• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Institucije da reaguju na odluku Kosova

Autor SRNA

Privredna komora Republike Srpske ocijenila je odluku vlasti samoproglašenog Kosova o uvođenju carine od 100 odsto na proizvode iz BiH kao političku, zbog čega je neophodno da hitno reaguju nadležne institucije BiH.

 Institucije da reaguju na odluku Kosova Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević izjavio je Srni da ova komora očekuje da na odluku Prištine reagiju i nadležni u CEFTA, kao i zvaničnici Brisela, jer se na ovaj način direktno krše međunarodni sporazumi o slobodnoj trgovini.

On kaže da u Privrednoj komori Republike Srpske osuđuju ovu odluku i smatraju da je potpuno neprihvatljiva, kao i da predstavlja nastavak aktivnosti započetih prije petnaestak dana, kada je samoproglašeno Kosovo uvelo porez od 10 odsto na uvoz proizvoda iz BiH.

"Ako posmatramo strukturu spoljnotrgovinske razmjene, samoproglašeno Kosovo nije u vrhu naših partnera. Razmjena Republike Srpske sa samoproglašenim Kosovom iznosi tek oko 0,5 odsto ukupne robne razmjene", rekao je Blagojević.

Novi udar Prištine! Sto odsto veće carine za BiH

On je istakao da je za Srpsku svako tržište važno, posebno ako se u obzir uzme domaća privreda i činjenica da u ukupnoj razmjeni, koja je za devet mjeseci ove godine iznosila oko 33 miliona KM, oko 31 milion KM bio izvoz proizvoda Srpske na tržište Kosova.

Prema njegovim riječima, važno je da reaguju nadležni organi kako bi ova odluka što prije bila stavljena van snage i da domaća privreda ne bi trpjela dodatnu štetu.

BiH i Srbija juče su glasale protiv prijema samoproglašenog Kosova u Interpol, a danas je zamjenik kosovskog premijera Enver Hodžaj objavio na "Tviteru" da je vlada u Prištini donijela odluku o uvođenju carina od 100 odsto na proizvode iz BiH i centralne Srbije "da bi zaštitila vitalne interese". 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE