Ponekad i odraslima treba malo "podsećanje"

Autor:

Ako obratite pažnju, možda ćete primetiti da se deca češće lepo ponašaju nego odrasli. Uključujući i manire za stolom…

Ponekad i odraslima treba malo "podsećanje" Foto: Guliver/Getty images, guruXOOX

O tome kako se koriste nož i viljuška prestajemo da razmišljamo otprilike kad (u detinjstvu) savladamo tu veštinu. Ali, do zrelog doba čak 40 odsto ljudi zaboravi osnovna pravila lepog ponašanja za stolom.

Ekspert za bonton Džo Brajant za "Dejli mejl" je objasnila kako se ispravno koristi escajg, od toga kako se drži, do toga u kojim situacijama je OK da jedete samo viljuškom. "Dobri maniri za stolom su osnova lepog ponašanja, i time iskazujete poštovanje prema ljudima koji su sa vama za stolom", kaže ona.

Pa, evo malog podsećanja za "velike".

Nož se drži u šaci s kažiprstom duž tupe strane, a viljuška bi uvek trebalo da bude usmerena prema dole, dok je kažiprst takođe duž drške.

Ljudi često (iz lenjosti ili ko zna kojeg razloga) iseku svu hranu odjednom, a onda spuste nož i koriste samo viljušku. Ali, to nikad ne bi trebalo da radite. Ako jedete nešto za šta su vam potrebni nož i viljuška, i jedno i drugo treba sve vreme da vam budu u rukama.

Samo viljuška koristi se kad jedete špagete, recimo, i u tom slučaju možete je držati vodoravno tako da su šiljci usmereni naviše.

Italijani ih jedu tako što ih namotavaju na viljušku, u punoj dužini, ali vode računa da zahvate koliko za jedan zalogaj. Sečenje nožem je gotovo skrnavljenje. Samo viljušku oslonite vrhom na tanjir i namotavajte špagete dok ne dobijete uredan zalogaj.

Kašika ili služenje u činiji? To je dozvoljeno samo deci, koja još nisu usavršila manire za stolom. Ako ste u Italiji, i zamolite za kašiku, a poslužena vam je pasta… Pa, nećete ostaviti lep utisak.

Ako je u pitanju formalna prilika, i imate nekoliko različitih noževa i viljušaka oko tanjira, pribor se koristi redom, od "spolja ka unutra", dakle, pribor za predjelo je nadalje od tanjira.

Tagovi:

Ostale vijesti