Predsjednik NSRS ostaje Nedeljko Čubrilović

Novi predsjednik Narodne skupštine RS biće Nedeljko Čubrilović (DNS), koji je i u proteklom mandatu obavljao ovu funkciju.

0
A- A A+
Nedeljko Čubrilović Foto: Mondo/Vedran Ševčuk

Za predsjednika parlamenta Srpske bili su predloženi Duško Ivić i Nedeljko Čubrilović, obojica iz DNS-a.

Ivića je dobio samo osam glasova „za“, dok je grupa poslanika DNS-a uputila prijedlog da predsjednika 10. saziva Narodne skupštine bude izabran Čubrilović, koji je na kraju dobio podršku 51 poslanika.

"Čast mi je da sam dobio povjerenje da predsjedavam i u 10. sazivu. NSRS je jedan od glavnih stubova RS. Ovaj parlment je odraz tekovine demokratije. Kao predsjednik 10 . saziva, zalagaću se za očuvanje RS u skladu sa Ustavom i međunarodnim aktima. Dostojno ću se zalagati za očuvanje tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata", rekao je Čubrilović.

Poslanik Darko Banjac (DNS) objasnio zašto je njihov prijedlog bio Ivić, a Spomenka Stevanović, takođe DNS-ovka, je iznijela stav da je Čubrilović „mišljenje većine građana koji su glasali za DNS“.

"Čubrilović je osoba sa visokim moralnim i političkim kredibilitetom. Sigurna sam da će funkciju obavljati na pošten i dostojanstven način", dodala je Stevanović.

Perica Bundalo (PDP) je objasnio da se njegova stranka protivi prijedlogu Čubrilovića, uz ocjenu da je on „urušio dignitet“ parlamenta u proteklom mandatu.

On je podvukao i da će se PDP u ovom nadatu zalagati za izmjene Izbornog zakona, istinu i pravdu za sve građane, te nepristrasnosti RTRS-a.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović je ocijenio da se na današnjoj sjednici dogodio „svečani razvod braka SNSD-a i DNS-a nakon 20 godina“.

"Svima je jasno da Čubrilović nije ispunio ni 50 posto rezultata rada. Uništio je NSRS. Svjesni smo da je Milorad Dodik rekao ko će biti novi predsjednik NSRS i mandatar Vlade RS. Mi poslanici ih ne biramo. Ovdje je narušena podjela vlasti", rekao je Vukanović.

Počelo konstituisanje Narodne skupštine RS (FOTO)

Ostale vijesti