HALAL TI SVINJETINA: Muslimani izbacili Ruse iz WHC

Autor:

Privatna ruska kompanija koja daje halal sertifikate (standard za čistu hranu za muslimane) izbačena je iz Svetskog halal saveta (World Halal Council - WHC).

0
A- A A+
prase, božić, klanje, meso, svinja, zaklano, zaklati, svinjetina, Foto: Mondo/Goran Sivački

Razlog je najbazičniji mogući - davali su "zeleno svetlo" čak i proizvodima koji su sadržavali svinjetinu, piše portal RT.

Ruska firma nije izgleda baš najozbiljnije shvatila muslimanske verske propise, koji svinju označavaju kao nečistu životinju (kao ostalom i jevrejske, a ni za stare hrišćane ona nije bila prvi izbor), pa je tvrdila da "malo DNK svinje nije velika stvar".

Generalna skupština WHC zbog tog olakog pristupa proše nedelje je suspendovala firmu Halal sertifikacioni centar (Halal Certification Center HCC) na tri godine, čime su ti Rusi postali prva firma izbačena iz WHC od osnivanja 1999. godine.

HCC je uredno sertifikovala i onu govedinu koja je imala pozitivan nalaz DNK testa na svinjetinu. U septembru je jedan od proizvođača sa sertifikatom HCC, Mesni koncern Caricino (Tsaritsyno meat concern), kažnjen jer je pronađena svinjetina u, navodno halal, kobasicama.

Vlasnik HCC, Dinar Sadikov, pak tvrdi da mu je sve to "namestila" konkurencija, ali i da pošto ne postoji fatva nekog uglednog muftije koja se tiče svinjskog DNK, ni takvi proizvodi nisu haram (nečisti).

Ostale vijesti