Banjaluka: Izabrani najbolji projekti u kulturi

Autor:

Grad Banjaluka će sufinansirati 25 projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, navedeno je u preliminarnoj rang-listi, koja je danas objavljena.

0
A- A A+

gradska uprava, opština, banjaluka Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Ukupna vrijednost predloženih projekata za sufinansiranje je 155.000 KM, a pojedinčani iznosi se kreću od 1.000 do 15.000 KM.

Podršku Grada dobilo je udruženje "AEON" za projekat "Avanture Trbe i Dugog", zatim Kulturno-umjetničko društvo "Piskavica" za modnu kolekciju "Kozara etno fjužn", Udruženje građana "Gradsko pozorište Jazavac" za tinejdžerski dugometražni igrani film članova njihovog studija, te Društvo arheologa Republike Srpske za projekat "Primjena savremene metodologije u arheologiji (primjer lokalitet Kastel Banjaluka)".

Ovaj konkurs jedna je od novina iz Strategije razvoja kulture na području grada koju je Banjaluka, kao prva i za sada jedina lokalna zajadnica u BiH, usvojila polovinom ove godine, saopšteno je iz Gradske uprave.

Na osnovu ove strategije, koja je izrađena u okviru kandidature Banjaluke za Evropsku preijstonicu kulture 2024. godine, prvi put su projekte iz oblasti kulture birali sami umjetnici, odnosno stručna komisija u čijem su radu učestvovali neki od najpoznatijih banjalučkih kulturnih radnika.

Iz Gradske uprave navode da je na javni konkurs za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2018. godinu ukupno stigao 41 projektni prijedlog, bodovana su 32, a 25 je ispunilo dovoljan broj bodova za sufinansiranje.

Konačna rang-lista, kako navode iz Gradske uprave, biće donesena po isteku osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang-liste, ukoliko ne bude prigovora.

Svi prigovori se podnose gradonačelniku putem Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Kompletnu rang listu možete pogledati ovdje.

Tagovi:

Ostale vijesti