• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi strelac lige za MONDO: Jovančić i ja smo primer...

Autor mondo.rs

Lider liste strelaca domaćeg šampionata Aleksa Vukanović je za MONDO govorio o "tajni" uspeha ove sezone, Milanu Pavkovu, Miloradu Kosanoviću i budućnosti.

 Prvi strelac lige za MONDO: Jovančić i ja smo primer... Izvor: MN PRESS

Kada je Dragan Ivanović stigao iz Napretka u Vojvodinu novinare je zanimalo da li će sa sobom povesti i Aleksu Vukanovića - s obzirom na to da je pozicija napadača bila deficitarna kod "lala" - na šta je njegov odgovor bio da nije klasičan golgeter...

U tom trenutku (kraj 2016. godine) Vukanović se zaista i nije profilisao kao takav tip igrača i nastupajući po levom i desnom krilu više se odlikovao asistencijama.

Tu sezonu završio je kao strelac deset golova, naredne je postigao tri manje, da bi u aktuelnoj potpuno "eksplodirao" i trenutno je na čelu liste najboljih strelaca Superlige pošto je već sredinom novembra izjednačio lični rekord.

Uz ime Vukanovića, koji je ove sezone igrao po krilu i u samom špicu, stoji deset pogodaka u samo 16 mečeva zbog čega je počeo da privlači pažnju na sebe.

Šta se "krije" iza ove promene kod njega i Napretka?

"Jednostavno - nema tajne!", poručio je Vukanović u razgovoru za MONDO.

"Radim isto kao i svake godine, a najbitnija je pozitiva. Jednostavno smo došli do automatizacije u igri i svako zna šta treba da radi. Mi se zaista svi dosta dobro poznajemo u Napretku, pa tako do izražaja dolaze i moji kvaliteti kao što su brzina, ali i to što sam timski igrač".

Iza sebe je ostavio Nermina Haskića (Radnički) sa sedam golova, Stefana Čolovića (Proleter), Ognjena Mudrinskog (Čukarički) i Veljka Simića (Crvena zvezda/Zemun) sa po šest pogodaka, ali o pratiocima trenutno ne brine i ističe da mu njihovo "dahtanje za vrat" zapravo i pomaže da bude još bolji i efikasniji.

Od deset golova ove sezone najviše se prepričavao ONAJ protiv Partizana.

Od Vukanovića smo navikli do sada da ulazi u prostor po levoj ili desnoj strani - gađa dalji ugao golmanovog gola - no, ovaj put se vešto kretao kraj čuvara u šesnaestercu, i to vicešampiona države, a onda u stilu najiskusnijih golgetera loptu smestio u mrežu "štiklom".


"Mozda i najlepši do sada od kada sam u Superligi!", kazao je Vukanović i dodao da je sa svih strana dobijao čestitke...

Bio je to njegov četvrti protiv Partizana, a dva je dao i Crvenoj zvezdi. Nije veliki broj igrača u domaćem šampionatu koji mogu da se pohvale takvim učinkom protiv "večitih".

"Ha-ha, tako kažu da imam pik na njih, ali ja svaku utakmicu igram pošteno i u svaku ulazim sto posto. Želim da dam gol jer sam napadač, pa mi zaista nije ni bitno koja je ekipa ispred mene".

Zanimljivo je da je Vukanović u junu proslavio 26. rođendan i do sada nije bio u inostranstvu, a to su neke godine kada mnogi u Srbiji "dignu ruke" od igrača.

Izvor: MN PRESS


Gotovo po pravilu fudbaleri rano odlaze u inostranstvo, a najbolji klubovi Superlige retko kada imaju strpljenja da one "preko 25" (često i manje) dovode iz razloga što su prošli doba - bar se tako smatra - do kog fudbaleri mogu da napreduju.

Uz to, smatraju se da se na njima ne može zaraditi...

Kontra primer tome su svakako Dušan Jovančić, koji ove sezone blista u dresu Zvezde i mnogi se pitaju gde je bio do sada, i dve godine mlađi Vukanović koji je u formi života.

"Možda je to i problem mladih igrača što ne stasaju u Superligi, pa da onda odu kao potkovani igrači u inostranstvo. Lepo je da smo Dušan Jovančić i ja primer tim igračima... Naravno, lepo je i otići ranije u inostranstvo, ali da se zna da ideš da se trudiš i da daš svoj maksimum da bi napredovao. I sam ja kada odem u bilo koji drugi klub moraću da učim nešto novo. Fudbal je sport koji se uči dok si živ!", poručio je Vukanović koji ne krije da ga interesuje odlazak "preko", ali ne žali mnogo što se nije desio do sada.

"MILORAD KOSANOVIĆ JE 'STARA KAJLA'"

Izvor: MN PRESS


Momak iz Gajdobre, sela nadomak Bačke Palanke, svoj fudbalski put je "krčio" nekako zaobilaznim putem, dugo ga nije bilo na sceni, pa je tako tek od 2016. godine - kada je proslavio 24. rođendan - stigao u Superligu.

Napretku su ga preporučile igre u Bačkoj i naročito ČSK Čelarevu gde je nastupao kod trenera Dragana Ivanovića zajedno sa Srđanom Plavšićem i Milanom Pavkovim.

"Pavkov i ja smo igrali zajedno i sa ponosom mogu da kažem da ga poznajem jer nije mala stvar uraditi ono što je on uradio (golovi protiv Liverpula u Ligi šampiona prim. aut.). Slabije se sada čujemo, ali kada se sretnemo negde uvek se javimo jedan drugom i lepo ispričamo jer je ostalo prijateljstvo", naveo je on.

Za Vukanovićevu dobru formu može se reći da je zaslužan i trener Milorad Kosanović.

"O njemu sve najbolje, kako bi ovde rekli 'stara kajla' od trenera. Meni nije teško da radim s njim, a verujem ni ostalim igračima. To je čovek koji te pričom 'namesti' i spremi za utakmicu. Veliki je psiholog, uvek nasmejan i veselo raspoložen".

Na dvonedeljnu pauzu Vukanović odlazi s prvog mesta liste strelaca, a Napredak s pete pozicije na tabeli što je za sada i više nego dobro "prolazno vreme".

Ne krije napadač "čarapana" da bi voleo da zadrži vodeće mesto golgetera Srbije makar do zime, ali pred njim i klubom je još pet mečeva - Mačva, Bačka, Proleter, Čukarički i Radnički. Da li će to biti i njegovi poslednji u dresu Napretka?

"Trenutno ne znam da li će tako biti... Ugovor mi je do leta, ali ako dođe dobra ponuda iz inostranstva možda promenim klub. Ima nekih 'varnica' iz Južne Koreje, ali i dalje ništa konkretno. Videćemo još!", zaključio je Vukanović na kraju razgovora za naš portal.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC