• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dolazi Valensija, partizanovci na ispitu

Autor mondo.rs

Posle kazni za incidente na mečevima protiv Asvela i Trenta, crno-beli apeluju na navijače da odustanu od izražavanja nezadovoljstva bacanjem tvrdih predmeta na teren.

 Partizan Valensija Evrokup Izvor: MN PRESS

U sredu je u Beogradu novi košarkaški spektakl. Partizan će u okviru 8. kola Evrokupa ugostiti Valensiju, trostrukog osvajača ovog takmičenja, sa željom da se posle dva uzastopna poraza vrati na pravi put i održi nadu da će početkom 2019. biti učesnik Top 16 faze.

Važnost utakmice u pojedinim momentima će verovatno usloviti "ključanje" emocija na punim tribinama, a pokazalo se da iz takvih situacija proističu i neželjene posledice, na šta iz kluba žele posebno da ukažu pred ovaj meč, a takođe i pred "večiti" derbi, zakazan za subotu.

"Naša želja pred početak sezone bila je da imamo pune tribine na svakoj utakmici. Podrška je zaista ogromna, navijači daju ekipi neverovatan vetar u leđa i bili su jedan od presudnih faktora u dosadašnjim pobedama. Međutim, postoji i druga strana medalje, ne toliko popularna, a to je da reakcije kao što je ubacivanje predmeta na teren dovode do toga da klub, a time i sami navijači, ispaštaju", kaže za MONDO portparol Partizana Ivan Ivković.

Crno-beli su ove jeseni igrali kod kuće protiv Zenita, Asvela i Trenta, a predstoje im odlučujuće utakmice za prolaz u dalje takmičenje, protiv Valensije i eventualno protiv Turk Telekoma u poslednjem kolu.

Bacanje upaljača, novčića i drugih predmeta, nekada je moglo da zastraši sudije i utiče na blagonaklono deljenje pravde domaćinu, ali Evroliga i Evrokup su odavno rešili da uzmu arbitre u zaštitu, tako da oni obavljaju svoj posao sa mnogo više sigurnosti.

"Sudije već dugo, a naročito u poslednjih četiri-pet sezona, prosto ne reaguju na tu vrstu pritiska. Naprotiv, zauzimaju još čvršći stav. A, kazne su sve veće i Partizan je ove sezone, a tek je novembar, platio 10.000 evra zbog incidenata na utakmicama protiv Asvela i Trenta. To je ekvivalent novca dobijenog prodajom 300 sezonskih karata u julu. Ispada onda da navijači te karte nisu kupili od Partizana, nego od Evrokupa", pojašnjava Ivković i dodaje:

"Kada se saberu sve kazne plaćene tokom jedne sezone, što evropskom takmičenju, što ABA ligi i KLS, to je u proseku dovoljno za ugovor jednog dobrog, perspektivnog igrača".

U Partizanu su primetili da incidenti ovog tipa nisu "ekskluziva" organizovanih navijačkih grupa. Recimo, na utakmici protiv Asvela su upaljači doletali na parket sa svih strana.

Jedan od povoda bila je tehnička greška dodeljena crno-belima, što u savremenoj košarci zaista nije velika stvar. Prosto, tendencija je da se igra "čisti" od bilo kakvih prigovora i nesportskog ponašanja, tako da sudije i za tom merom posežu češće i lakše nego pre.

"Pritisak koji podrazumeva srce, ruke i glas je ono po čemu je Partizan godinama prepoznatljiv i zbog čega protivnici dolaze na utakmice u Beograd sa velikim respektom. Ove druge stvari su nešto što moramo da neutrališemo, jer nam to svima čini 'medveđu' uslugu. Svi smo u dvorani sa željom da Partizan pobedi, ali time što će baciti upaljač na teren, navijač ne pomaže ni igračima, ni treneru, ni klubu", rekao je na kraju portparol nekadašnjeg evropskog šampiona.

Ono što crno-beli pre svega žele da izbegnu, a veruju da ima razloga za oprez, jeste da kao fudbalski klub dođu u situaciju da u Evropi igraju pred praznim tribinama.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC