Sunčano i toplo, vozači oprez

Autor:

U BiH danas će preovladavati pretežno sunčano vrijeme sa dnevnom temperaturom vazduha do 19 stepeni Celzijusovih.

0
A- A A+
sunce, vrijeme, proljeće, priroda Foto: Mondo.ba/Z. Svitlica

Tokom dana umjerena oblačnost očekuje se u centralnim krajevima i na sjeveroistoku. I dalje će biti toplije od prosjeka za ovo doba godine, saošteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 13 do 19 stepeni Celzijusovih.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutros u većini krajeva preovladava pretežno sunčano vrijeme, a magle ima po kotlinama i uz riječne tokove.

Sokolac je jutros u 7.00 časova bio najhladniji sa minus četiri stepena, dok je na Bjelašnici izmjereno nula stepeni.

U Gacku je u isto vrijeme izmjeren jedan stepen, u Bijeljini, Šipovu, Bugojnu i Sanskom Mostu dva, u Banjalucu, na Han Pijesku, u Kalinoviku, Srpcu, Srebrenici i Livnu tri, u Doboju, Prijedoru, Kneževu, Nevesinju, Višegradu, Rudom, Bileći, Brčkom, Sarajevu i Tuzli četiri, na Čemernu, na Ivan Sedlu, u Novom Gradu, Mrkonjić Gradu, Ribniku i Krupi na Uni pet stepeni, u Zvorniku i Širokom Brijedu sedam, na Mrakovici osam, u Mostaru i Trebinju devet, u Gradačcu 11, u Bihaću 13 i u Neumu 14 stepeni Celzijusovih.

Stanje na putevima: Oprez zbog magle

Magla jutros mjestimično smanjuje vidljivost na putevima u dolinama i uz riječne tokove, a poseban oprez savjetuje se vozačima na širem području Gradiške, Prijedora, Doboja, te donjeg i gornjeg Podrinja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Gusta magla u Federaciji BiH /FBiH/ smanjuje vidljivost na pojedinim dijelovima dionica u dolinama Bosne, Save, Spreče i Neretve.

Na dionicama na kojima su aktuelni radovi, saobraćaj se odvija usporeno, a vozači su obavezni da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Režim saobraćaja izmijenjen je na auto-putu Gradiška-Banjaluka zbog izgradnje naplatne stanice "Čatrnja". Radovi će trajati do kraja godine.

Zbog radova usporeno se saobraća na magistralnim putnim pravcima Banjaluka-Srpske Toplice, Banjaluka-Čelinac-Kotor Varoš, Sarajevo-Foča na lokalitetu Sijeračke stijene, na regionalnom putu Derviši-Klašnice dva u Ulici Put srpskih branilaca i 16. Krajiške brigade.

Na dionici magistralnog puta Krupa na Vrbasu-Bočac zbog radova dolazi do desetominutnih obustava saobraćaja u periodu od 7.00 do 17.00 časova.

Saobraćaj je obustavljen na regionalnom putu Moštanica-Kozarska Dubica zbog sanacije mosta preko rijeke Moštanice, a vozila se za vrijeme obustave preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini.

I dalje je na snazi obustava saobraćaja kroz ulice 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini zbog čega se putnička vozila preusmjeravaju na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se obilaznicom.

Na regionalnom putu Lopare-Priboj zbog aktiviranog klizišta obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, te preusmjeren na alternativne putne pravce.

Zbog klizišta izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na regionalnim putevima Mitrovići-Prisika, Bratunac tri-Drinjača, Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić.

Zabrana saobraćaja zbog oštećenja mostova i dalje je snazi na regionalnom putu Teslić-Podjezera /granica Srpske i FBiH/ u mjestu Žeželja za vozila čija ukupna masa prelazi pet tona, te na lokalnom putu prema manastiru Petrovo za sva vozila čija ukupna masa prelazi tri i po tone.

U FBiH u toku je asfaltiranje regionalnog puta Podlugovo-Visoko, pa dolazi do obustave saobraćaja na dionici Most na Stavnji-LJeševo. Za vrijeme obustave alternativni pravci su auto-put Podlugovi-Visoko, kao i regionalni put Podlugovi-Breza-Prhinje-Gračanica-Visoko i obratno.

Na ulazu u Bugojno zbog sanacije mosta na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno obustavljen je saobraćaj teretnih vozila i preusmjeren na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Radovi se izvode i na magistralnom putu Sarajevo-Trnovo, na području Stupa, te se ovom dionicom saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Ostale vijesti