• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik UEFA otvara novu zgradu FS BiH

Autori mondo.ba Autori Fena

Predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Aleksander Čeferin posjetiće u četvrtak Sarajevo, gdje će otvoriti nove službene prostorije Fudbalskog saveza BiH.

Pomenuti projekat dijelom je finansiran iz sredstava koja su za FSBiH opredijeljena iz UEFA HatTrick programa, kojim se pomaže realizacija razvojnih projekata svih evropskih fudbalskih saveza, saopšteno je iz UEFA.

UEFA HatTrick program je ustanovljen 2004. godine, pred UEFA EURO u Portugaliji, a finansira se iz prihoda ostvarenih od organizacije evropskih prvenstava. Od tada je u razvoj fudbala investirano više od 1,8 milijardi evra. Ovu pomoć nacionalni savezi su iskoristili da izgrade nove i unaprijede postojeće trening centre i administrativne kapacitete, ali i da finansiraju Grassroots i ostale razvojne projekte.

Sistem finansiranja funkcioniše na bazi četvorogodišnjeg ciklusa. Za realizaciju aktuelnog ciklusa obezbijeđeno je 610,5 miliona evra, odnosno 153 miliona evra godišnje za razvoj fudbala na teritoriji svih 55 evropskih nacionalnih saveza.

"HatTrick je izuzetno važan razvojni program. On potvrđuje koliko je UEFA posvećena razvoju evropskog fudbala, i da ta posvećenost doseže mnogo dalje od reprezentativnih i klupskih takmičenja", ističe Čeferin.

"Vjerujemo da je rast i razvoj nacionalnih saveza apsolutni preduslov koji mora biti ispunjen da bi fudbal ostao održiv, uspješan i svima dostupan", dodao je.

Tokom prethodnih godina, značajan dio sredstava iz HatTrick programa bio je opredijeljen za projekat nacionalnog trening centra u Zenici. Ovaj sportski kompleks sadrži terene sa prirodnom i vještačkom podlogom, te optimalne uslove za pripremu sportista, što potvrđuju i rezultati koje Bosna i Hercegovina bilježi na reprezentativnom nivou.

"Ideja o izgradnji Trening centra postojala još od 2000. godine, ali je izvedbeni projekat urađen tek 2008. godine. Za izgradnju su izdvojena sredstva kroz HatTrick I projekat (1.950.000 evra) i HatTrick II (2 miliona evra), pa je centar otvoren u septembru 2013. godine", kaže predsjednik FS BiH Elvedin Begić.

"Uspješno su realizovani i projekti izgradnje mini terena za ustanove za osobe sa posebnim potrebama na osam lokacija, a većinu finansijskih sredstava za izgradnju obezbijedila je upravo UEFA. Evropska krovna kuća fudbala podržala nas je i na projektu poboljšanja infrastrukture na stadionima Premijer lige BiH, kao i na unapređenju infrastrukture na stadionu 'Bilino polje' na kojem naš nacionalni tim rijetko gubi utakmice. Bez sredstava iz HatTrick programa bilo bi gotovo nemoguće otvoriti novu administrativnu zgradu Saveza, na čemu smo neizmjerno zahvalni UEFA", dodao je.

Nova Kuća fudbala u Sarajevu omogućiće administraciji optimalne uslove za rad i implementaciju ovih strategija, što će imati pozitivan efekat na fudbal u Bosni i Hercegovini u godinama koje dolaze.

"Sretni smo što podrška pružena kroz HatTrick program daje pozitivne rezultate", zaključio je Čeferin i čestitao Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine i predsjedniku Elvedinu Begiću na kvalitetnom radu, kako na terenu, tako i van njega.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC