• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EURO(žrijeb): Mogu li Srbija i BIH protiv "Kosova"

Autor mondo.rs

Žreb za naredni kontinentalni šampionat biće održan u nedjelju, 2. decembra. UEFA je objavila spisak pravila i uslova uoči te ceremonije.

 EURO - žrijeb, šeširi, termini - Srbija - Kosovo, BIH - Kosovo Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Premijerno izdanje UEFA Lige nacija se približilo kraju i fokus će se uskoro potpuno usmjeriti na najvažnije takmičenje u predstojećem ciklusu.

Žrijeb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo zakazan je za nedjelju 2. decembar u podne. Od tog dana, reprezentativni fudbal u Evropi "vrteće" se samo oko kontintentalnog turnira koji će u junu i julu 2020. biti održan u 12 evropskih gradova.

Na žrijebu za EURO, imena timova biće ispisana na 55 papirića, bez izuzetka za bilo koju od 12 selekcija domaćina. Svi timovi će biti podijeljeni u deset grupa. U grupama od "A" do "E" takmičiće se po pet timova, a u grupama od "F" do "J" po šest.

Kvalifikacije će početi u martu 2019. i trajaće do novembra 2019, a raspored po "šeširima" za žrijebanje biće potvrđen 21. novembra, odmah poslije završetka grupne faze Lige nacija.

Na završni turnir plasiraće se po dvije ekipe iz svake kvalifikacione grupe, a preostala četiri mjesta biće dodijeljena na osnovu plej-ofa u martu 2020. Učesnici tog baraža biće određeni plasmanom u Ligi nacija.

Kada je u pitanju srpska reprezentacija, već sada je poznato da će "orlovi" biti smješteni u treći šešir, bez obzira na ishod borbi u Ligi nacija, odnosno bez obzira na to da li Krstajićev tim savladati Litvaniju i tako zauzeti prvo mjesto.

Zato je već poznato da protivnici srpskog tima neće biti Finska, Sjeverna Irska, Republika Irska i Turska.

Ono što je takođe definitivno, a o čemu se zvanično oglasila i UEFA, je to da je unaprijed onemogućeno da u istoj grupi budu reprezentacije Srbije i samoproglašenog "Kosova", kao i Bosne i Hercegovine i "Kosova". Isto tako, Izvršni odbor UEFA spriječiće i da rivali budu Jermenija i Azerbejdžan, Gibraltar i Španija, kao i Rusija i Ukrajina.

"U zavisnosti od rezultata u posljednjem kolu Lige nacija, koji bi mogao da donese pomjeranja na FIFA rang listi, u treći šešir sa Srbijom bi mogli i Češka i Slovačka (na granici između drugog i trećeg), odnosno Bugarska, Mađarska, Izrael, Norveška, Rumunija ili Škotska (na granici trećeg i četvrtog)".

"Ako se takvi parovi dogode, izvučeni tim biće kompjuterski smješten u prvu dostupnu grupu, na osnovu abecednog reda", objavila je UEFA.

Evropska "kuća fudbala" definisala je i da u nekoliko zemalja neće moći da se igra tokom zime, pa tri "lokacije sa teškom zimom" neće moći da ugoste mečeve tokom marta i novembra. To su Farska Ostrva, Finska i Island.

Kada su u pitanju Bjelorusija, Estonija, Letonija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina, UEFA će se truditi da u tim država bude odigrano što manje utakmica tokom ta dva mjeseca.

Takođe, UEFA je razmišljala i o udaljenosti zemalja pa, primjera radi, reprezentacija Azerbejdžana neće moći da igra i protiv Gibraltara i protiv Islanda, već samo protiv jedne od reprezentacija sa spiska najudaljenijih, na kojem su i Malta i Portugal.

Ista pravila uvedena su i za reprezentaciju Islanda i Kazahstana.

Za kraj, korisno je već sada znati termine utakmica kvalifikacija:

1. kolo: 21-23. mart
2. kolo: 24-26. mart
/polufinale Lige nacija, 5. i 6. jun)
3. kolo: 7-8. jun
/finale i meč za treće mjesto Lige nacija, 9. jun/
4. kolo: 10-11. jun
5. kolo: 5-7. septembar
6. kolo: 8-10. septembar
7. kolo 10-12. oktobar
8. kolo: 13-15. oktobar
9. kolo: 14-16. novembar
10. kolo: 17-19. novembar

Žrijeb za plej-of biće održan 22. novembra, a žrijeb za EURO zakazan je za 1. decembar 2019.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC