"Zmajevi" protiv Švedske u baražu!

Autor:

Bosna i Hercegovine će dočekati Šveđane u polufinalu baraža za odlazak na EURO 2020 kroz Ligu nacija.

"Zmajevi" protiv Švedske u baražu! Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Izabranici Roberta Prosinečkog su pobjednici Grupe 3 Divizije B u novom UEFA takmičenju i pod uslovom da ne izbore plasman na EP u 12 evropskih gradova (London, Minhen, Rim, Baku, Sankt Petersburg, Bukurešt, Bilbao, Budimpešta, Glazgov, Dablin i Kopenhagen), igraće protiv Švedske na domaćem terenu u polufinalu baraža.

"Tri krune", koje su večeras savladale Rusiju (2:0), osvojile su najmanje bodova - sedam iz sve četiri grupe B divizije, i prema propozicijama takmičenja, igraće protiv ekipe koja je osvojila najviše bodova.

A to je Bosna i Hercegovina (10).

Drugi polufinalni par iz B divizije činiće Ukrajina (devet) i Danska (osam), a polufinalni mečevi i finale će biti odigrani u martu 2020. godine.

isti princip određivanja polufinalnih parova važi za sve osim najjače Grupe A, koji će biti poznati nakon žrijeba.

Robijevi "zmajevi", ali i njihovi rivali, najprije će imati mogućnost da se kroz kvalifikacije domognu plasmana na EURO 2020 i u slučaju uspjeha, neće igrati baraž.

Žrijeb kvalifikacija za EP održava se 2. decembra u Dablinu (12.00), a BiH je svrstana u drugi "šešir" pa sigurno neće igrati protiv selekcija Njemačke, Islanda, Ukrajine, Danske, Švedske, Rusije, Austrije, Velsa i Češke.

Ali zato, moguća je eksjugoslovenska grupa, ukoliko se kuglice u irskoj prestonici poklope...

Osim što se nikako "zmajevi" ne mogu sastati sa tzv. Kosovom, baš kao što to ne može ni Srbija jer je tako unaprijed odlučila UEFA. Izvršni odbor UEFA spriječiće takođe i da rivali budu Jermenija i Azerbejdžan, Gibraltar i Španija, kao i Rusija i Ukrajina.

Ostale vijesti