• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Pazar: Opet zvižduci himni Srbije

Autor mondo.rs

Fudbal, odbojka, rukomet... Opet su se isticala obeležja "Kosova" i zviždalo himni Srbije.

 Novi-Pazar-Navijaci-istakli-zastavu-Kosova-zvizdali-himni-Boze-pravde Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

"Kosovo je pored Srbije", orilo se često na fudbalskim utakmicama kada su u Novom Pazaru gostovali fudbaleri Partizana, Crvene zvezde, Vojvodine, Rada...

Zviždalo se državnoj himni "Bože, pravde" na odbojci. Nove provokacije dogodile su se i na rukometnoj utakmici. Tokom rukometnog derbija između Novog Pazara i pančevačkog Dinama dogodio se težak incident.

Navijači domaćeg tima su za vreme utakmice Superlige razvili zastavu samoproglašene države Kosovo, želeći na taj način da unize i državu u kojoj žive i takmičenje u kojem nastupa njihov klub.

Ovo delo izvršila je grupica navijača u novopazarskoj dvorani "Pendik". Zanimljivo je da su se u utorak oglasili i čelnici pazarskog superligaša, koji ili nisu videli zastavu takozvanog Kosova ili im ona uopšte nije zasmetala.

Naime, u saopštenju objavljenom na Facebook stranici RK Novi Pazar, ističe se da je atmosfera tokom derbija bila krajnje korektna.

"Utakmica je završena bez ijednog većeg incidenta. Učinili smo krajnje napore da sprečimo i najmanji incident pre utakmice jer smo znali da vlada veliko interesovanje", naglašeno je u saopštenju kluba.

"Želimo da vas obavestimo da nije bilo nijedne nacionalističke parole, skandiranja, ubačene petarde i da je u većini utakmice vladala prava sportska atmosfera. U pojedinim momentima igrači RK Dinamo su pozdravljeni aplauzom zbog prikazane igre, a na kraju utakmice su se čak i fotografisali sa publikom i ispraćeni su sa parketa gromograsnim aplauzom punog Pendika", navodi se dalje u saopštenju.

Novi Pazar je izrazio žaljenje, ali ne zbog sporne zastave, već zbog odluke sudija da isprazne jedan deo tribine.

"Izražavamo žaljenje zbog odluke sudija da se isprazni deo tribina zbog par ubačenih semenki i jedne prazne plastične flaše od 0,2l, što se jasno vidi na snimku. Odgovorno tvrdimo da nije ubačen nijedan upaljač, novčić bilo kakav grubi predmet i da ga je bilo, sudija ga je trebao doneti za zapisnički sto kao dokaz. Deo tribine koji je ispražnjen je predviđen za dve uprave, sponzore i predstavnike lokalne samouprave i broji oko 80 sedećih mesta. U tom delu su sedela dva gradonačelnika sa njihovim saradnicima, gospodin Nihat Biševac i Saša Pavlov, koji su bez ikakvog razloga isterani sa tribina", dodaje se.

Pazarci smatraju i da sudijski par koji je vodio derbi nije bio dorastao nivou meča i takmičenja.

"Mišljenja smo da je par koji je sudio na utakmici u nekoliko navrata gubio kontrolu. Neshvatljivo je da se u pojedinim momentima prekida utakmica samo što golmanu smeta navijač koji pomera zaštitnu mrežu, koji je na tri metra visine od njega i iza zaštitne ograde što se jasno vidi na snimku. Neshvatljivo je da sudije traže publici da sedi, što je van svih pravila, publika ima pravo da stoji, navija, burno reaguje u granicama dozvoljenog i to utakmici daje čar. Takve sudijske odluke su dodatno iritirale publiku koja je bila i više nego korektna", zasmetalo je čelnicima Novog Pazara.

"Treba napomenuti vrlo profesionalan rad delegata i kontrolora koji su u momentima jedne konfuzne odluke sudije odreagovali izuzetno smireno i sportski. U prilog poštovanja svih aktera, sudija, saveza, govori činjenica da celo rukovodstvo RK Novi Pazar, igrači, trener nisu dobili niti opomenu u momentu prekida i da je to ponajviša zasluga uprave, koja nije želela nijedan incident u kome bi RKNP bio kažnjen".

Pazarci na kraju dodaju da su utakmice, kao što je bio poslednji derbi, neophodne Srbiji.

"Ovakve utakmice su potrebne Srbiji, srpskom rukometu, naš cilj je plej-of i želimo da pred punim Pendikom pomognemo oporavku srpskog rukometa. RK Novi Pazar je najbolji primer suživota i tolerancije, u klubu imamo devet igrača srpske nacionalnosti i takva heterogenost je naša prednost u odnosu na sve klubove. Jedini cilj uprave jeste da vratimo rukomet tamo gde mu je mesto. Pune tribine Pendika su dovoljni pokazatelj da idemo ka tom cilju i zato želimo da Novi Pazar bude partner u svim nastojanjima da rukomet dobije ono što mu pripada", stoji u saopštenju RK Novi Pazar.

Ipak, video snimak iz Novog Pazara nas uverava da je domaća publika pokazala veliko nepoštovanje prema Republici Srbiji, prekršila zakon i uvredila takmičenje, gostujući klub i igrače oba tima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC