"Srbija spremna za lansiranje svog prvog satelita"

Autor:

Satelit sa srpskom zastavom u svemiru nije naučna fantastika već izvjesna realnost i Srbija ima velike šanse da u bližoj budućnosti ostvari ovaj kosmički poduhvat.

0
A- A A+
Foto: Ilustracija - Guliver/Getty Images/Thinkstock

U ovo je uvjerena i Anja Nakarada Pečujlić, doktorand svemirskog prava u Kelnu i osnivačica fondacije „Srpski zalog za svemir”.

Ova mlada naučnica kaže u razgovoru za „Politiku” da troškovi pravljenja i lansiranja satelita više nisu „astronomske cifre”. Sagovornica lista naglašava da je prilikom razgovora sa ljudima iz Evropske svemirske agencije saznala da ako neka država želi u naučne svrhe da lansira svoj prvi satelit, može da dobije pomoć i besplatno lansiranje od drugih zemalja. U ovome je i šansa Srbije.

„Prvi srpski satelit mogao bi da bude mali satelit takozvani ’kjubsat’ i da se ’šlepa’ prilikom lansiranja nekih velikih stranih satelita. Rusija, Japan, Indija, američka NASA ohrabruju zemlje koje žele da lansiraju svoj prvi satelit. Trenutno deset zemalja ima mogućnost autonomnog lansiranja raketa i satelita”, kaže Nakarada Pečujlić.

Korist prvog srpskog satelita bila bi višestruka. Preko njega bi se mogao nadgledali svaki pedalj zemlje, a mogle bi se i pratiti klimatske promjene i, na primjer, preduprediti štete od poplava.

„Sve informacije, podatke, slike koje bi slao naš satelit, mogli bismo da iskoristimo i u oblastima poljoprivrede, meteorologije, urbanističkog planiranja...”, navodi Nakarada Pečujlić.

Što se imena prvog srpskog satelita tiče, Srbija ima sijaset poznatih naučnika za čitavu flotu, a ne za samo jedan satelit – Tesla, Pupin, Milanković, Alas...

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Tagovi:

Ostale vijesti