Irwin u Banjaluci: Upoznajte članove!

Autor:

Izložba slovenačke grupe Irwin pod nazivom „Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945“ otvorena je u četvrtak u Muzeju savremene umjetnosti RS.

Irwin u Banjaluci: Upoznajte članove! Foto: Nemanja Mićević za mondo.ba

Večeras nas na istom mjestu u 19 časova očekuje predavanje profesora Miška Šuvakovića, jednog od autora tekstova kataloga izložbe.

Ovom izložbom Irwin se prvi put predstavlja Banjaluci, a riječ je o jednom od najintrigantnijih umjetničkih kolektiva Istočne Evrope.

Irwin, MSURS Foto: Nemanja Mićević za mondo.ba

Izložba „Was ist Кunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945“ višeznačni je umjetnički projekat koji podstiče na razmišljanje i dijalog o umjetnosti i čini nastavak ciklusa Was ist Кunst, prethodno realizovanog u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Njemačkoj i mnogim drugim zemljama.

Grupa Irwin je za banjalučku izložbu izabrala portrete narodnih heroja, boraca i borkinja iz vremena NOB-a, koji se 80 godina čuvaju u depoima Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a naslikali su ih najznačajniji bosanskohercegovački umjetnici iz perioda socijalističkog realizma od 1948. do 1953. godine. Svi portreti izrađeni su sa jednim ciljem: očuvanjem kulta sjećanja i ličnosti heroja.

Irwin, MSURS Foto: Nemanja Mićević za mondo.ba

Projekat Was ist Кunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945 na nov je način povezao dva muzeja: Istorijski muzej Bosne i Hercegovine i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, koji su saradnjom na ovom projektu dodatno osnažili uspješnu institucionalnu saradnju.

U okviru pratećeg programa izložbe večeras u 19 časova u MSURS biće održano predavanje profesora Miška Šuvakovića, jednog od autora tekstova kataloga izložbe o ovom umjetničkom projektu, a biće i upriličen razgovor sa članovima grupe Irwin.

Izložba će biti otvorena do 22. februara 2019.

Ostale vijesti