Dobra strana tvrdoglavosti

Autor:

Samo napred, isterujte svoje, nije loše - dugoročno gledano…

Dobra strana tvrdoglavosti Foto: Guliver/Getty images, geniebird

Ključ dugog života je u stavu! Naravno, samo vi nastavite da se hranite zdravo i da vežbate, nemojte da pušite i izbegavajte alkohol, ali… evo malog "začina" koji će vam pomoći da živite duže.

Studija nedavno objavljena u stručnom žurnalu International Psychogeriatrics, u kojoj se navode rezultati istraživanja sprovedenog u Italiji, pokazala je da najstariji ispitanici koji su učestvovali imaju nekoliko zajedničkih osobina: tvrdoglavi su, optimistični, vole svoju zemlju i svoju porodicu i bili su čitavog života spremni da vredno rade.

Istraživači sa Univerziteta u Rimu proučavali su navike stanovnika jednog manjeg sela na italijanskoj obali, među kojima je bilo 29 osoba starih između 90 i 101 godine, i članova njihovih porodica (ukupno još 51 osoba) starosti između 50 i 75 godina. Relativno skroman uzorak, ali reklo bi se da su "lokalci" pronašli fontanu mladosti.

Naučnici su utvrdili da su ispitanici stariji od 90 godina imali "lošije fizičko, ali bolje mentalno zdravlje od članova svojih porodica koji su znatno mlađi". Ispostavilo se da je ključ snažnog duha i bistrine u tim godinama "sjajan balans između prihvatanja neminovnosti" i teranja po svom, udružen sa generalno pozitivnim životnim stavom.

Dobrom mentalnom zdravlju doprinose i bliske veze među članovima porodice, vera i - ljubav prema zemlji, što sve zajedno daje smisao životu i u poznim godinama, prenosi portal Parents.

"Uvek mislim najbolje", izjavio je jedan od najstarijih ispitanika. "U životu uvek postoji rešenje, za sve. Tome me je otac naučio: da se sa nedaćama suočavam i da se nadam najboljem mogućem ishodu."

Osim toga, uočena je još jedna stvar: najstariji i najživahniji starčići i bakice su čak i u poznim godinama radili po kući i oko kuće, iako nisu na to bili prinuđeni.

Ostale vijesti