• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Irwin u Banjaluci: Upoznajte članove!

Autor mondo.ba

Izložba slovenačke grupe Irwin pod nazivom „Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945“ otvorena je u četvrtak u Muzeju savremene umjetnosti RS.

 Irwin u Banjaluci: Upoznajte članove! Izvor: Nemanja Mićević za mondo.ba

Večeras nas na istom mjestu u 19 časova očekuje predavanje profesora Miška Šuvakovića, jednog od autora tekstova kataloga izložbe.

Ovom izložbom Irwin se prvi put predstavlja Banjaluci, a riječ je o jednom od najintrigantnijih umjetničkih kolektiva Istočne Evrope.

Izvor: Nemanja Mićević za mondo.ba

Izložba „Was ist Кunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945“ višeznačni je umjetnički projekat koji podstiče na razmišljanje i dijalog o umjetnosti i čini nastavak ciklusa Was ist Кunst, prethodno realizovanog u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Njemačkoj i mnogim drugim zemljama.

Grupa Irwin je za banjalučku izložbu izabrala portrete narodnih heroja, boraca i borkinja iz vremena NOB-a, koji se 80 godina čuvaju u depoima Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a naslikali su ih najznačajniji bosanskohercegovački umjetnici iz perioda socijalističkog realizma od 1948. do 1953. godine. Svi portreti izrađeni su sa jednim ciljem: očuvanjem kulta sjećanja i ličnosti heroja.

Izvor: Nemanja Mićević za mondo.ba

Projekat Was ist Кunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945 na nov je način povezao dva muzeja: Istorijski muzej Bosne i Hercegovine i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, koji su saradnjom na ovom projektu dodatno osnažili uspješnu institucionalnu saradnju.

U okviru pratećeg programa izložbe večeras u 19 časova u MSURS biće održano predavanje profesora Miška Šuvakovića, jednog od autora tekstova kataloga izložbe o ovom umjetničkom projektu, a biće i upriličen razgovor sa članovima grupe Irwin.

Izložba će biti otvorena do 22. februara 2019.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop