Nisu sve kalorije iste

Autor:

Mislite da su sve kalorije jednake? Pročitajte ovo!

Znate već da mnogi tvrde da je ishrana koja podrazumeva vrlo malo (ili nimalo) ugljenih hidrata i masti ključ do dugoročnog gubitka kilograma.

E, pa, novo istraživanje se pozabavilo ovim pitanjem i pkazalo da osobe koje su bile na dijeti sa malo ugljenih hidrata sagore između 209 i 278 kalorija dnevno više u odnosu na one koji jedu dosta ugljenih hidrata.

Da bi sproveli studije, istraživači sa Harvarda su podelili gojazne ljude koji su ranije skinuli nekoliko kilograma u tri kategorije: oni čija je ishrana bogata ugljenim hidratima (oko 60 odsto dnevnih kalorija unose iz ugljenih hidrata), umereno unošenje ugljenih hidrata (oko 40 odsto ukupnih kalorija) i ishrana sa malo ugljenih hidrata (oko 20 odsto dnevno).

Kod svih učesnika studije je unos proteina ostao oko 20 odsto, a kalorije su prilagođene da se stabilizuje kilaža i spreči dalji gubitak kilograma, kako bi naučnici bolje ispratili efekat makronutrijenata.

Nakon 20-nedeljnog eksperimenta, istraživači su otkrili da oni koji su unosili najmanje ugljenih hidrata u stanju mirovanja tokom dana potroše više od 200 kalorija više od drugih, dok visok unos ovih makronutrijenata smanjuje potrošnju kalorija.

Drugim rečima, za svakih deset odsto manje unosa ugljenih hidrata, telo potroši između 50 i 70 kalorija više.

"Ovaj efekat znači da bi osoba mogla da skine oko devet kilograma za tri godine, a da unosi istu ukupnu količinu kalorija dnevno", kaže koautorka studije dr Kara Ebeling.

Dakle, poenta nije smanjiti ukupan dnevni unos kalorija, već smanjiti broj kalorija koje se unose iz ugljenih hidrata.

Koautor studije Dejvid Ludvig objašnjava da to ima veze sa nivoom insulina. Obrađeni ugljeni hidrati "koji su preplavili našu ishranu sa manjim sadržajem masti", podižu nivo insulina, zbog čega ćelije skladište višak kalorija. To povećava osećaj gladi i usporava metabolizam, a to je, složićete se, recept za gojenje.

Na kraju, ovom studijom se zaključuje da teorija po kojoj bi trebalo da potrošite više kalorija nego što unesete nije najbolji put do vitke linije. Naravno, fizička aktivnost se preporučuje, ali je za dugoročni gubitak kilograma veoma važno i to iz čega unosimo kalorije – slikovito objašnjeno, nije isto da li ćete 50 kalorija uneti kolačem ili jabukom.

Ostale vijesti