Haos u Francuskoj zbog goriva: Ima mrtvih i povređenih

Autor:

Jedna žena poginula je u Savoji na jugoistoku Francuske tokom protesta zbog rasta cena goriva, izjavio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner. U incidentima povređeno 106 osoba! Policija ispalila suzavac.

Haos u Francuskoj zbog goriva: Ima mrtvih i povređenih Foto: AP Photo/Michel Euler

Žena, koja je upravljala automobilom, uplašila se kada je videla demonstrante koji su blokirali put, nakon čega je greškom pritisnula papučicu gasa i udarila vozilom učesnicu protesta koja je stradala na licu mesta.

Ona je bila u vozilu s detetom i uspaničila kada su učesnici protesta okružili njen automobil i počeli da lupaju po krovu, izjavio je ministar, prenosi sajt Lokal Frans.

I policajci, njih dvojica, su povređeni pošto ih je namerno udario automobil. To je navela lokalna prefektura i dodala da je policija bacila suzavac na demonstrante kako bi rasterala skup.

U odvojenim sukobima širom Francuske najmanje 106 osoba je povređeno, saopštilo je francusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Policija je saopštila da je troje povređenih u kritičnom stanju.

Policija je sopštila da je ispalila suzavac na više lokacija kako bi probila blokadu.

Ministar Kastaner je takođe rekao da je 24 ljudi privedeno i 17 zadržano u pritvoru.

Širom Francuske građani danas blokiraju puteve, mostove i naplatne rampe u znak protesta zbog povećanja cena goriva.

Ulice Francuske blokira gotovo više od 125.000 ljudi.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Blokade pod nazivom "žuti prsluk" zbog boje zaštitnih prsluka kao simbola protesta trebalo bi da budu organizovane na najmanje 700 lokacija.

U blokadi puteva učestvuju i vozila Hitne pomoći:

Izvor: YouTube/Ruptly

Francuski zvaničnici su upozorili da, iako neće blokirati proteste, neće dozvoliti da zaustave protok na putnim mrežama.

U proteklih godinu dana cena dizela, koji najčešće koriste vozači u Francuskoj, porastao je za oko 23 odsto na 1,51 evro po litri što je najviše od početka milenijuma.

Ostale vijesti