Žreb za EURO: Srbija u trećem šeširu, s njima možemo!

Autor:

Od 2000. godine Srbija nije učestvovala na Evropskom prvenstvu. Može li da se kvalifikuje za ono 2020. koje se održava širom kontinenta? Hajde prvo da pokažemo rivale "orlova"...

Žreb za EURO: Srbija u trećem šeširu, s njima možemo! Foto: Guliver/Dan Istitene/Getty Images

Srbija ima "vajldkard" za baraž - pošto je pobedila večeras Litvaniju i obezbedila prvo mesto u grupi Lige nacija - i taj rezultat će dobiti na važnosti ukoliko razočaramo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, gde još nismo saznali protivnike.

Svečana ceremonija žreba zakazana je za 2. decembar (nedelja) u podne u Dablinu, a od ranije je poznato da će "orlovi" biti smešteni u treći šešir.

Poslednjeg dana takmičenja u Ligi nacija došlo je do malih pomeranja na "ukupnoj" tabeli ovog takmičenja tako da su Nemci, zbog remija Poljske i Portugala, pali u drugi šešir, dok će belo-crveni u prvi.

Proceduru žreba smo vam ranije detaljno objasnili, a u zavisnosti od imena grupe - borićemo se sa još četiri ili pet reprezentacija za dva mesta koja vode na EURO.Pošto se nalazi u trećem šeširu za žreb, Srbija tako neće moći da se takmiči sa Finskom, Severnom Irskom, Norveškom, Republikom Irskom, Slovačkom, Turskom, Škotskom, Bugarskom i Izraelom, dok je po pravilima žreba nemoguć i okšaj sa reprezentacijom tzv. Kosova, koja je u petom šeširu, iz političkih razloga.

Ovo su šeširi, a u komentarima nam pišite vaš "idealan" sastav grupe!

PRVI ŠEŠIR: Engleska, Holandija, Portugal, Švajcarska (učesnici polufinala Lige nacija), Belgija, Hrvatska, Francuska, Italija, Španija, Poljska.

DRUGI ŠEŠIR: Nemačka, Island, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Vels, Češka.

TREĆI ŠEŠIR: Slovačka, Turska, Republika Irska, Severna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska, Izrael.

ČETVRTI ŠEŠIR: Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Gruzija.

PETI ŠEŠIR: Makedonija, tzv. Kosov, Belorusija, Luksemburg, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farska Ostrva.

ŠESTI ŠEŠIR: Letonija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino.

Evropsko prvenstvo 2020. godine će se održati u 12 evropskih gradova (London, Minhen, Rim, Baku, Sankt Petersburg, Bukurešt, Bilbao, Budimpešta, Glazgov, Dablin i Kopenhagen), a podsećamo da ako Srbija ne uspe da kvalifikacije završi na jednom od prva dva mesta - igraće BARAŽ sa pobednicima grupa "C" divizije.

Ukoliko su se neki od njih kroz kvalifikacije plasirali na EURO, njihovo mesto zauzeće reprezentacije koje su Ligu nacija završile ispod njih.

Ti mečevi bi se igrali u martu 2020. godine.

Termini utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo:

1. kolo: 21-23. mart
2. kolo: 24-26. mart
/polufinale Lige nacija, 5. i 6. jun)
3. kolo: 7-8. jun
/finale i meč za treće mesto Lige nacija, 9. jun/
4. kolo: 10-11. jun
5. kolo: 5-7. septembar
6. kolo: 8-10. septembar
7. kolo 10-12. oktobar
8. kolo: 13-15. oktobar
9. kolo: 14-16. novembar
10. kolo: 17-19. novembar

Ostale vijesti