BiH mora riješiti nedostatke izbornog sistema

BiH nema vremena za gubljenje kada je riječ o rješavanju nedostataka izbornog sistema, kažu predstavnici EU.

0
A- A A+
izbori, glasanje Foto: Goran Arbutina, mondo.ba

Dodaju da će Evropska komisija u pripremi mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, uzeti u obzir i sprovođenje izbora u skladu sa demokratskim standardima, saopšteno je danas iz Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH.

U saopštenju je navedeno da EU podržava preliminarne rezultate OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/ o nedavno održanim izborima u BiH i ulozi Centralne izborne komisije BiH.

"Takođe su ih podržali izborni posmatrači u ime Evropskog parlamenta, Parlamentarnih skupština OEBS-a, Savjeta Evrope i NATO. Do kraja ove godine, očekuje se da će ODIHR objaviti preporuke za poboljšanje izbornog sistema u BiH i EU je spremna da podrži hitnu primjenu tih preporuka", istaknuto je u saopštenju.

Iz Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH ističu da su potpuno neprihvatljivi trenutni pritisci koje vrše političke partije i drugi akteri na Centralnu izbornu komisiju BiH.

Navodeći da je nezavisnost Centralne izborne komisije BiH neophodan preduslov za funkcionalan izborni sistem, u saopštenju je istaknuto da je Komisija dužna postupati u zakonskim okvirima koji uređuju njeno djelovanje.

Tagovi:

Ostale vijesti