• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grk srušio Partizan, Zvezda i dalje perfektna!

Autor mondo.rs

Crveno-beli izdržali šuterski nalet "večitog rivala", pa na čelu sa Stratosom Perperogluom ostvarili i devetu pobedu u sezoni. Na kraju, 71:77 u crno-belom "Pioniru".

 Grk srušio Partizan, Zvezda i dalje perfektna! Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda mts odlazi na jesenju pauzu sa perfektnim učinkom (9-0), a Partizan sa "minusom" na tabeli (4-5).

U crno-beloj dvorani "Aleksandar Nikolić", tim Milana Tomića je ostao nepobeđen u ABA ligi, jer je u borbenom duelu istrpeo "rafal" trojki domaćina, pa na čelu sa Stratosom Perperogluom i Džoom Reglendom polako preuzimao inicijativu i sticao vođstvo.

Grčki veteran je odigrao najbolji meč u crveno-belom i sa 25 poena bio ključni igrač prvog "večitog" derbija u sezoni 2018/19. Crno-bele su odlično poveli trojkaši Džok Lendejl i Stefan Janković, ali je ekipi Andree Trinkijerija potom ipak failio inspirisani i konstantni igrač, koji bi pre svega zaustavio veliki pad domaćina u trećoj deonici.

Iako su na poluvremenu imali i vođstvo i samo tri izgubljene lopte, igrači Partizana su u narednih deset minuta ispustili čak osam poseda, a Zvezda je taj "poklon" uzela, iskoristila i nastavila trijumfalni niz u ABA ligi, dok je domaćin doživeo i četvrti poraz u teškoj seriji u poslednje dve nedelje.

PARTIZAN - ZVEZDA 71:77 (22:15, 19:23, 10:20, 20:19)

Plej crveno-belih Džo Reglend postigao je prvih sedam poena na utakmici, a visoki igrači crno-belih Džok Lendejl i Stefan Janković odgovorili su sa šest trojki. Taj vatromet nagovestio je uzbudljiv derbi, koji su obeležile dve velike serije:

Partizanov niz od 19:2, mahom izgrađen trojkama, doneo je crno-belima kontrolu dešavanja u prvom poluvremenu, a Zvezdina serija 16:0 omogućila je crveno-belima da u trećoj četvrtini preuzmu kontrolu i da uvedu utakmicu u ipak miran finiš, u kojem je Bandža Si uspeo da samo ublaži zaostatak domaćih.

U teškim momentima lidera ABA lige, Perperoglu je u prvom delu zajedno sa Maikom Cirbesom zadržao crveno-bele "iznad vode" i hicima iz daljine nije dozvoljavao Partizanu da se "odlepi". Kapiten Novica Veličković se vratio posle mesec dana u tim i postigao bitan pogodak uz faul (30:23), Markus Pejdž je poenima održavao prednost do pauze (34:25, 41:35) , ali su crveno-beli hicima Grka i Mohameda Fajea ipak najavili veliku borbu i u nastavku.

A, onda se dogodila odlučujuća deonica, u kojoj su uzastopne ofanzivne greške Stefana Jankovića najavile seriju izgubljenih lopti crno-belih, koju je Tomićev tim kažnjavao navedenom serijom. Perperoglu je "vezivao" poene, Faje i Cirbes su zakucavali posle kontri, a Partizan je ostajao bez rešanja.

Vanja Marinković je pet minuta pre kraja pokušao da "zakuva" trojkom i pogotkom uz faul, Rade Zagorac je u svojoj lošoj večeri čak i skinuo zaštitnu masku, ali ništa od toga nije uspelo da zaustavi crveno-bele, koji su mirnom igrom u napadu i Reglendovom "egzekucijom" tri minuta pre kraja stekli i maksimalnih "plus 15" (62:77).

Derbi je u tom trenutku bio odlučen, a Si je do kraja samo smanjio razliku na podnošljivijih šest poena.

UŽIVO:

- kraj utakmice, Zvezda je pobedila Partizan u prvom derbiju! -

40' 71:77 Si zakucava uz faul, da ublaži Partizanov poraz u poslednjih nekoliko minuta.

40' 69:77 Lendejl pogentira na kraju pretposlednjeg minuta, a Perperoglu ne uspeva da odgovori trojkom.

39' 67:77 Dok meč ulazi u mirnu završnicu, Si pogađa trojku na minut i 20 pre kraja. Tomić reaguje tajm-autom. "Igrajte odbranu", traži Zvezdin trener od igrača.

38' 64:77 Si prekida još jedan nalet crveno-belih, a potom gubi loptu u napadu. Tačnije - predaje je Reglendu. Cirbes potom staje na "crtu" i promašuje oba šuta.

37' 62:77 Reglend pogađa još jednu trojku, za novi Zvezdin maksimum - "plus 15".

36' 62:74 Perperoglu šutira iz okreta sa distance i pogađa i ovo. Odličan meč grčkog veterana.

36' 62:72 Reglend još jednom ide u prodor i zajedno sa Perperogluom donosi Zvezdi mir pred finiš. Pejdž ne uspeva da odgovori trojkom. Andrea Trinkijeri traži tajm-aut.

35' 62:70  Marinković budi crno-bele u napadu, ali u odbrani u uzastopnim napadima ostaje protiv Odža. U tim duelima prinuđen je da pravi prekršaje.

34' 59:69 Marinković preuzima inicijativu i pogađa pod faulom Odža. Zagorcu za sada ne ide (0/3 iz igre) i zato skida masku, pa rizikuje zbog povrede nosa i završava meč bez zaštite.

33' 56:67 Reglend pogađa trojku, za Zvezdino maksimalno vođstvo - "plus 11".

33' 56:64 Pejdž sa dosta osećaja "diže" loptu visoko na tablu, a Reglend odgovara brzim prodorom i polaganjem.

32' 54:62 Marinković promašuje trojku iz ugla, a Perperoglu je pogađa. Trinkijeri zove tajm-aut nakon pete trojke grčkog veterana.

32' 54:59 Zagorac prekršajem zaustavlja Fajea, a crveno-beli ne uspevaju da konkretizuju Odžov ofanzivni skok.

31' 54:58 Lendejl pogađa preko Cirbesa, a Milan Tomić dobija tehničku. Dirao je loptu dok je još bila u terenu, a Ilija Belošević je prišao i označio slobodno bacanje, pa posed za domaće.

31' Na početku poslednjeg kvartala - Cirbesov prekršaj pri postavljanju blokade.

- kraj treće četvrtine - Zvezda je ovu deonicu dobila rezultatom 20:10, a Partizan je u prethodnih deset minuta košarke izgubio osam lopti.

30' Dobra Partizanova odbrana - Nikolić i Gagić sprečili su pikenrol igru Beron - Cirbes. Ipak, Marinković je na drugoj strani izgubio loptu, a Zvezda to nije kaznila serijom ofanzivnih skokova.

30' 51:58 Marinković preuzima inicijativu, "napada" visoke igrače Zvezde i iznuđuje prekršaj.

28' 50:58 Podrška navijača diže crno-bele posle lošeg početka poluvremena. Beron uzima još jednu izgubljenu loptu Partizana i polaže je kroz obruč za "plus 8".

28' 50:56 Posle šest minuta - Partizanovi poeni iz igre. Pejdž je ubacio "flouter", a Si je uz veću energiju sa tribina postavio "minus 6".

27' 46:54 Nikolić je iznudio prekršaj, Cirbes je stopirao loptu blokadom, a sudije su posle konsultacije odlučile da je Nemac na vreme reagovao. Slovenac je oba puta precizan sa crte i zaustavio je veliku seriju gostiju.

26' 44:54 Faje poentira u kontri, za maksimalnih "plus 9" gostiju. Partizan niže izgubljene lopte, a Zvezda je sada u seriji 16:0.

25' 44:51 Perperoglu je u ritmu! Ubacio je svoju četvrtu trojku i već sedmi poen u nastavku. Prvi je strelac utakmice sa 20 poena.

24' Crno-beli su "vezali" četiri izgubljene lopte u napadu, a crveno-beli su to kaznili serijom 10:0.

24' 44:48 Lendejl pravi korake u napadu, a Perperoglu "zavrće" loptu sa drugog obruča, za Zvezdinih "plus 4".

23' 44:46 Janković gubi uzastopne lopte u napadu, a Beron to kažnjava pogotkom za izjednačenje. Cirbes je potom istrčao kontru, zakucao i doneo Zvezdi vođstvo. Trinkijeri traži tajm-aut posle serije gostiju 8:0.

23' 44:42 Perperoglu nastavlja u ritmu iz prvog dela. Svojim 15. poenom posle prodora je vratio Zvezdu na posed zaostatka.

22' 44:40 Partizan "otvara" nastavak trojkom Bandže Sija iz ćoška, a na drugoj strani Faje zakucava posle ofanzivnog skoka.

- Važan podatak za gledaoce - igrači Zvezde obukli su sada "crvenije" dresove. U prvom delu su i i jedni i drugi imali uglavnom belu opremu, pa je bilo zaista teško razaznati igrače u pojedenim trenucima.

- poluvreme -

Strelci:

Partizan: Pejdž 7, Marinković 4, Veličković 5, Janković 9 (3/3 za tri), Lendejl 14 (3/4 za tri), Gagić 2. Timksi: 8/19 za dva, 7/14 za tri, 4/4 sl. bacanja, 15 skokova (12-3), 8 asistencija, 3 ukradene, 3 izgubljene lopte.

Zvezda: Reglend 9, Kešelj 2, Perperoglu 13 (3/5 za tri), Nenadić 1, Faje 5, Beron 3, Cirbes 5, Lazić (4 lične greške). Timski: 6/14 za dva, 6/13 za tri, 8/11 sl. bacanja, 18 skokova (14-4), 6 asistencija, 2 ukradene, 5 izgubljenih lopti.

20' 41:38 Pejdž šutira "kratko", Nenadić hvata loptu dve sekunde pre kraja, a Zagorac ga faulira. "Pusti ga", doviknuo je Trinkijeri svom igraču, ali je prekršaj već bio načinjen.

20' 41:37 Pejdž je uhvatio ritam i pogodio svoju prvu trojku. Na drugoj strani je Cirbes iznudio prekršaj, a Trinkijeri pre penala zatražio tajm-aut, uoči napada svog tima koji će trajati osam sekundi.

19' 38:35 Uzastopne trojke crveno-belih iz desnog ćoška - Faje, pa Perperoglu. U obe situacije asistent je bio Reglend.

18' 36:29 Reglend koristi dva bacanja, a Marinković šut iz ćoška. Faje zatim poentira uz zvuk sirene.

17' 34:25 Reglend faulira Pejdža i šalje ga na liniju penala. Crno-beli sada mirnije grade vođstvo nego na početku.

17' 32:25 Veličković i dalje u prvom planu. Faulirao je Perperoglua, pa poentirao preko Fajea, da održi razliku.

16' 30:23 Veličković hvata ofanzivni skok, pogađa uz prekršaj i poziva publiku da navija još glasnije. Slavio je kapiten crno-belih, pa iskoristio bacanje za novih "plus 7".

15' 27:23 Pejdž "izvlači" Cirbesa iz reketa, igra "jedan na jedan" i poentira flouterom. Perperoglu potom ubacuje trojku.

15' 25:20 Prvi poeni za crno-bele u ovoj deonici. Lendejl je iznudio prekršaj Fajea, uz pogodak za prekid serije crveno-belih.

14' Faulovima isprekidana igra u drugoj deonici, za razliku od vatrometa u prvoj četvrtini. Kešelj, Nenadić i Perperoglu promašili su šuteve za Zvezdino izjednačenje, odnosno vođstvo. Crveno-beli su iskoristili bonus.

13' Lazić opet faulira Zagorca i odlazi kod Tomića, koji ga smiruje pre zamene.

13' Lazić gubi loptu u napadu i pravi drugi uzastopni faul na polovini protivnika. Treća lična greška Zvezdinog penala, ali Tomić ga ostavlja u igri.

12' 22:20 Zvezda reaguje! Beron je ubacio trojku, za seriju gostiju 8:0 i Trinkijerijev tajm-aut.

11' 22:17 Gagić blokira Cirbesa, Kešelj "kupi" ofanzivni skok i pogađa o tablu. Partizanov centar u sledećem napadu je napravio drugi faul, a na teren se vratio Lendejl.

- kraj prve četvrtine - Partizan je u uvodnih deset minuta ubacio šest trojki iz devet pokušaja. Poslednjih pet trojki u nizu!

10' 22:15 Cirbes u poslednjim sekundima "ugurava" Gagića pod tablu i pogađa pod prekršajem.

9' 22:12 Crno-beli ne staju! Posle Lendejla, i Janković je pogodio svoju treću trojku (takođe 3/3). Za seriju 19:2! Podsetimo, rezultat je bio 3:10 u 4. minutu.

9' 19:12 Gagić se lepo okreće i snažno zakucava, za seriju 15:2 i "plus 7" crno-belih.

8' 17:12 Partizanov rafal! Posle tri Lendejlova hica, sada je u prvom planu Stefan Janković! Pogodio je dve trojke praktično sa istog mesta i primorao Tomića da zatraži tajm-aut. Serija crno-belih 14:2!

7' 11:12 Lendejl ustupa mesto Gagiću, Janković igra dobru odbranu, a Perperoglu potom preko njega vraća vođstvo gostima.

6' 11:10 Marinković utračva u reket i donosi crno-belima prvo vođstvo. Tomić menja Odža i uvodu u igru Cirbesa. Jasna je namera Trinkijerija da "širi teren".

6' 9:10 Lendejl ubacuje svoju treću trojku! Šutira 3/3! Reglend na drugoj strani pokušava da odgovori i sada promašuje.

5' Prva izmena - Janković umesto Veličkovića. Bivši krilni centar Zvezde prvi put protiv bivših saigrača.

4' 6:10 Lendejl odgovara Grku, svojom drugom trojkom.

4' 3:10 Crno-beli u uvodnim napadima uglavnom šutiraju trojke (1-4), a Perperoglu na drugoj strani pogađa drugu za Zvezdu, za "plus 7".

3' 3:7 Reglend uzima izgubljenu loptu crno-belih i poentira posle kontre za seriju (0:7), na šta Lendejl odgovara trojkom.

2' 0:5 Reglend polaže o tablu, pa pogađa trojku, za bolji ulazak gostiju u meč.

Startne petorke:

Partizan: Pejdž, Marinković, Si, Veličković, Lendejl.

Zvezda: Reglend, Beron, Perperoglu, Faje, Odžo

Sudije: Ilija Belošević (Srbija), Milija Vojinović (Srbija) i Dragan Porobić (BiH).

UVOD U DERBI:

U dvorani "Aleksandar Nikolić" u 17 časova "večiti" rivali zaigraće prvi meč u izvesnom nizu međusobnih duela ove sezone. Biće to poslednji izazov za oba tima pred pauzu zbog utakmica reprezentacije, a zajedničko večerašnjim akterima je da ulaze u utakmicu nakon poraza u Evrokupu.

Večerašnji domaćin je Partizan i s obzirom na to da uobičajeno nije bilo prodaje karata, imaće punu podršku sa tribina, na kojima neće biti pristalica gostiju.

Takođe, biće to debi oba trenera u najvećoj utakmici srpske košarke. Pročitajte šta su dan pred meč izjavili Andrea Trinkijeri, koji je govorio na konferenciji za novinare, i Milan Tomić, koji se obratio javnosti preko klupskog sajta.

Kada je u pitanju "kadrovska situacija", Rade Zagorac igraće i večeras za crno-bele sa zaštitnom maskom na licu zbog nedavne operacije polomljenog nosa, dok su prethodne mečeve crveno-belih zbog povreda propustili Dejan Davidovac (skočni zglob) i Aleksa Radanov (leđa).

Prvi derbi sezone 2018/19 sudiće Ilija Belošević (Srbija), Milija Vojinović (Srbija) i Dragan Porobić (BiH).



Večerašnji rivali sreli su se u ABA ligi 35 puta i Partizan ima tri pobede više (19:16). Pred crno-belim tribinama skor je 11:8 za domaćina.

Poslednji međusobni duel ova dva tima odigrala su 30. maja, u drugoj utakmici polufinala prošlosezonske Superlige. Od tada su i jedni i drugi pretrpeli značajne promene, uključujući i dolaske novih trenera.

Među igračima Partizana u timu su ostali Vanja Marinković i Bandža Si (propustili taj meč zbog povrede), kao i Aleksandar Aranitović, Novica Veličković, Đorđe Gagić, Marko Pecarski i Strahinja Gavrilović.

Sa druge strane, za Zvezdu su i te majske večeri igrali Branko Lazić, Filip Čović, Dejan Davidovac, Aleksa Radanov i Ognjen Dobrić. Među njima je bio i Stefan Janković, igrač utakmice, koji sada igra za Partizan i prvi put će se suočiti sa bivšim saigračima od kada je ove jeseni crveno-beli dres "večitog" rivala zamenio crno-belim.

Izvor: MONDO/I.B.



- 16.40Zvezdin tim je večeras isti kao na prethodnim utakmicama, nakon povreda Davidovca i Radanova. U sastavu su Kešelj i Nenadić.

- 16.35 Partizan će u derbiju definitivno biti jači za kapitena. Veličković je izašao na teren sa ostatkom tima i na zvanično zagrevanje, što znači da će biti u ekipi posle mesec dana.

Izvor: MONDO/I.Bogunović



- 16.15 Novica Veličković je u opremi i među prvima izašao na zagrevanje. Da li to znači da će Partizanov kapiten biti prvi put u takmičarskom sastavu za ABA ligu od gostovanja Krki, 20. oktobra? Podsetimo, Trinkijeri je objasnio da on i Veličković imaju dogovor da se iskusni krilni centar spremi fizički i da tada konkuriše za mesto u timu.

TV prenos utakmice možete gledati na Areni sport, a tekstualni na MONDO portalu.

View this post on Instagram

Partizan ili Zvezda, šta vi kažete?

A post shared by MONDO Sport (@mondorssport) on

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC