Savjet ministara do kraja godine

Autor:

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izjavio je danas da bi novi Savjet ministara mogao biti formiran do kraja godine.

0
A- A A+
Dragan Čović, povećanje akciza Foto: MONDO/Brankica Spasenić

Čović je na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru rekao da se u subotu, 17. novembra, sastao sa predsjednikom SBB-a BiH Fahrudinom Radončićem i najavio susret sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem do kraja sedmice.

"Kada je u pitanju srpski narod, tu je sve iskristalizovano, kada je u pitanju bošnjački narod tražimo rješenja, nema koalicija – to su partnerstva koja treba realizovati", rekao je Čović.

On je dodao da će HDZ sprovesti rezultate izbora tamo gdje rezultati "mogu biti sprovedeni".

"Sve skupštine na kantonalnom nivou biće zakazane u narednih sedam-osam dana. Što se tiče naših razgovora, mi smo sa SNSD-om završili razgovore, dogovorili detalje, preuzeli određene obaveze. Kad će biti vrijeme za medije, ne znam. U Srednjoj Bosni smo već dogovorili formiranje vlasti sa SDA. Što se tiče federalnog nivoa i nivoa BiH, izbjegli smo definisanje datuma jer smo željeli imati tri partnera", rekao je Čović.

On je istakao da problem vidi u Domu naroda. "Imamo vrlo precizan stav, Izborni zakon mijenja se isključivo kroz parlamentarnu skupštinu", rekao je Čović.

On je istakao da su sve stranke potencijalni partneri HDZ-a za formiranje vlasti i da HDZ neće nikoga izričito odbijati. 

Ostale vijesti