Urota ljubavnica protiv "zavodljivog Stojana"

Autor:

"Vrbaske novine" od 15. januara 1935. godine donose vijest o ljubavnom trouglu i pokušaju trovanja tucanim staklom (!) u Dobrljinu kod Novog Grada

0
A- A A+
Foto: Printscreen

List piše da je "ljubav 35-godišnjeg Stojana Jankovića iz Dobrljina i njegove nevjenčane žene Reze Hajneman, te ljubavnice 19-godišnje djevojke Marije Pavičić sada živi predmet razgovora ne samo u maloj industrijskoj varošici Dobrljinu, već i okolnim mestima".

U nastavku navodi se da je ova ljubavna priča umalo je završila tragično. Naime, Reza je u sporazumu sa Marijom pripremila tucano staklo i strihinin i pokušala da sipajući u jelo otruje Stojana, ali je on slučajno ovaj pokušaj primjetio i otrčao u policijsku stanicu.

"Stojan je dotrčao u žandarmerijsku stanicu i sa primjetnim uzbuđenjem ispričao komandiru stanice kako su ga Reza i Marija pokušale otrovati", pišu "Vrbaske" navodeći da je komandir stanice utvrdio da je prijava istinita i da je kod žena zaista pronađeno istucano staklo.

"Daljom istragom je utvrđeno da je povod ovome međusobna ljubomora Reze i Marije. One su se sporazumjele da se zajednički Stojanu osvete jer ni jedna od njih nije mogla da za sebe veže zavodljvog Stojana", piše list, navodeći i pozadinu cijele priče.

Naime, Stojan i njegova supruga živjeli su skladno dok kod njih nije došla Marija, "tobož primljena samo na stanovanje". Ljubav između Marije i Stojana je procvjetala, ali je problem nastao kada je Stojan "počeo da hladne prema obadvije. On je svojom zavodljivom figurom stekao simpatije ostalih djevojaka..."

"Za vrijeme svog bavljenja u kući Stojan je bio ozbiljan, a o nekakovim simpatijama nije bilo ni govora. Ovakvo Stojanovo ponašanje ogorčilo je obadvije Stojanove ljubaznice i udružilo ih na zajedničku osvetu. Saslušanjem utvrđena je krivica koja je proistekla iz mržnje i osvete. Jedna i druga za pokušaj ubistva bacaju krivicu i brane se da su bile međusobno nagovorene, jer da nijesu mogle da prebole i napuste ljubljenog Stojana", navode "Vrbaske novine" iz 1935 godine.

..........

Još vijesti "iz naftalina" pročitajte OVDJE

Tagovi:

Ostale vijesti