• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko mogu "zmajevi" u Las Palmasu? (ANKETA)

Autor mondo.ba

Selekcija Bosne i Hercegovine u sedam dosadašnjih mečeva protiv Španije nije zabilježila nijednu pobjedu uz samo dva remija i pet poraza. Šta mislite o večerašnjoj osmoj utakmici u istoriji, glasajte u našoj anketi.

 Španija - BiH, istorija Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Izabranici Roberta Prosinečkog u nedjelju uveče u Las Palmasu igraju protiv "crvene furije" (20.45, Nova BH) prijateljsku utakmicu, što će biti osmi put u istoriji dva nacionalna tima.

"Zmajevi" su u dobroj seriji od čak devet utakmica bez poraza u svim takmičenjima i kao pobjednici svoje grupe B u Ligi nacija sa dosta samopouzdanja gostuju izabranicima Luisa Enrikea, koji je najavio da će "izmiješati" karte poslije neuspjeha od Hrvatske u Zagrebu (3:2).

Međutim, iako su Španci ostali bez šansi da se domognu plasmana u plej-of novoformiranog takmičenja, sigurno će na Kanarskim Ostrvima željeti da ostvare novu pobjedu, barem približno ubjedljivu kao protiv "kockastih" u prvom dvoboju (6:0).

Nesporno je da su Španci apsolutni favoriti protiv BiH, ali Prosinečki je dobro posložio tim, koji je kompaktan i koji ne komplikuje previše u igri i uz malo sreće, koja navodno prati hrabre, moglo bi se dogoditi da "zmajevi" u Las Palmasu zabilježe prvi trijumf u osmom međusobnom meču.

Naravno, biće jako, jako teško, posebno jer zbog povrede i bolesti neće igrati Miralem Pjanić i Ognjen Vranješ, koji su u Beču protiv Austrije (0:0) bili među najzapaženijim pojedincima. Pored njih, Prosinečki neće moći da računa ni na Denija Milošević, koji je takođe povrijeđen i propustio je sinoćnji trening "zmajeva".

Prvu utakmicu od samostalnosti, BiH je odigrala na "Koševu" početkom septembra 2000. godine u okviru kvalifikacija za Mundijal 2002. u Japanu i Južnoj Koreji i upisala poraz 1:2.

Prosinečki hvali Enrikea

Robert Prosinečki očekuje kvalitetnu utakmicu iako je prijateljska.

"Pred nama je ozbiljna utakmica iako je prijateljska. Velika je stvar igrati sa selekcijom poput Španije i daćemo sve od sebe da odigramo dobar meč. Imaćemo više izmjena tako da će svi dobiti šansu. Španija je odlična reprezentacija koja nakon poraza od Hrvatske u Ligi nacija sigurno pred svojom publikom želi napraviti dobar rezultat", rekao je selektor BiH i priznao da izuzetno poštuje kolegu sa španske klupe.

"Poznajem Luisa Enrikea odavno, igrao sam s njim i prijatelji smo. Osim toga on je odličan trener koji je pravio dobre rezultate i nadam se da će tako nastaviti i sa reprezentacijom Španije".

Gosti su poveli golom Herarda u 38, tri minuta kasnije izjednačio je Elvir Baljić iz slobodnog udarca, a pobjedu Špancima osigurao je Hoseba Ečeberija u 72. minutu.

U revanš susretu u Ovijedu sljedeće godine, tim selektora Drage Smajlovića upisao je ubjedljiv poraz - 4:1, a kobni po BiH bili su Fernando Jero, Raul Gonzales, Dijego Tristan i Havi Moreno. Počasni gol za "zmajeve" postigao je Mirsad Bešlija.

Naredni susreti BiH i Španije desili su se u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj i oba meča su završena neriješeno 1:1.

Na zeničkom "Bilinom polju" pod selektorom palicom Blaža Sliškovića, gosti su vodili pogotkom Visentea, ali je bod spasio Elvir Bolić.

Potom je BiH bila na korak od prve pobjede i to na "Mestalji" u Valensiji, gdje je do 96. minuta vodila zahvaljujući golu Zvjezdana Misimovića, ali su se Španci izvukli pogotkom Karlosa Marčene i to nakon što su crvene kartone dobili Nedim Halilović i Bešlija.

I naredne kvalifikacije za Mundijal 2010. godine u Južnoj Africi, "furija" je bila rival BiH i oba puta bila bolja od ekipe tadašnjeg selektora Miroslava Ćire Blaževića. U Ovijedu je "zmajevima" presudio David Vilja (1:0), da bi u Zenici pala "petarda" (2:5). Golove za BiH postigli su Edin Džeko i Zvjezdan Misimović.

...
Izvor: Youtube/Elmar78430

Posljednji susret dvaju selekcija igran je u švajcarskom Sent Galenu 2016. godine i Španci su opet bili uspješniji, ovaj put u prijateljskoj utakmici - 3:1. Dvostruki strijelac za "furiju" bio je Nolito, dok je tadašnji kapiten BiH Emir Spahić postigao počasni pogodak za BiH.

...
Izvor: Dailymotion/isaibox

MOGUĆI SASTAVI

ŠPANIJA: Kepa ,Aspilikueta, Ljorente, Hermoso, Gaja, Rodri Ernandez, Suso, Fornals, Asensio, Džoni, Morata. Selektor: Luis Enrike

BiH: Šehić, Ćivić, Šunjić, Zukanović, Bičakčić, Bešić, Krunić, Sarić, Duljević, Džeko, Kodro. Selektor: Robert Prosinečki

A večeras na stadionu "Gran Kanarija" je nova prilika za "zmajeve". Šta mislite, da li Robijev tim može do pobjede ili barem novog, trećeg remija?

Anketa

Kako će se završiti utakmica između Španije i BiH?

  • Pobjeda Španije

    52% (26)

  • Neriješeno

    16% (8)

  • Trijumf BiH

    32% (16)

Kako će se završiti utakmica između Španije i BiH?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC