• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drama u Nikšiću, Zvezda prva, Sutjeska ispala (SEĆANJA)

Autor mondo.rs

Nekadašnji fudbaler Zvezde Žarko Đurović u razgovoru za MONDO prisetio se sezone kada je Zvezda ostala bez trofeja u Kupu Jugoslavije, a onda osvojila titulu šampiona posle drame u Nikšiću.

 Neša Petrović Jugoslavija Crvena zvezda šampion 1987/88 Izvor: MN Press/arhiva

Amarkord: BILA JEDNOM JEDNA LIGA
Epizoda: SEZONA 1987/88. (drugi deo)
Protagonista: Žarko Đurović

PRVI DEO: "Piksi nikada nije bio protiv Deje Savićevića"...

Tokom zimske pauze, Zvezda puni baterije na Igmanu, izazivajući delirijum među turistima od Ilidže do Sarajeva. Trenera Velibora Vasovića zovu "Gorbačov" jer je nametnuo žestok ritam treninga:

"Sećam se čuvene fotografije, Piksi za volanom motornih sanki, iza Robi i ja, a Vaske pored nas u bundi i sa šubarom. Pakleno se treniralo, ali bilo je vremena i za opuštanje. Dujković je radio sa golmanima, Peđa Stanojević sa ’skakačima’ (Muske i defanzivci), Vojkan Melić sa sprinterima (Bora, Bina i kompanija), a Vladica Popović sa nama ’maratoncima’ (Piksi, Robi, Juga, Punišić...). Peđa Stanojević je obavljao najveći deo posla oko treninga, Vaske je više vodio računa o atmosferi i tom psihološkom momentu", evocira uspomene naš protagonista Žarko Đurović.

Izvor: Tempo/Neša Petrović/Mondo



Buduće zvezde prelaznog roka pripremaju teren za letnju pijacu.

Darko Pančev otkriva da je bliži Dinamu nego Zvezdi "uprkos tome što Zvezdu neizmerno cenim zbog klupske veličine i brige prema svojim igračima". Dejo Savićević je posetio povređenog Refika Šabanadžovića i ponovo grmi: "Neću u Partizan!".

Dodaje da zbog onih koji mu buše odlazak u Zvezdu ne bi nikada više ušao na stadion pod Goricom, ali mu zbog navijača i njega samog ne pada na pamet da zabušava u dresu Budućnosti tokom prolećnog dela sezone.

Predsednika Partizana, generala Lončara ne obeshrabruju signali iz Titograda: "Savićević je već Partizanov, obeštećenje je dogovoreno na obostrano zadovoljstvo".

Evo zašto Savićević nije došao u Partizan

Piksi Stojković otvara dušu i govori o tome ko mu je pomogao da prebrodi najteže trenutke u karijeri:

"Divim se Milku Đurovskom, kako je samo otrpeo sve klevete na svoj račun. Meni je uvek prilazio i drugarski me savetovao. I nikada u njegovim rečima nisam osetio zavist ili ljubomoru. Njegova popularnost mi je samo pomogla da se saberem i oduzmem, da ostanem na zemlji. Ja ne ličim ni na Rajka Mitića, ni na Šekija (Dragoslav Šekularac), ni na Džaju (Dragan Džajić), ni na Pižona (Vladimir Petrović). Ja sam Piksi i kao takav hoću da ostavim trag u Zvezdi. Da jednog dana kažu ’bio jednom jedan Piksi’".

Dragan Stojković i Dejan Savićević
Izvor: MN Press/arhiva



"Te mi izjave liče na njega. Uvek je imao izražen karakter i neku posebnu harizmu", kaže Đurović.

Robert Prosinečki se okitio priznanjem za najboljeg omladinca na svetu i već se razmišlja o prekomandi u A reprezentaciju. Stručnjaci poručuju Ćiri Blaževiću da pojede trenersku diplomu i diskutuju o tome da li je Prosinečki već dostigao Piksijev nivo. Bora Cvetković ima interesantan stav:

"Stojković je generalno bolji fudbaler, ali je Robijeva lopta korisnija za nas napadače. 'Mekša' je od Piksijeve, beži od protivnika i svaka takva je pola gola".

"Kada imate mnogo asova u timu, jako je bitno da napravite dobar balans. Piksi je bio ofanzivniji, dok je Robi više delovao otpozadi. Imao je fenomenalnu distribuciju lopti, promenu ritma, pas u prostor... Pored toga, raspolagao je strahovitim šutem. Njih dvojica su se savršeno uklapala i dopunjavala. Ono što nije imao Piksi, imao je Robi. I obrnuto", opaska je Žarka Đurovića.

Proleće startuje derbijem na "Marakani". Nema ni igre ni pobednika. Hajduk je dugo imao prednost, a Joksimović iz odbitka matirao Varvodića i spasao Zvezdi bod.

"Sećam se da smo pre početka meča promovisali novu maskotu. Crnokosa Zorana Živadinović je pozdravila aktere i publiku i izvela početni udarac".

Antologijske utakmice "Velike četvorke"

Srećom po Vasovića, podela bodova i u duelu Veleža i Hajduka. Ista meta isto odstojanje. Partizan gubi u Novom Sadu, ali već u narednom kolu čini Zvezdi ogromnu uslugu i golom Milka Đurovskog slama otpor lidera iz Mostara.

U restoranu Franš na Autokomandi promocija Pete zvezdine zvezde. Sve je u holivudskom stilu. Piksi dobija čast da stane uz rame Rajku, Šekiju, Džaji i Pižonu. Zvezda odavno nije samo fudbalski klub. Ona je privredno preduzeće, politička stranka, umetnički pravac, opštenarodni pokret i multidisciplinarna grana nauke. Zato je i zacrtala da na svakih desetak godina proizvede po jednu zvezdu.

"Moralo je da se odigra više od 200 utakmica da bi se stekao takav status. Ali Piksi je imao neke druge kvalitete i zato je posle samo godinu i po dana ušao u galeriju besmrtnih", ističe Đurović.

Izvor: MN Press/arhiva



Popularnost "niškog Paganinija" dostiže filmske razmere, obožavateljke mu ne daju mira i prinuđen je da promeni fiksni broj telefona. Šuška se da je u vezi sa zanosnom plavušom. Ne vole izlaske, restorane, kafiće u trendu. Uglavnom sede kod kuće i gledaju filmove. Ona mu pomaže u izboru garderobe, pritiska ga da privede kraju studije na Ekonomskom fakultetu i kuva kad mu mama nije u Beogradu. Ne mesi, jer Piksi ne voli slatkiše. On se zagonetno smeška, ne želi da otkriva detalje iz privatnog života, ali priznaje da ime lepše polovine ima veze sa snegom i sedam patuljaka.

"Da, on je već godinu i po dana bio u vezi sa Snežom. Što se tiče telefona, PTT je, ne razmišljajući, Piksijev broj dodelio jednom sredovečnom bračnom paru iz Beograda koje fudbal uopšte ne zanima. Zamislite njihovu muku".

Snežana i Dragan Stojković
Izvor: MN Press/arhiva

Treće prolećno kolo donosi neočekivanog lidera. Sloboda je zgazila Budućnost (3:0) i sada je na vrhu zbog bolje gol-razlike od Veleža i Zvezde. Dinamo i Vardar zaostaju po bod, a Partizan dva. Ludilo!

Savićević se slika sa dresovima Zvezde i Partizana, ali ne menja stav: "Iz Podgorice samo u Zvezdu ili Real. Čeka me Zvezdin sever, crno-bela desetka pripada Milku, zašto da se svađamo".

Na pitanje, Neda Ukraden ili Vesna Zmijanac, Dejo opet u svom stilu: "Suzana Mančić".

Bora Cvetković stavlja burmu i menja planove: "Vesna voli Pariz, zašto onda da ne prihvatim ponudu Pari Sen Žermena".

