• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Crvena furija" prekinula seriju "zmajeva"

Autor mondo.ba

Reprezentacija BiH poražena od Španije sa minimalnih 1:0 u prijateljskom meču u Las Palmasu.

 UŽIVO - Španija BiH sastavi Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Selekcija BiH poslije uspješno obavljene misije u Ligi nacija i plasmana u Ligu A godinu je završila prijateljskim duelom sa „crvenom furijom“, nažalost porazom.

Pogotkom rezerviste Mendeza deset minuta prije kraja Španija je savladala BiH rezultatom 1:0 i tako joj nanijela prvi poraz u posljednjih deset utakmica.

Odolijevala je BiH napadima „crvene furije“ sve do finiša utakmice, a onda su Španci kaznili dekoncentraciju odbrane koja je drugi put dozvolila da domaći napadači stignu do odbijene lopte nakon odbrane Šehića.

Prvi put, u 58. minutu nakon odbrane Šehića Morata je sa pet metara promašio prazan gol, ali u 78. minutu Mendez je bio nepogrešiv. Poslao je loptu u mrežu, a Španije je nakon dva vezana poraza u Ligi nacija, od Engleske i Hrvatske upisala trijumf.

Selektor Robert Prosinečki nije mogao da računa na nekoliko povrijeđenih igrača -  Miralema Pjanića, Ognjena Vranješa, Tonija Šunjića i Denija Miloševića, dok u španskoj ekipi nije bilo kapitena Serhio Ramos, koji je takođe povrijeđen.

Bez Miralema Pjanića "zmajevi" nisu imali dovoljno kreativnosti u veznom redu, a Edin Džeko bio je praktično odsječen, iako je Edin Višća pokušavao da probije po boku i uputi neki centaršut.

Sama postavka Prosinečkog bila je defanzivna i prilika se tražila kroz kontranapade što je i razumljivo u utakmici protiv dominantne selekcije Španije. 

Vezni red sa Bešićem, Gojakomi  Sarićem, pa i Krunić imali su zadatak da prije svega zaustave protivničke napade ispred odbrane u kojoj su solidnu partiju pružili Bičakčić, Zukanović i Nastić dok se Cimirot na mjestu desnog beka mučio da zaustavi upornog i prilično raspoloženog Iska.

Ipak bilo je i nekoliko lijepih poteza poput ovoga Amera Gojaka.

Španija je dominirala, o čemu govori i posjed 67 naspram 33 odsto u korist "crvene furije", ali je u nekoliko navrata nedostajao završni pas u srce šesnaesterca. 

Uglavnom su prijetili udarcima sa nekih 16-20 metara, a tek Asensio krajem prvog poluvremena imao je konkretnu šansu, međutim, njegov udarac glavom sa nekih osam metara otišao pored gola.

U nastavku je viđeno nekoliko izglednijih prilika, a najbolja šansa za "zmajeve" bila je ona iz 52. minuta kada je Krunić zakasnio na centaršut Višće poslije prodora. 

Samo šest minuta kasnije Morata je promašio šansu utakmice poslavši loptu pored gola u situaciji kada je poslije odbrane Šehića sa pet metara mogao da bira gdje će poslati loptu.

Golu Španije 20 minuta kasnije, nakon gotovo preslikane situacije, možda je kumovao pomalo i sam Šehić odbivši loptu ispred sebe umjesto da ju odbije u stranu. Mendez je to odlično pratio, za razliku od bh. odbrane i riješio ovaj meč.

Prosinečki nije prestigao Sušića

Porazom reprezentacije BiH od Španije selektor Robert Prosinečki nije uspio da nadmaši Safeta Sušića po broju uzastopnih mečeva na kromilu "zmajeva" bez poraza. Obojica su ostali na devet.

Umjesto krunića u 62. minutu ušao je Duljević, a tek poslije primljenog gola selektor Prosinečki je odlučio da pruži priliku i Prciću, Bajiću i Kodri.

Posljednji je ušao u igru šest minuta prije kraja zamijenivši Džeku, kojeg je Prosinečki mogao i ranije zamijeniti i poštedjeti poslije naporne utakmice u Beču, posebno jer je večerašnji meč bio rezultatski nebitan.

Upravo zbog toga poraz u Španiji ne treba shvatati tragično već kao dobru pripremu za kvalifikacione mečeve za Evropsko prvenstvo sljedeće godine, te kao svojevrsnu provjeru za nastup u Ligi A, gdje će se takmičiti još 11 najjačih selekcija Evrope. 

Naredni meč za reprezentaciju BiH biće prijateljski duel sa Švedskom koji će biti odigran u januaru u katarskoj Dohi.

TOK MEČA:

Kraj meča, Španci slave pobjedu

81' Mendez je šutirao pored desne stative Šehićeve stative.

78' GOOL! Rezervista Mendez je pogodio! Isko je šutirao sa dvadesetak metara, Šehić još jednom odbranio i odbio loptu, a Mendez se našao sam iza odbrane "zmajeva" i neometan poslao loptu u mrežu.

70' Šehić je odlično intervenisao i presjekao dodavanje za Rodriga 

64' Prizemni centaršut za Džeku, ali Španci su u posljednji trenutak to izblokirali

58' Morata je promašio prazan gol! Asensio se ubacio u šesnaesterac i šutirao iskosa, Šehić je odbio loptu do Morate koji sa pet metara promašuje prazan gol!

52' Najbolja prilika za BiH. Višća je probio po desnoj strani u ubacio na nekih desetak metra, ali je Krunić zakasnio i nije uspio da uputi udarac. 

47' Prvu priliku u drugom poluvremenu imao je Morata, šutirao je glavom preko gola

Počelo je drugo poluvrijeme

Reprezentacija imala je posjed i inicijativu u prvih 45 minuta, ali nije uspjela da to pretvori u pogodak. Najviše je "crvena furija" napadala i probijela po lijevoj strani, međutim, izostao je završno dodavanje, pa se Morata praktično nije našao u pravoj šansi. Selektor BiH Robert Prosinečki sa Bešićem, Gojakom i Krunićem očigledno je postavio svoj vezni red da prvenstveno osujeti španske napada u čemu je i uspio. 

Kraj prvog poluvremena

43' Isko je probio po lijevoj strani i ubacio za Asensia koji sa nekih osam metara šutira glavom pored gola

42' Sada dobar napad "zmajeva". Džeko na kraju iskosa sa lijeve strane šutira pored gola

40' Dobra akcija Španije, međutim, šut iska sa 16 metara bio je prilično slab i Šehić hvata loptu na gol-liniji

38' Opasno ubacivanje u peterac Španije, Višća je pokušao petom da zahvati loptu, ali nije uspio. Na kraju korner nakon kojeg su se Španci lako odbranili.

31' Morata je pao u šesnaestercu, ali bio je to odličan start Bičakčića. Zukanovič je izbio loptu poslije ubavicanja iz kornera.

27' Suso je sa ivice šesnaesterca pokušao gađati suprotan ugao Šehićevog gola, ali bio je neprecizan

19' Isko je šutirao sa nekih 18 metara, lopta odlazi preko gola. Konkretniji napadi u ovim trenucima.

18' Ubacio je Sarić prema Džeki, ali previsoka je to lopta za napadača Rome

17' Prvi korner za Španijum, boksuje Šehić, nema opasnosti

10' Inicijativa Španije koja ima apsolutni posjed lopte, međutim, nije bilo pravih prilika ispred gola Ibrahima Šehića

1' VIšća je šutirao već u prvom minutu, ali je Arizabalaga odbranio

Početni udarac izveo je David Silva i na taj način se oprostio od reprezentacije Španije. U naručju je držao svog sina, a uručen mu je dres sa brojem 125, koji označava broj njegovih nastupa za "crvenu furiju".

Twitter Embed Code

Počeo je meč u Las Palmasu

Evo i sastava za koje su se odlučili Robert Prosinečki i Luis Enrike.

SASTAVI

BiH: Šehić - Bičakčić, Zukanović, Nastić, Cimirot - Gojak, Bešić, Sarić - Višća, Džeko, Krunić.

ŠPANIJA: Arizabalaga, Lljorente, Gaja, Morata, Sebaljos, Asensio, Suso, Ermoso, Rodri, Džoni, Isko.

Anketa

Kako će se završiti utakmica između Španije i BiH?

  • Pobjeda Španije

    52% (26)

  • Neriješeno

    16% (8)

  • Trijumf BiH

    32% (16)

Kako će se završiti utakmica između Španije i BiH?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC