"Srpska će zaštititi svoju imovinu u Hrvatskoj"

Autor:

Hrvatska je prije tri dana objavila javni poziv kojim u zakup daje odmarališta i druge nekretnine koje su u vlasništvu BiH. Dodik odgovorio: „Moraju poštovati sporazum bivših republika SFRJ“.

0
A- A A+

hrvatsko primorje, hvar, more, luka, jelsa, hrvatska Foto: MONDO/Mihaela Šljukić Bandović

Naime, Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je prije tri dana javni poziv kojim daje u zakup odmarališta i druge nekretnine na Jadranu.  

Na spisku je 15 nekretnina, odmarališta i pratećih objekata na primorju Hrvatske, čiji su vlasnici preduzeća iz Srbije i BiH, a u zakup se daju na 30 godina.

Ministar državne imovine Hrvatske Goran Marić je zbog, kako kaže nebrige o toj imovini, u zakon ubacio odredbu kojom omogućava njihov zakup na 30 godina i raspisao javni poziv. To je tek početak, jer po istom principu, raspisaće se poziv i za brojna druga odmarališta koja u suštini pripadaju ili Srbiji i BiH ili njihovim preduzećima, sindikatima, ustanovama, pišu hrvatski mediji.

Na sporne odredbe ovog zakona reagovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ističući kako će Srpska svoju imovinu zaštititi.

“Republika Srpska preduzeće sve aktivnosti na zaštiti svoje imovine u Hrvatskoj”, izjavio je predsjednik Milorad Dodik.

Na pitanje da prokomentariše informaciju da je Hrvatska počela primjenu izmjena i dopuna Zakona o upravljanju državnom imovinom, koji je hrvatski Sabor usvojio u maju, a koji resornom ministarstvu omogućava da upravlja nekretninama i da stavlja u funkciju i nekretnine za koje nisu riješeni imovinsko pravni odnosi, Dodik je rekao da je Hrvatska u obavezi da provede sporazum koje su bivše republike SFRJ postigle, a koji kaže da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine.

"Svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i prijetnjama moraju biti proglašeni ništavnim. Raspolaganje tuđom imovinom, što namjerava da uradi Hrvatska, samo bi bespotrebno zakomplikovalo odnose u regionu", istakao je predsjednik Srpske.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša zauzeo je puno blaži stav oko iznajmljivanja bivših odmarališta BiH u Hrvatskoj, naglasivši kako ovaj potez Hrvatske smatra legalnim, a nada se da će ubrzati međusobne pregovore o pravu korištenja imovine.

Amir Bekrić, direktor Agencije za privatizaciju u FBiH koja paralelno prodaje tri odmarališta koja je Hrvatska sada ponudila u zakup kaže da su institucije BiH mlako reagovale dok je donošen zakon u Hrvatskoj.

“Razumijem da je Hrvatska suverena država i da može donositi svoje zakone, ali mi ćemo reagovati prema svim tijelima BiH, od Predsjedništva do Ministarstva spoljnih poslova da pošalju protestnu notu zbog takvog poteza” izjavio je Bekrić.

I Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je jutros od svih nadležnih službi tražio objašnjenje u vezi sa odlukom hrvatskog Ministarstva državne imovine, koje je objavilo oglas kojim se nudi u zakup srpska imovina.

Vučić je na pitanje novinara kako će Srbija regovati na takvu odluku Hrvatske rekao da daje sve od sebe i kao predsjednik Republike i kao lider najodgovornije stranke da imamo bolje odnose sa Hrvatskom i da ih ne razumije - zašto svaka politika koja se tamo vodi mora da bude, prije svega, uperena protiv Srba.

"Ne razumijem to", rekao je Vučić za Tanjug i dodao da će ozbiljnije komentare na njihovu odluku moći da podijeli sa javnošću za nekoliko dana, kada sve to bude dobro proučio.

I prije nego što je usvojen u Saboru, ovaj zakon je izazvao veliko nezadovoljstvo u Srbiji i BiH jer to u praksi znači da državnu imovinu pravnih lica iz drugih republika bivše SFRJ, Hrvatska može dati na upravljanje trećim osobama na rok od 30 godina.

Ostale vijesti