Ugasio se HAL 9000 (VIDEO)

Autor:

Glumac koji je dao glas veštačkoj inteligenciji u filmu "Odiseja u svemiru" preminuo je u 91. godini.

Ugasio se HAL 9000 (VIDEO) Foto: YouTube/KlingonSpider

Daglas Rejn, kanadski glumac najpoznatiji po pozajmljivanju glasa u filmu "Odiseja u svemiru", preminuo je u Stratfordu u 91. godini.

Vest o njegovoj smrti objavili su organizatori Stratford festivala, pozorišne smotre koju je Rejn osnovao zajedno sa još nekoliko glumaca.

Najpoznatiji je bio po "ulozi" veštačke inteligencije HAL 9000 u filmovima "Odiseja u svemiru" i "Godina kada smo ostvarili kontakt". Fanovi naučne fantastike bili su oduševljeni "robotom" koji tokom čitavog filma zadržava mirni, nepokolebljivo tihi ton, čak i kada je jasno da je glavni negativac.

Rejn nije bio prvi izbor Stenlija Kjubrika za glas HAL-a, hteo je oskarovca Martina Balzama, ali je Balzam snimio svoju ulogu "šetajući" kroz sve ljudske emocije, čak je i plakao. Kjubrik je onda čuo Rejnovu sinhronizaciju dokumentarca "Svemir" i odlučio da pozove njega.

Pošto su sve scene već bile snimljene, Rejn je glas snimio sam u studiju, i nikada nije sreo nijednog od ostalih glumaca u filmu.

Mirni, "ravni" ton koji je dao HAL-u poslužio je kao model za buduće veštačke inteligencije, prenosi "Hafington post". Zbog Rejna, navodi taj portal, Siri ili Alexa govore tako kako govore.

Rejn je igrao i u pozorištu, na filmu i televiziji, ali će zauvek ostati upamćen kao HAL 9000. U filmu "Odiseja u svemiru", koji nikada nije pogledao.

Izvor: YouTube/KlingonSpider

Pogledajte MONDOPop o "Odiseji u svemiru"!

Izvor: MONDO/Jelena Đurović

Ostale vijesti