• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vest dana u Parizu: UEFA izbacuje PSŽ iz Lige šampiona?

Autor mondo.rs

Ispitivajući poreklo novca potrošenog na Nejmara i Mbapea, agenti iz Niona prepoznali su moguće "trikove" iz 2014. kada je Pari sen Žermen već bio kažnjavan zbog kršenja finansijskog fer-pleja.

Projekat "Football Leaks" i ove sezone drma evropski fudbal!

Poslednje informacije koje ova anonimna mreža "doušnika" dostavlja vodećim listovima kontinenta ne dozvoljavaju čelnicima UEFA da odustanu od primene finansijskog fer-pleja i kada su najbogatiji klubovi u pitanju, a Pari sen Žermen svakako je među njima.

Pariski "L'Equipe", na čijim je stranicama nedavno osvanula i priča o navodnoj umešanosti čelnika Crvene zvezde u ilegalnom klađenju na rezultat utakmice sa PSŽ-om (6:1), ovog puta posvetio je naslovnicu klubu iz svog grada i aktuelnom šampionu Francuske.

S obzirom na to da je ekipa trenera Tomasa Tuhela ove sezone u istoj grupi sa Crvenom zvezdom, treba odmah reći da izbacivanje Parižana iz Lige šampiona - ako ga i bude - sigurno neće uslediti ove, a možda ni sledeće sezone. U slučaju da bude sankcionisan, klub bi imao pravo žalbe na prvostepenu odluku UEFA, a potom i pravo da ceo slučaj premesti na Sud za arbitražu u sportu u Lozani. 

S obzirom na to da je UEFA pre četiri godine već kažnjavala "svece" za kršenje FFP-a, doduše samo novčano i smanjenjem broja licenciranih fudbalera za Ligu šampiona, "L'Equipe" ovog puta najavljuje da bi sličan prekršaj značio i izbacivanje iz međunarodnih takmičenja!

Pozivajući se na dokumenta iz "Football Leaks" projekta, ovaj list objavio je da su FFP inspektori iz Niona proveravajući poslove kluba iz perioda kada su jedan za drugim došli Nejmar iz Barselone i Kilijan Mbape iz Monaka, pronašli nova saznanja o slučaju iz 2014. i odlučili da ga - ponovo otvore!

Drugim rečima, vlasnici iz Katara okupljeni u investicioni fond QSA u narednim mesecima moraće da prikažu kontrolorima odakle potiče skoro 400 miliona evra potrošenih na dve najveće zvezde u razmaku od godinu dana (i to bez troškova zarade dvojice napadača), uporedo sa ponovnom analizom poslovanja iz sezona 2013/14 i 2014/15.

Ova informacija dobija na značaju utoliko što bi novi prekršaji uočeni u davno zatvorenom slučaju značili i da su predsednik Naser Al-Kelaifi i njegovi partneri sa Bliskog Istoka obmanuli kontrolore UEFA, a u tom slučaju kazna bi bila oštrija od gore pomenute.

***

Grupa C

Parovi 5. kola (28. novembar): Pari sen Žermen - Liverpul, Napoli - Crvena zvezda;
Parovi 6. kola (11. decembar): Liverpul - Napoli, Crvena zvezda - Pari sen Žermen

Tabela: Napoli 6, Liverpul 6, PSŽ 5, C. zvezda 4.

***



"L'Equipe" piše da su agentima posebno zanimljivi sponzorski ugovori, koje PSŽ ima sa Turističkom organizacijom Katara. Veruje se da jedan od najbogatijih ljudi na svetu, katarski emir šeik Tamim bin Hamad al Tani, koristi ovaj vid saradnje sa klubom iz Pariza kako bi "upumpao" novac svom dugogodišnjem partneru i prijatelju, Al-Kelaifiju.

Prilikom Nejmarove "otmice" iz Barselone, za koju je prema transfer pravilima Primere sam fudbaler morao da uplati izlaznu klauzulu od 222 miliona evra i tako otkupi ugovor od kluba, pisalo se i da je novac uplaćen "sa strane" kao honorar Brazilcu za promociju Svetskog prvenstva 2020. u Kataru.

Čelnici španske Primere nalaze se među najglasnijim agitatorima da slučaj protiv PSŽ-a bude ispitan do kraja i da ovaj klub ima isti tretman kao i ostali. Prvi čovek ove organizacije, Hoze Tevas, i pre nego što je Nejmar otkupio ugovor i napustio Barsu poručio je da se radi o klasičnom primeru privrednog kriminala i da bi PSŽ morao da bude kažnjen.

Grubo rečeno, UEFA primenom finansijskog fer-pleja ne dozvoljava klubovima da u kontinuitetu troše više nego što prihoduju, jer je u periodu do uvođenja kontrole 2011. godine uočeno da sve veći broj klubova propada i gasi se, čemu su doprinosila i učešća "trećih strana" u transferima igrača. Takođe, uočen je trend "upumpavanja" državnog novca na račune klubova koji su u privatnom vlasništvu, a kao dva najzvučnija primera iz ranog perioda FFP projekta izdvajaju se PSŽ i Mančester siti.

Pre katarskih emira, u evropski fudbal su kao vlasnici manje uspešnog kluba iz Mančestera stigli prinčevi iz vladajuće dinastije Ujedinjenih Arapskih Emirata. Vlasnik "građana" je takođe investicioni fond, CFG, a uloga predsednika pripala je šeiku Kaldonu Al Mubaraku.

Siti je pod novim vlasnicima osvojio tri titule prvaka Engleske u poslednjih sedam sezona, uz jedan FA kup i tri Liga kupa, dok su u prethodnih 115 godina sakupljene dve titule šampiona, četiri FA kupa i dva Liga kupa.

Klub koji je 25 sezona proveo u drugoj ligi dobio je i moderan stadion, "Etihad", kao i najtraženijeg i najskupljeg trenera na svetu, Pepa Gvardiolu. Te 2014. i Siti je bio kažnjen novčano uz smanjenje broja licenciranih igrača za Ligu šampiona sa 25 na 23.

Iz svega, navodi madridski "As", pokušaće da profitira Real Madrid!

Praktično od leta 2017. i njihovog dolaska u Pariz, prvak Evrope dovođen je u vezu i sa Nejmarom i sa Mbapeom, koji su ovog leta ostali nedostižan cilj za tvorca "galaktikosa", Florentina Pereza. Međutim, pregovaračka pozicija Al-Kelaifija bitno će se promeniti ukoliko istraga bude nagoveštavala i oštru kaznu, što bi moglo u perspektivi da primora ovog milijardera na pregovore sa Perezom.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC