Čitajte između redova: Da li vas laže dok se dopisujete

Autor:

Osam signala da vam ne kuca baš "istinu i samo istinu".

Kad sa nekim uživo razgovaramo, malo je lakše primetiti da li ta osoba nešto "mulja", jer osim što slušamo šta nam govori, tumačimo i govor tela. Kod dopisivanja, stvari su malo drugačije, ali postoje neki znakovi koji mogu da ukažu da osoba s kojom razmenjujete poruke nije baš sasvim iskrena.

Stručnjak za veze Luen Vord je za "Dejli mejl" navela najčešćih osam "modela" poruka koje ostavljaju veliku mogućnost da vas druga strana - laže.

Nejasan odgovor na jasno pitanje

Ako postavite pitanje na koje je jasan i nedvosmislen odgovor najlogičniji, a osoba s kojom se dopisujete napiše nešto kao "možda", "nisam siguran", "verovatno", to bi mogla da bude crvena zastavica.

Recimo… pitate ga "kako si, da li želiš da se vidimo večeras", a na to dobijete "u gužvi sam, ne znam kad ću završiti s poslom, mislim da ću da idem ranije na spavanje"… Pa, nema baš previše smisla, zar ne?

Osoba menja temu

Pitate "šta si radio/radila sinoć", a odgovor je "ništa specijalno, bio/bila sam na piću, nego da li se sećaš knjige koju nam je taj i taj pominjao prošle nedelje", dve teme u dva reda?

Možda želi da vam skrene pažnju na nešto manje "škakljivo".

Previše vremena za odgovor od dve reči

Većina današnjih aplikacija pokazuje kad je osoba videla poruku i kad kucka odgovor. Ako imate utisak da piše "roman", a dobijete dve reči, moguće je da osoba s kojom se dopisujete smišlja laž.

Ne koristi lične zamenice

Kad lažemo, izbegavamo zamenice kao što su "ja", "mi", "moj"… jer ne želimo da personalizujemo poruku, pošto nam je tako manje neprijatno.

Pitate nešto i druga osoba "nestane"…

… a kad vam konačno piše ponovo, piše nešto što nikakve veze nema s onim što ste pitali. To je… kao kad deca zažmure i misle da ih niko ne vidi. Providno izbegavanje teme.

Komplimenti

Komplimenti gde im nije mesto, kao "imam posla preko glave, nemam pojma kad ću završiti, a najradije bih dan proveo/provela s tobom"… dovde je u redu, ali ako sledi "ti me uvek činiš srećnom/srećnim", to je već pomalo usiljeno.

Suviše detalja

Ako postavite jednostavno pitanje, a dobijete kilometarski odgovor sa nepotrebnim detaljima, moguće je da osoba s kojom se dopisujete želi da vas navede na "pogrešan trag". "Išla/išao sam s kolegama s posla na večeru, bili smo jako gladni, i našli smo restoran s jeftinom klopom. Znaš koliko košta porcija… Bilo je super, ali je bilo puno gostiju pa smo čekali sto godina"… Pitali ste samo "šta si radio/radila sinoć", sećate se?

Odbrambeni stav

Ako postavite neko sasvim uobičajeno pitanje, a osoba vam odgovori pravom "paljbom", to je vrlo često znak da je zbog nečega grize savest. Pitate "šta si radio/radila danas", a odgovor je "ako baš moraš da znaš…", "da budem iskrena…", "zapravo želim da ti kažem da", to nije dobar znak i bolje bi bilo da porazgovarate uživo…

Ostale vijesti