POTVRĐENO: Gruevski pobjegao u Mađarsku!

Autor:

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski, javio se iz Budimpešte, gdje je od mađarskih vlasti zatražio politički azil. Iz Budimpešte stigla i zvanična potvrda mađarskih vlasti, a iz Skoplja - potjernica.

0
A- A A+
Budimpesta, Madjarska, Budapest, Hungary, Foto: MONDO portal / Marko Čavić

"Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj", napisao je Gruevski na svom Facebook profilu.On je dodao da je poslednjih nekoliko dana dobijao prijetnje po život.

"Uvijek ću ostati vijeran Makedoniji. Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale potjernicu.

ZVANIČNO SKOPLJE U MAGLI


Vijest da se bivši premijer Mađarskoj u Skoplju je odjeknula kao bomba, a pitanje svih pitanja je ko je odgovoran za nastalu situaciju.

Do oglašavanja na Facebooku svi, pa i u njegovoj VMRO-DMNE, gdje je počasni predsjednik, tvrde da ne znaju gdje se nalazi Gruevski.

Portparol te stranke izjavio je ranije danas da ne zna gdje je Gruevski i da ta najuticajnija opoziciona makedonska partija nema informacije o tome da se bivši premijer nalazi u Mađarskoj.

TRAŽI SE: Gruevski na potjernici

Makedonski MUP objavio je večeras međunarodnu potjernicu za bivšim premijerom.. Kako se navodi u potjernici objavljenoj na sajtu MUP, Nikola Gruevski, koji je rođen 31. avgusta 1970. u Skoplju, traži se zbog privođenja na izdržavanje kazne zatvora od dvije godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da Gruevski iz zemlje nije izašao na regularnim graničnim prelazima i da mu je pasoš oduzet u istrazi još prošle godine.

Potom je stigla i zvanična potvrda- Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je večeras da je potvrđeno da se bivši makedonski premijer Nikola Gruevski nalazi u Mađarskoj.

Kako se navodi u saopštenju, potvrda da se Gruevski, koji se u Makedoniji traži zbog izdržavanja dvogodišnje kazne zatvora, nalazi u Mađarskoj i da je zatraži azil, dobijena je od mađarskog ministarsva unutrašnjih poslova.

Policija Makedonije je odmah nakon dobijanja te informacije obavijestila krivični sud u Skoplju da raspiše međunarodnu potjernicu za Gruevskim.

Premijer Zoran Zaev najprije je ranije danas izjavio da ne vjeruje da će Gruevski dozvoliti da ga hapse, a kasnije, nakon objave na društvenoj mreži, izjavio je da najprije treba nepobitno utvrditi da li je njegov prethodnig napustio zemlju kako bi se se znalo da li je, kako je rekao, u bjekstvu ili nije.

"Ne znamo da li se radi o bjekstvu ili ne. To treba da se utvrdi", rekao je Zaev novinarima.

Zaev je ponovio da vlast nema namjeru da se miješa u rad pravosuđa i apelovao na druge da to ne čine.

"Policija nije imala pravo bez sudskog akta da uskrati slobodu Gruevskom, niti da ga prati ili nešto primjenjuje. O tome mora da postoje uputstva suda", rekao je Zaev odgovarajući na pitanje ko je odgovoran što Gruevski i dalje nije dostupan sudskim i policijskim organima.

Inače, Gruevski je osuđen zbog tajne kupovine "mercedesa" vrijednog 600.000 evra a osumnjičen u još tri sudska postupka koja je pokrenulo Specijalno tužilaštvo.

Raspisana poternica za Gruevskim!

Ostale vijesti