Prištinske takse: Evo šta su odlučile BiH i Srbija

Autor:

Ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić razgovarali su o zajedničkim koracima koje će preduzeti povodom odluke Prištine o uvođenju taksi.

0
A- A A+
kosovo priština albanci kosovska mitrovica Foto: MONDO, Mario Milojević

Mirko Šarović i Rasim Ljajić su se tom prilikom saglasili da predstavnici BiH i Srbije ne učestvuju na sastancima radnih tijela CEFTA, koji će ove nedjelje biti održani u Prištini, kao ni na ministarskom sastanku u okviru "CEFTA nedjelje", koji će takođe biti održan u Prištini 3. decembra, saopšteno je iz Ljajićevog Kabineta.

Pomenuta odluka o neučestvovanju u radu CEFTA biće na snazi sve dok privremene institucije u Prištini ne ukinu spornu taksu na robu iz BiH i Srbije.

Dvojica ministara su takođe uputili zajedničko pismo visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i sigurnosnu politiku EU Federiki Mogerini, komesaru EU za trgovinu Sesiliji Malstrom, šefu UNMIK-a Zahiru Taninu, ministru za ekonomske odnose i energetiku Njemačke Peteru Altmajeru i trgovinskom savjetniku u kabinetu predsjednika SAD Robertu Lajtnigeru, u kome su zahtijevali da se izvrši pritisak na Prištinu u cilju povlačenja sporne odluke o taksi.

U pismu je navedeno da je odlukom privremenih institucija u Prištini dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje CEFTA, kao i proklamovani principi stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu.

Šarović i Ljajić su na sastanku iskazali opredjeljenje da sa ostalim članicama Cefte nastave da rade na ukidanju svih barijera i priznavanju sertifikata kao i laboratorijskih analiza, sa ciljem olakšavanja trgovine i povećanja robne razmjene među zemljama regiona.

Ukoliko se ispostavi da je tačna informacija da će na Kosovu i Metohiji biti onemogućena prodaja roba na čijim deklaracijama piše "Kosovo i Metohija", "Unmik Kosovo" ili "Rezolucija 1244", Ljajić i Šarović su ocijenili da se u tom slučaju radi o daljoj radikalizaciji trgovinskih odnosa u regionu i da se na taj način privremene institucije u Prištini same isključuju iz CEFTA-e, dodaje se u saopštenju.

Ostale vijesti