Ubio zelenaša, policija mu čestitala

Autor:

Penzioner iz Tuzle Zaim Rizvić ispričao je novinarima kako je došlo do toga da 20. januara 2016. godine ispali više hitaca iz automatske puške u Nusreta Suljkića u tuzlanskom naselju Batva.

1
A- A A+
pištolj, pucnjava, oružje, ubistvo Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Rizvić trenutno u KPZ "Zenica" izdržava zatvorsku kaznu od od osam godina i tri mjeseca zatvora.

Kako je ispričao za Hayat TV, sve je počelo kada se ispred njegove kuće zaustavio se automobil u kojem je bio Nusret Suljkić, a koga je Zaim kako kaže površno poznavao. Suljkić je izašao iz automobila pozdravio se sa Zaimom i otpočeli su neku neobaveznu priču. U međuvremenu je naišao kamion s ćumurom.

"Vozač kamiona se zaustavlja pozdravlja me i pita treba li nekome ćumura. Odgovaram mu da meni ne treba jer ćumur nabavljam s povlasticama kao penzioner. Tada me Suljkić pita šta to hoće vozač kamiona. Ja mu kažem da ima tri tone ćumura koje prodaje 120 KM po jednoj toni. U tom trenutku on vadi 500 KM, stavlja meni u džep i odlazi. Ja onako ostajem zbunjen šta se desi, čovjek mi gurnu pare i ode nit ga znam kako treba ni mu broj telefona znam", priča Zaim.

U nastavku on otkriva kako je došlo do odluke da ubije Suljkića. Zaim za novac koji mu je ostavio Suljkić zaista kupuje ćumur jer, kako kaže, bolje je to bilo nego da potroši na nešto drugo. Nakon određenog vremena Zaim prima poziv od Suljkića koji od njega traži da mu vrati pare, ali ne 500 KM koliko mu je ostavio već traži da mu vrati 8.000 KM.

"Kada je rekao koliko traži da mu vratim zamalo mi mobitel nije ispao iz ruke. Galamio je dok smo razgovarali i kazao mi kako treba da spremim dokumente za penzionerski kredit i da je on već sve sredio biće gotovo sve za dva dana", kaže Zaim Rizvić u svojoj ispovijesti.

Zaim pristaje da ode sa Suljkićem i završi sve što je potrebno kako bi dobio kredit od 8.000 KM, jer kako kaže, drugog izbora u tom trenutku nije bilo.

"Rekao mi je da ako ikome išta kažem neće me biti. Odvezao me je na strelište gdje me je tukao rukama i pištoljem. Nisam nikome ništa rekao, lagao sam kako sam pao s drveta i povrijedio se", priča Zaim.

Nakon svega, penzioner odlazi sa Suljkićem da u banci završe svu potrebnu proceduru u vezi sa dobijanjem kredita, ali tada mu je bilo potrebno 30 KM kako bi mogao platiti mjenice. Tih 30 KM daje mu Suljkić.

"Završimo kredit i ja mu u njegovom džipu predam novac 8.000 KM. Tada sam mislio da je stvar gotova i da je to to. Međutim, kroz 15-ak dana on mene ponovo zove i traži da mu sad platim 300 KM za onih 30 KM što mi je dao za mjenice. Tada sam počeo da razmišljam šta da radim", govori ovaj penzioner iz Tuzle.

Zaim je odlučio da pozove Suljkića svojoj kući i nakon što je on došao uperio je pušku u njega i rekao kako će pozvati policiju pa da se vidi jel’ njegovih 500 KM vrijedi 8.000 KM.

"Kada sam rekao da ću zvati policiju on se uhvatio za pištolj i ja sam tada ispucao 14 metaka u njega. Nakon toga krenuo sam i sebe da ubijem tada je žena počela da zapomaga i odustao sam. Kada je došla policija i saznala da sam ubio kamatara Nusreta Suljkića rekli su svaka čast, pa ti si sad olakšao život svima, cijeloj Tuzli", kaže u svojoj ispovijesti Zaim Rizvić.

Kada je došla policija i saznala da sam ubio kamatara Nusreta Suljkića rekli su svaka čast, pa ti si sad olakšao život svima, cijeloj Tuzli...

Zaim Rizvić trenutno izdržava kaznu od osam godina i tri mjeseca zatvora u KPZ-u “Zenica” gdje su prema njemu kako kaži svi maksimalno korektni.

Već dva puta Zaim je pokušao sebi da oduzme život. Jednom su ga stražari spasili kada se pokušao objesiti, a drugi put pokušao se ubiti tako što je popio više pomiješanih otrovnih supstanci ali tada su mu ljekari ispirali stomak i tako ga spasili smrti. Da može vratiti stvari Zaim kaže da ne bi ubio Suljkića već bi presudio sebi.

Još uvijek se od Zaimove penzije koju prima odbija rata kredita koji je digao kako bi Suljkiću isplatio 8.000 KM.

Inače, ubijeni Nusret Suljkić godinama je radio u Vladi Tuzlanskog kantona, u Uredu za zajedničke poslove, kao portir na obezbjeđenju objekta u kojem je smješteno Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva kao i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, piše portal Tuzlanski.ba.

Tagovi:

Ostale vijesti