• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noć teatra BiH: Preko 40 besplatnih dešavanja

Autor mondo.ba

I ove godine, koordinator Noći teatra za BiH je Bosansko narodno pozorište Zenica.

 Noć teatra BiH: Preko 40 besplatnih dešavanja Izvor: NPRS za mondo.ba

Ovogodišnja Evropska manifestacija Noć teatra 2018. se održava tradicionalno treće subote u novembru, pa će tako pozorišta, kulturne ustanove, centri za kulturu, akademije, festivali, nevladine organizacije i drugi subjekti otvoriti svoja vrata i slaviti teatarsku umjetnost u 12 gradova širom Bosne i Hercegovine. 

Izvor: NPRS za mondo.ba

Naime, u Bosni i Hercegovini se deveti put za redom održava ova manifestacija evropskog karaktera u kojoj ove godine učestvuje 10 zemalja i to: Hrvatska, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Austrija, Mađarska, Češka, Bugarska i Belgija.

Deveta po redu Noć teatra 2018, najavljena je danas na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci na kojoj su govorili: koordinatorica Noći teatra za BiH Merima Handanović i saradnik za poslove marketinga Narodnog pozorišta RS-a Aleksandar Matrak.

Merima Handanović je najavila bogat program u subotu, 17. novembra naglasivši da se ove godine u 12 gradova priređuje ukupno 40 programa, među kojima su i 21 predstava od kojih su čak četiri premijerna izvođenja, zatim koncerti, među kojima je i veliki koncert Sarajevske fiharmonije u Narodnom pozorištu Sarajevo, zatim modne revije, radionice za djecu i odrasle, predstavljanje knjiga, obilasci pozorišta, te online teatarske izložbe.

Među ovogodišnjim učesnicima je i osam državnih teatara, četiri gradska/amaterska pozorišta, centri za kulturu, jedan festival, jedna ustanova za predšolski odgoj i obrazovanje, jedna akademija dramskih umjetnosti, jedna gradska biblioteka, kao i razne nevladine organizacije i sektori. Handanović je istakla da će svi ljubitelji teatarske umjetnosti imati priliku da uživaju u cjelodnevnoj i cjelovečernjoj manifestaciji u Zenici, Banjoj Luci, Kaknju, Konjicu, Srebreniku, Travniku, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Brčkom, Bugojnu i Trebinju.

Aleksandar Matrak je izrazio zadovoljstvo devetim učešćem na značajnoj manifestaciji u kojoj je ova teatarske kuća partner od samog početka. Matrak je istakao kako će u Noći tetara za BiH u Narodnom pozorištu RS biti izvedena ansambl predstava nastala prema tekstu Mate Matišića „Sinovi umiru prvi“ u režiji Marka Misirače.

Noć teatra pruža bogat program u kojem su većinom programi besplatnog ulaza ili po sniženim, simboličnim cijenama svih programa. O programu Evropske manifestacije Noći teatra se možete informisati na stranici nocteatatra.bnp.ba ili na stranici europeantheatrenight.com.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop