveće u Republici zbog potražnje na tom području. U ostalim mjestima ubjedljivo je manja tražnja i promet nekretninama, ali i cijena po kvadratnom metru stana", navela je Stojadinovićeva.

Prema njenim riječima, po analogiji to važi i za prodatu korisnu površinu stana, kao i za broj prodatih stanova.

Ostale vijesti