"Bora je početkom sezone potpisao predugovor sa Brestom i ne slutivši da će oni ispasti iz prve francuske lige. Posle je pregovarao sa Nionom i Parizom, ali je završio u italijanskom Askoliju".

Refik se priprema za povratak na teren i javno se zahvaljuje svima koji su mu pružili podršku u najtežim trenucima života: "Samo me je Zoran Slišković razočarao. Odmah posle buđenja iz kome rekao sam da nije ništa kriv, jer se pročulo da bi moja braća mogla iz osvete da se okome na njega. A on nije našao za shodno makar jednom da me okrene telofonom i da se izvini za taj brutalan start".

Đurović decenijama kasnije kaže: "Ma, tu nije bilo nikakave namere. Nesmotreni vazdušni duel. Refik je brzo oprostio Zoranu".

Maksimirski derbi pripada srećnijem i prema igri slabijem akteru. Dinamo - Zvezda 1:0. Novine pišu "veče kada je golman Vlak postao avion".

Dinamov golman je začarao mrežu i zaslužio epitet junaka utakmice: "... već sam je video u golu", jadikuje Piksi zbog slobodnjaka u finišu meča i otkriva da je kao klinac u Pasi poljani kupovao na stotine čokoladica da bi izvukao sličicu Marijana Vlaka.

"Vlak je zaista bio centralna figura te utakmice. Bora je nekoliko puta izlazio ’jedan na jedan’, Piksi šutirao iz svih mogućih pozicija, ali ništa nije vredelo".

Partizan dobija Vardar, Velež u Tuzli bez golova, drama dostiže vrhunac. Tabela: 26 - Zvezda i Velež, 25 - Sloboda, Partizan, Dinamo i Vardar.

Kajtaz je u pravu: Agata Kristi.

PIKSIJEV PONIŠTEN GOL u DERBIJU, PIKSIJEV PROMAŠAJ PROTIV BORCA

Izvor: MN Press/arhiva


Večiti derbi, "Zvezdi čast, Partizanu mast". Turbo Binić u 2. minutu postiže jedan od najbržih golova u prvenstvu, Vladislav Đukić skreće loptu u mrežu posle Milkovog šuta za 1:1.

"Šteta što je Milko otišao u Partizan. Naljutio se što su Husrefu Musemiću dali ’devetku’. I razumem ga. Uvek su igrači koji dođu sa strane dobijali privilegije na štetu nas koji smo ponikli u Zvezdi", kaže Đurović.

Ostaje zapisano da je sudija Božo Mamić poništio jedan od najlepših golova u istoriji Derbija. Snimak je u mnogim zemljama prikazan kao bizaran detalj. Piksi je šutirao na gol sa pola terena i Bora Cvetković nije imao nikakvog uticaja na igru:

"Vasović je bacio mantil, hteo je da pukne od besa".

Taj poništeni gol pogledajte OVDE

Zagrebački arbitar ne menja mišljenje ni posle pregledanog snimka: "Bio sam na centru igrališta kada je Piksi uputio šut i čim sam video zastavicu pomoćnika Radovića, svirao sam ofsajd. Odgovorno tvrdim da je Cvetković u toj situaciji bitno uticao na igru. Zamislite da sam priznao gol, izbili bi incidenti na stadionu".

Stručna javnost je surovo iskrena: "Činjenica je da je Stojković postigao regularan gol. Sve ostalo su emocije i priče za lakoverne".

Dika Stojanovićgubi mesto u prvom timu i preti odlaskom u Partizan: "Želja mi je da dokažem da sam najbolji u zemlji, a to u Zvezdi očigledno ne mogu. Ako već moram sa Marakane, ne moram iz Beograda".

"U tom periodu Partizan je na sve načine pokušavao da oslabi Zvezdu. Malo ljudi zna da su i meni nudili da pređem u Humsku. Diki su verovatno obećali mesto u timu i status standardnog reprezentativca. Suština je bila u promeni sistema, jer je Vasketu trebao golman koji ne stoji na liniji i koji se bolje služi nogama. Zato je skinuo Diku i opredelio se za Davidovića", obrazlaže Đurović.

24. kolo, Velež i Zvezda koriste ubedljive poraze Partizana u Osijeku i Dinama u Nikšiču. U naredna dva kola Zvezda samo dva remija (na Koševu i protiv Budućnosti kod kuće) i Mostarci beže na ogromna dva boda prednosti.

Boban je strelac maestralnog gola iz slobodnog udarca, ali poslednji veliki derbi u prvenstvu pripada Partizanu koji je opet bolji od Dinama (2:1). Ćiro kaže: "Svaka čast Partizanu. Jesenas nam je preseo Vokri. Sada nije bilo ni Fadilja ni Milka, ali se probudio Vučićević i došao nam glave".

Uoči finala Kupa, na naslovnim stranama svih novina Božur Matejić. Plavokosi klinac koji se divi Duletu Saviću na jednoj fotografiji posle pobede protiv berlinskog Dinama, deset godina kasnije predvodi banjalučki Borac protiv svog voljenog kluba u meču za najdraži trofej.

"Božur je bio sa mnom u pionirskoj školi Zvezde. Zajedno smo skupljali lopte. I eto šta je sudbina. Veliki je zvezdaš i ako ništa drugo, bilo mi je drago zbog njega što je trofej otišao u Banjaluku".

Vasović zbog finala Kupa žrtvuje duel u Zenici. Izlazi protiv Čelika sa kombinovanim timom i bodovi ostaju na Bilinom polju.

11. maj 1988. ulazi u anale jugoslovenskog fudbala kao "Dan kada su padali fudbalski plafoni".

Oštra novinarska pera pišu da "’za Zvezdu nije sramota što je izgubila od tima skromnog fudbalskog znanja i srca veličine Banjaluke, već zbog bestidnog ponašanja razmaženih vedeta pre, za vreme i posle utakmice. Penal koji je Zuber svirao zbog navodnog faula nad Milojevićem, možda bi svirao Vasović, ali jedan Rajko Mitić nikada. Banjalučanima kapa dole za ponašanje i držanje tokom tog penala. Da je na njihovom mestu bio neko drugi (na primer Vasović), došlo bi do skandala neviđenih razmera".

"Karalić je znao Piksijeve navike i lako mu je pročitao ’panjenku’. Borac je bio drugoligaš, igralo se na JNA i mislili smo da će nam dodeliti trofej i pre prvog sudijskog zvižduka. To nas je koštalo poraza. Dan kasnije, umesto kritika, Vaske nas je iznenadio tortom u svlačionici. Kaže ’ovo vam šalje jedan navijač koji i dalje veruje u vas’. Ma kakav navijač, znali smo odmah da je to njegova fora da nas trgne posle šoka. Vaske je bio vrlo inteligentan čovek i vukao je prave poteze u ključnim trenucima sezone", prisetio se Đurović.

Piksijev promašen penal
Izvor: YouTube/TV Beograd/Damir Salama

Zanemarujući Vasovićeve psihološke metode, mediji ga porede sa Napoleonom, jer dobija bitke, a nikada rat. Podsećaju na preokret sa Sarajevom iz prethodnog prvenstva (od 2:0 do 2:3 i zbogom titulo), na krah u Madridu posle beogradskih 4:2, na prokockanih 2:1 sa Poljuda u polufinalu Kupa... i konstatuju: "Postoji samo jedna senzacija veća od pobede Borca u finalu Kupa, a to je da ovakva Zvezda bude šampion države".

Avaj, Vaske ima više sreće nego pameti. Velež gubi od Osijeka, a Partizan uz pomoć Škrbinog kiksa stiže samo do boda na Grbavici. Četiri kola pre kraja: Zvezda i Velež po 38, Partizan 37, Dinamo 36. U najgorem mogućem trenutku, u Zvezdi dolazi do sukoba oko kapitenske trake. Boško Đurovski se vratio iz vojske i traži ono što mu pripada:

"Piksi mi je rekao da ne brinem, zadužio sam uniformu kao kapiten, osećao se u kasarni kao kapiten i red je da ponovo budem kapiten".

Šta vredi, kada je Vasović neumoljiv: "Dok sam ja na klupi Zvezde, zna se ko je kapiten".

"Mi se tu nismo mnogo pitali. Vaske je smatrao da Piksi ima idealne osobine za vođu ekipe, ali je i Boško imao svoje argumente. Kapiten ne mora po definiciji da bude i najbolji igrač", smatra Đurović.

U spektakularnoj utakmice sa šest golova, Sutjeska nosi bod iz Mostara, Zvezda bije Želju sa 2:0 i ostaje usamljena na čelu tabele sa bodom više od Veleža i Partizana koji je preslišao Rijeku na Kantridi.

Dva kola pre kraja, Zvezda ide na Banjicu, Vasović je mudriji od Guglete i poseže za kecom iz rukava. Pravo niotkuda, omladinac Vladan Lukić dobija šansu i rešava utakmicu.

"Sulja Milinković je danima pretio da će bombardovati Davidovića, a onda je Prosinečki zategao nogu i postigao fenomenalan gol", kaže Đurović.

KAD SU IGRAČI ZVEZDE IŠLI NA ZAPADNU TRIBINU STADIONA PARTIZANA

Pošto se meč na Banjici igrao u subotu, igrači Zvezde odlaze dan kasnije na zapadnu tribinu JNA i prate uživo meč između Partizana i Slobode. Piksi jedini ima privilegiju da uđe u VIP ložu stadiona u Humskoj:

"To je bilo sasvim normalno. Često smo išli na zapad da pratimo Partizanove uzakmice i nikada nismo imali ni najmanju neprijatnost. Družili smo se i van stadiona, izlazili zajedno. Mnogo sam vremena proveo sa Milonjom Đukićem, Smajićem, Bajrom Župićem, Vokrijem... Izlazili smo po diskotekama, elitnim restoranima. Pevali smo i pili, ali kada dođe utakmica, svako na svoju stranu", kaže Đurović.

Kapiteni Partizana i Zvezde Ljubomir Radanović i Dragan Stojković
Izvor: MN Press/arhiva


Jusufi prepušta Gerumu inicijativu i Partizan iz kontre torpeduje golmana Slobode. Završava se 5:2, a Zoran Batrović ulazi u anale kao 12. igrač u istoriji jugoslovenskog fudbala sa 100 i više golova u Prvoj saveznoj ligi.

Velež stiže samo do boda na Poljudu i sve je dalji od titule. Radmilo Mihajlović ucenjuje Zvezdu (250.000 maraka, Audi 80 i stan u elitnom sarajevskom naselju Breka pored vile Safeta Sušića), Pančev se punudio za duplo manje novca i Željov špic odlazi u Dinamo da igra u tandemu sa svojim prijateljem Harisom Škorom: "Ćiru ne bih prevario ni za 100.000 maraka".

Zvezda ima bod više i gol manje od Partizana, ali problem gol-razlike rešava u pretposlednjem kolu kanonadom protiv Osijeka na domaćem terenu (6:1). Crno-beli remiziraju na Koševu i samo ih čudo može ustoličiti na šampionskom postolju. Velež ostaje jedini konkretan kandidat da Zvezdu smakne sa trona.
...

Hotel "Onogošt" u Nikšiću. Soba sudije Miroljuba Auseca, koji je određen da deli pravdu na utakmici Sutjeska - Zvezda. Sutjesci treba pobeda za opstanak u Ligi, Zvezdi za titulu.

- "Otvori... otvori da se dogovorimo".

Začuo se još jednom prigušeni glas ispred vrata nikšićkog hotela.

Sudija Ausec nije otvorio. I nikada neće saznati identitet tajanstvenog posetioca.
...
Noć uoči meča odluke, Zvezda spava u Trebinju.

"Tamo smo imali maksimalan mir, zaposleni su išli na prstima da nas ne probude", kaže Đurović.

Sutjeska se bori za goli prvoligaški život i trener Gugolj ništa ne prepušta slučaju. Sklanja "zvezdaša" Živanovića sa gola i šalje u vatru Pera Giljena.

Nekadašnji golman Sutjeske Pero Giljen
Izvor: MN Press/arhiva



"Proveo sam godinu dana na pozajmici u Nikšiću i znao sam kakav nas pakao očekuje. Mene su dole obožavali i na neki način, bilo mi je krivo što sam baš ja morao da postignem taj prvi gol".

Sutjeska dva puta vodi, Rakojević igra utakmicu života, ali Lukić postiže gol tri minuta pre kraja i završava se 2:2. Nikšićani reklamiraju ofsajd zvezdinog poletarca i grme na pomoćnog sudiju. Stampedo na Gocea Popeva koji dobija udarac u stomak, Ausec privodi meč kraju i opšte veselje kraj Bistrice. Priština je pobedila Čelik, svi srećni i zadovoljni. Zvezda šampion, Sutjeska ostaje u ligi.

Jedni drugima čestitaju i pozdravljaju publiku:

"Ulazimo u svlačionicu i Radio Titograd javlja da se Sutjeska seli u Drugu ligu jer je Čelik dao tri gola za tri minuta u Prištini. U tom trenutku nastaje pravi haos", priseća se Žarko Đurović.

Policajci preskaču ogradu na severnoj tribini i tuku sve što ima crveno-bela obeležja na sebi. Popev ne sme na aerodrom, već bira alternativne pravce pri povratku za Skoplje.

"Držali su nas tri sata zaključane u svlačionici dok se nisu stvorili uslovi da bezbedno napustimo stadion".

Velež je sve do 87. minuta meča u Nikšiću u igri za šampionsku titulu. Šta vredi kada se "rođeni" (nadimak fudbalera Veleža) mire sa sudbinom još sredinom drugog poluvremena na Čairu. Partizan se u svečarskoj atmosferi na JNA oprašta od dugogodišnjeg kapitena Ljube Radanovića i ne žali previše što se titula seli u komšiluk: "Samo da smo ranije krenuli pobednički niz...", uzdiše Nebojša "Uške" Vučićević i šalje iskrene čestitke u Ljutice Bogdana.

Zvezda se preko Titograda vraća za Beograd, a Vasović koji je tokom prvenstva kažnjavao igrače za pušenje u toaletu, vadi flaše viskija i naređuje feštu: "Momci, sad može šta hoćete".

Ovi to shvataju bukvalno i ubrzo se JAT-ov avion pretvara u sajam pijanstva i kiča. Čuveni novinar Stevan Zec izveštava da su igrači u prepunom boingu ’više ličili na odeljenje greškom pušteno iz popravnog doma, nego na FK Crvena zvezda".

"OK, bilo je veselo. Čekao nas je i šampanjac na 'Marakani'. Slavilo se do zore. Titula je došla kao melem na ranu posle poraza od Borca u Kupu", priznaje Žarko Đurović 30 godina kasnije.

"Marakana, stadion na bregu, na njemu se šampioni legu". Titula. Vasketova prva, Zvezdina šesnaesta. Sve je lako kad imate Piksija i Prosinečkog:

"Jeste lako kad se napada. Odvuku pažnju, pa se ubacim iz drugog plana i dam gol. Ali nazad, kuku lele. Ginuo sam za obojicu". Slatke muke Žareta Đurovića.
...
Konačna tabela (sezona 1987/88):

1. C. zvezda 45
2. Partizan 44
3. Velež 42
4. Dinamo 42
5. Sloboda 38
6. Vardar 37
7. Radnički 32
8. Rijeka 32
9. Budućnost 32
10. Vojvodina 32
11. Osijek 31
12. Željezničar 30
13. Hajduk 30

14. Sarajevo 30
15. Rad 30
16. Čelik 29
17. Sutjeska 29
18. Priština 27

KRAJ
-------------------

SVE KOLUMNE i INTERVJUI NEBOJŠE PETROVIĆA

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC