• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook u najvećoj krizi nakon otkrića o Sorošu

Autor mondo.rs

Društvena mreža se svetila svojim kritičarima dovodeći ih u lažnu vezu sa Sorešem, otkriva poznati američki dnevni list.

 Facebook u najvećoj krizi nakon otkrića o Sorošu Izvor: MONDO / Marko Čavić

Društvenu mrežu Facebook trese najveća kriza u istoriji, nakon otkrića The New York Times lista da se ta kompanija svetila svojim najvećim kritičarima neosnovano ih dovodeći u vezu sa američkim milijarderom Džordžom Sorošem i šireći o njima ekstremno desničarske teorije zavere.

Facebook se ovde godine našao na udaru kritika zbog otkrića skandala sa "Kembridž analitikom"i korišćenjem podataka korisnika društvene mreže radi uticanja na američke predsedničke izbore, kao i zbog brojnih drugih afera. Da bi se odbranio, Facebook je zaposlio agenciju za odnose sa javnošću Definers Public Affairs, poznatu po dobrim odnosima sa Republikanskom strankom.

Na zahtev Facebook kompanije, ta agencija je novinarima dostavila izveštaj u kojem je optužila Soroša da podržava “antiFacebook“ grupe i tražila da se istraže navodne finansijske veze između tih grupa i poznatog biznismena, naveo je The New York Times.

Soroš, 88-godišnji Jevrejin rođen u Mađarskoj, koji je preživeo Holokaust, dugo je finansirao brojne liberalne i prodemokratske aktivnosti i pokrete širom sveta. Zato je glavna babaroga u ultradesničarskim teorijama zavere, od kojih mnoge imaju antisemitski prizvuk, a najnovija od tih teorija tvrdi da je Soroš lično finansirao karavan migranata, koji preko Centralne Amerike stiže do južne granice SAD.     

Soroš je, kako se navodi, nedavno bio i jedna od meta napada Cezara Sajoka, Trampovog pristalicekoji je slao bombe istaknutim kritičarima američkog predsednika.

Sajok je, navodno, bio opsednut teorijama zavere o Sorošu.

Posle teksta u američkom dnevniku, Patrik Gaspar, predsednik Sorošovog Fonda za otvoreno društvo, poslao je pismo Šeril Sandberg, glavnoj operativnoj menadžerki Facebook mreže i prosledio ga Marku Cukerbergu, direktoru i osnivaču kompanije, kao i članovima američkog Kongresa. Gaspar je, kako se navodi, povezao "prljavu kampanju" Facebook-a protiv Soroša sa pokušajem njegovog ubistva bombom.

"Bio sam šokiran kad sam od The New York Times-a saznao da ste Vi i Vaše kolege iz Facebook mreže angažovali republikansku istraživačku kompaniju kako biste podstakli animozitet prema Džordžu Sorošu. Kao što znate, postoje zajednički desničarski napori širom sveta da se demonizuju gospodin Soroš i njegova fondacija, koju ja vodim - napor koji je doprineo smrtnim pretnjama i isporuci bombi u kuću gospodina Soroša. Nesumnjivo ste svesni da se mnoštvo ovih očigledno lažnih i antisemitskih informacija punih mržnje širi preko Facebooka", naveo je u pismu Gaspar.

Pročitajte i ovo: Kad bi sve zemlje kaznile Facebook maksimalnom kaznom…

Gaspar je rekao da je takva praksa Facebook sistema za osudu i zatražio sastanak oči u oči sa Šeril Sandberg. "Ipak, na kraju krajeva, ovde se ne radi o Džordžu Sorošu ili njegovim fondacijama. Vaši metodi prete društvenim vrednostima, podrivajući našu demokratiju", napisao je Gaspar.

Iz Facebook mreže je u četvrtak (15. novembar 2018), posle objavljivanja teksta, saopšteno da su prekinuli saradnju sa spornom agencijom za odnose sa javnošću.

Kompanija je, kako se navodi, u anonimnom postu na blogu priznala da je agencija podsticala pripadnike medija da istraže moguće veze između Soroša i organizacijom protiv Facebook-a, zvanom "Sloboda od Facebooka". Ipak, iz Facebook-a tvrde da im nije bila želja da "blate" Soroša, već da otkriju koordinisanu kampanju protiv ove društvene mreže.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS