"Football Leaks": Zahavi, Karibi, Partizan i Marković!

Autor:

Novo istraživanje "Špigla" govori o sumnjivim poslovima izraelskog menadžera Pinija Zahavija, a nemački list ističe da je sve najbolje sumirano u transferima Lazara Markovića iz Partizana u Benfiku, pa iz Benfike u Liverpul...

"Football Leaks": Zahavi, Karibi, Partizan i Marković! Foto: MN Press

Lazar Marković nije ni minut odigrao ove jeseni u dresu Liverpula, ali je ove nedelje već drugi put u središtu interesovanja medija.

Prvo je povremeni srpski reprezentativac morao da se izjašnjava na društvenim mrežama zbog običnog "lajka" tokom utakmice njegovog Liverpula i Crvene zvezde (0:2), dok je druga stvar koju je ove subote objavio nemački list "Špigl" daleko ozbiljnija.

U saradnji sa "Football leaks", uz pomoć kojih su prethodnih nedelja objavili mnoge tajne iz sveta fudbala, novinari "Špigla" bavili su se poznatim menadžerom Pinijem Zahavijem.

U prvom delu teksta govorili su o tome kako je ovog leta postao menadžer poljskog napadača Roberta Levandovskog i na koje je sve načine pokušao da "isforsira" njegov odlazak iz Bajerna - kao što je bilo u slučaju Nejmara i Barselone godinu dana ranije - dok je poseban deo posvećen njegovoj tehnici za "zaobilaženje poreza" i novcu od transfera.

Koristio se "investiranjem u igrače" koje je direktno otkupljivao od timova, a onda zarađivao od njihovih transfera - što je FIFA zabranila 2015. godine - i za tu priliku je "Špigl" iskoristio i primer Lazara Markovića.


Oni u ovom istraživanju podsećaju da je u aprilu 2012. godine, ubrzo nakon što je postao punoletan, Partizan, čiji je predsednik u to vreme bio Dragan Đurić, prodao 100% prava na Lazara Markovića investicionom fondu "Lejston Holdings" za koji su dobili 7 miliona evra.

Samo godinu dana kasnije, prodat je u Benfiku za 6,25 miliona evra i sav novac je pripao "Lejston Holdingsu", ali samo za 50% prava na njega.


Već naredne godine Benfika je prodala Markovića u Liverpul za 25 miliona evra, ali su "na ravne časti" klub i pomenuti investicioni fond podelili, pa je tako na Britanska Devičanksta Ostrva, gde je "smešten" "Lejston Holdings", za dve godine stiglo 18,75 miliona evra (bez poreza) nakon investicije od 7 miliona evra, plaćene Partizanu.

"Špigl" prenosi da se FIFA, koja prati sve međunarodne transfere, interesovala za ovo u martu 2014. godine i raspitivala se kod Partizana.

/GDE JE NOVAC OD PRODAJE LAZARA MARKOVIĆA?/


Kimberli Moris je pisala Partizanu i tražila sve veze kluba sa "Lejston Holdingsom", na šta joj je, navodi "Špigl", klupski sekretar poslao dokument kojim ona "nije bila zadovoljna". Navodi se da su iz FIFA želeli da znaju da li postoje veze između "Lejstona Holdingsa i Pinija Zahavija" i da li je postojao poseban dogovor za transfer igrača sa Zahavijem, ali nije uspela do kraja da istraži ovaj posao.

"Football Leaks" prenosi da je Moris bila na "pravom tragu" pošto su oni otkrili da su Zahavi i "Lejston Holdings" definitivno povezani.

Foto: MN Press


Navodi se da je u maju 2012. godine, malo nakon što je Partizan "prodao" prava na Markovića, kompanija "Lejston Holdings" uplatila 250.000 evra kompaniji iz Njujorka - "Sport & More" iza koje stoji fudbalski agent Nikola Damjanac, posrednik u ovom poslu između dve strane.

"Tragom novca" navodi se i da je Damjanac dobio 250.000 evra preko računa "Lian Sportsa", odnosno 2 miliona evra preko kompanije "Goldline" iz Švajcarske.

"Špigl" se pita zbog čega bi "Lejston Holdings", na savet Pinija Zahavija, prosledio više od 30% dobijenog novca prosledio dvema kompanijama koje imaju istog konsultanta, a to pitanje postavio je i samom Zahaviju i Damjancu koji nisu želeli da komentarišu...

Isti list je spomenuo i da je "Lejston Holdings" otkupio polovinu prava na Danila Pantića kada je bio šesnaestogodišnjak (1,7 miliona evra), a da novac nije otišao u Partizan nego na ostrvo Nevis - u Karibima!

"Špigl" je za kraj naveo da se Zahavi na kraju ipak sastao sa novinarom koji radi na projektu "Football Leaksa" i da je njegov ton tokom razgovora bio veoma "agresivan", te da je jednom čak i udario pesnicom od sto rekavši da je čovek koji ima moć, uz pretnju tužbama...

Ostale vijesti