• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA PRIČE: Gde je granica - i da li postoji?!

Autor mondo.rs

Gledajući kako čudo iz Grčke igra u NBA ligi, neka pitanja se sama nameću. Dokle seže njegov talenat? Šta je još u stanju da uradi? Da li postoje limiti za njegovo telo?

Ko zna da izgovori brzo njegovo prezime, a da ne polomi jezik?

Za ime ćemo lako, zove je Janis (Giannis). Preziva se Adetokunbo (Antetokounmpo). Ako imate svoju verziju njegovog prezimena, slobodno ga napišite u komentarima. Ovaj momak je već velika zvezda NBA lige, a ima takav talenat da je sada nemoguće predvideti do kojih neslućenih granica može da stigne. Svakako da Milvoki nije trenutno toliko inspirativna sredina, ali je Janis produžio ugovor u nameri da gradi imperiju u Baksima. Čak je imao i izjavu da neće napustiti Milvoki, dok ne izgrade šampionski tim.

Njegov početak možda zvuči filmski, ali je bilo baš tako. Rođen 1994. u predgrađu Atine, poreklom iz Nigerije. Sa braćom, koji su se isto okrenuli košarci, ali ni blizu uspešno kao Janis, prodavao je razne stvari na ulicama i plažama. To je bio način da zarade za sebe i porodicu, kao emigrantska porodica iz Afrike. Od malena ih je interesovala košarka, koju su igrali u vreme kada nisu radili, a Janis je 2012 zaigrao za seniorsku ekipu, člana B lige, Filatlitikos (pokušajte i ovo da izgovorite ili napišete bez greške) i njen dres nosio je godinu dana.

Kada je napunio 18 godina, potpisao je četvorogodišnji ugovor za Saragosom da bi zaigrao u ACB ligi, mada za španski tim nikada nije zaigrao. Već tog decembra 2012. "lovili" su ga veliki klubovi, poput Efesa i Barselone, ali Janis se odlučio za NBA draft već 2013. Baksi su ga izabrali sa 13. pozicije, ubeđeni da je on dečko koji će vratiti uspavani Milvoki na NBA mapu. Pre njega su birani promašeni Entoni Benet, kao prvi pik, Kodi Zeler kao četvrti pik, Aleks Len kao peti pik... Bio je to jedan od draftova na kojem su timovi birali kao da su igrali rulet. Draft klasa u kojoj su igrači iz druge polovine prve runde bili uspešniji od onih iz prve polovine. Apsurd NBA draftova, koje je postao redovna pojava.

U NBA ligu je ušao sa samo 18 godina. Početak NBA karijere nije nagovestio da će samo pet sezona kasnije Janis izrasti u glavnog kandidata za MVP nagradu. Ne zaboravite da je u NBA ligu došao iz drugoligaša, koji je u Janisovoj poslednjoj sezoni ispao u treću ligu Grčke! Već u drugoj sezoni u SAD, Janis je duplirao svoju statistiku, nagovestivši kakav talenat leži u tom momku. I od tada svake godine pravi velike korake napred. Od kada je dobio značajnu ulogu u Baksima, a poslednje dve sezone i lidersku ulogu, ekipa Milvokija je samo jednom ostala bez plasmana u plej-of. Pored učešća u doigravanju, Baksi svake godine povećavaju broj pobeda.

Dok je Džejson Kid bio trener Baksa, Janis je neretko od početka utakmice igrao plejmejkera. Njegove fizikalije i kretanje mu daju mogućnost da igra na svakoj poziciji u timu. Igrač je koji ispunjava sve statističke kategorije, poene, skokove, asistencije, blokade i ukradene lopte. Uvek je za korak brži od protivnika, što ste mogli da vidite ako ste gledali bar jednu utakmicu Baksa. Janis zna često u tranziciji da napravi odraz već od linije za tri poena. Toliko dug korak ima da je u stanju da stigne protivnika i kada je ovaj siguran da će položiti loptu u koš. Ali Janis često ne misli tako. Od treće sezone počeo je da slaže "tripl-dablove" i u svojoj 21 godini postao je najmlađi igrač u istoriji franšize koji je napunio tri statističke kategorije dvocifrenim brojkama.

Pred početak sezone 2016/17, potpisao je četvorogodišnji ugovor sa Baksima, vredan okruglo 100 miliona dolara. U Milvokiju znaju kakav biser poseduju, a toliki novac sada zvuči i kao mala cifra, s obzirom na iznose koji su isplaćeni i koji će tek biti isplaćeni nekim igračima širom lige.

Janis je konstantno "podizao" broj ubačenih poena, kao i broj poena u 36 minuta (na osnovu kojeg računaju efikasnost u NBA ligi) i sada je definitivno jedan od deset najboljih igrača lige. Ovu sezonu Baksi su počeli sa novim trenerom, Majkom Budenholzerom i to će sigurno olakšati put grčkom čudu do još boljih brojki. Trener Majk preferira sistem brzog kretanja lopte i računa matematički svaki napad, da bi maksimalno iskoristio talenat svojih igrača. A, Janisov talenat je nesaglediv.

U sezoni u kojoj je dobio "maks" ugovor, Adetokunbo je počeo da pokazuje niz vrlina, a rezultat su bile i njegove serije utakmica sa 40 i više ubačenih poena. Uz to je postao i prvi Grk koji je izborio mesto na All-star utakmici. Te sezone je predvodio Bakse u pet najbitnijih kategorija (poeni, skokova, asistencije, ukradene lopte i blokade) i na ovom mestu još jednom vredu podsetiti da je tada imao samo 21 godinu. Time se pridružio elitnoj ekipi u kojoj su Pipen, Garnet, Džejms i Dejv Kauens. Te sezone, Grk je imenovan za igrača koji je najviše napredovao tokom takmičarske godine. I to je bila skromna nagrada za njegov učinak. Potom je i u plej-ofu prevodio Bakse, sa fantastičnim procentima šuta iz igre.

Prošlu sezonu je počeo izuzetno snažno, kada je na drugoj utakmici sezone ubacio Portlandu čak 17 poena u poslednjoj četvrtini, uključujući zakucavanje za vođstvo, 11 sekundi pre kraja utakmice. U broju tripl-dablova, na kraju prošle sezone, prešao je čuvenog i prvog strelca večite liste, Karima Abdula Džabara.

Do sada je bio dva puta zaredom učesnik All-star meča, gde je prošle godine bio na drugom mestu u glasanju, iza neprikosnovenog Džejmsa, ostavivši iza sebe Hardena, Durenta, Karija, Vestbruka i ostale velike zvezde lige. Nije potrebno isticati da je svojim igrama i nastupima ulio veru i nadu u svetlu budućnost svoje franšize, dok navijači uživaju gledajući ga kako radi neverovatne stvari - stiže protivnike i kada daleko zaostaje za njima, blokira i najviše, najjače, kreće na ulaze iza linije za tri poena, zakucava preko bilo kog rivala...


Janis je prvi igrač u istoriji lige, a kroz ligu su prošli igrači koji su pisali istoriju i menjali košarku, koji je završio sezonu u Top 20 u 5 glavnih kategorija - ukupni poeni, asistencije, skokovi, blokade i ukradene lopte. Iako mnogi misle da je Džejms blizu ovih cifri, "Kralj" uvek omane kod blokada, kao što su Džordanu nedostajali skokovi... Prosto, niko nije postigao sve što je Janis već do sada uradio.

Tu je i par zanimljivosti o čudu iz Grčke.

U prve dve sezone u NBA ligi je nastavio da raste i potrebno mu je samo šest skokova da pređe ceo košarkaši teren.. Dobio je nadimak "Greek Freak" zbog svojih neverovatnih fizikalija - raspona ruku, veličine šake i skočnosti. I on jako voli svoj nadimak. Rekao je da je svoj "ubilački" instinkt na terenu dobio kroz borbu svojih roditelja, njega i njegove braće kada su stigli u Grčku. Ima četvoro braće, od kojih se samo jedan ne bavi košarkom i igra fudbal.. Poznato je da Tanasis igra za Panatinaikos, dok je Janis prvi igrač rođen van granica SAD koji je bio na naslovnoj strani omota najpopularnije košarkaške video igrice, NBA2K.

Janis ove sezone postiže 25,9 poena po meču, uz 12,7 skokova.

Zapravo, trenutno ne može da se pronađe prava reč koja bi adekvatno opisala Janisa. Prezime mu nećemo koristiti, jer ćemo svaki put "slomiti" jezik izgovarajući ili prste kucajući. Neka samo bude Janis. Gledajte utakmice Milvokija ove sezone, kada god ste u prilici. Ne samo zato što su utakmice zanimljive, a njegov tim uspešan na Istoku (trenutno 12-4), već pre svega da biste uživali u potezima ovog momka.

Jako je retka, možda i jedinstvena prilika, da nekoga sličnog gledate u našem vremenu. Ako bude zdrav, a nadamo se da hoće, nebo je granica za njega. "Greek Freak" napada nove rekorde ove sezone, a isto tako i titulu na Istoku.

"ANTETOKOUNMPO, AN-TE-TO-KOUN-MPO" čuće se iz svakog grla sa tribina Fizerv Foruma.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC