A u Gracu... Pomirili se Habzburzi i Principi!

Autor:

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda, i Branislav Princip, potomak rođaka Ferninandovog ubice Gavrila Principa, pružili su ruke jedno drugom u Gracu

0
A- A A+

Grac Foto: MONDO/Predrag Vujić

Dok su se svjetski političari okupili u Parizu na obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, dvoje "običnih" ljudi našlo se u Gracu kako bi obilježili povod za njegov početak. Dobro, ne baš tako običnih.

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda, i Branislav Princip, potomak rođaka Ferninandovog ubice Gavrila Principa, pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog "Rukovanje za mir", prenijela je Hina.

"Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan", rekao je organizator, austrijski umjetnik Igor Petković.

On je u Gracu organizovao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dvije porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak.

Gavrilo Princip ubio je austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Mjesec dana kasnije Austro-ugarska je proglasila rat Srbiji, čime je otpočeo Prvi svjetski rat koji je na kraju završio raspadom Habsburškog carstva.

Sto godina kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arsteten, gdje su Franc Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip se u Srbiji bavi filmom.