• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte novo UEFA takmičenje - Liga Evrope 2!

Autor mondo.rs

Evropski fudbal se iz korijena mijenja od 2021. godine. UEFA je potvrdila uvođenje trećeg klupskog takmičenja pod svojim okriljem, tako da će 96 klubova igrati grupnu fazu tokom jeseni... Šta ovo znači za srpske klubove?

Od 2021. godine evropski klupski fudbal više neće biti isti!

UEFA je nako jučerašnjeg žrijeba EURO2020 u Dablinu održala sastanak izvršnog odbora na kome je potvrđeno ono o čemu se do sada samo spekulisalo: uvodi se treće međunarodno klupsko takmičenje!

Čelni ljudi ovokontinentalnog fudbala su joj za sada dali "radni naziv" Liga Evrope 2, a vidjećemo da li će u narednim mjesecima dobiti neko inovativnije ime.

Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu UEFA, novo takmičenje će početi od sezone 2021/2022 i u grupnoj fazi učestvovaće 32 tima - što će donijeti i promjene u "bratskoj" Ligi Evrope 1 (?) čiji će broj učesnika biti smanjen sa 48 na takođe 32.

UEFA smatra da će time "ojačati" samu Ligu Evrope i donijeti joj na značaju, dok promjena u Ligi šampiona, za sada, neće biti.

To znači da će tokom jeseni 2021. godine - grupnu fazu evropskih takmičenja igrati čak 96 timova, s tim da se za sada ne zna kakve su "kvote" u pitanju i kako će se one u budućnosti dijeliti evropskim ligama.

Sve ovo Aleksandar Čeferin opisuje kao "više mečeva za više klubova i više fudbalskih asocijacija", a vidjećemo da li će na papiru to zaista i biti tako.

Mnogo se prethodnih sedmica spekulisalo o takozvanoj "zatvorenoj" Ligi šampiona (Evropska Superliga), međutim Evropska klupska asocijacija (ECA) i UEFA potpisali su sporazum po kome se elitno fudbalsko takmičenje neće "dirati" i "mijenjati" do 2024. godine.

Zanimljivo, baš je na "probni" rad od tri godine uvedeno i takmičenje Liga Evrope 2, tako da mnogi smatraju da će nakon tog perioda doći do novog prekrajanja!

Da li bi tada Liga Evrope 1 zapravo postala Liga šampiona "za manje bogate klubove" koji ne mogu u "zatvoreno" takmičenje za najuspješnije klubove Evrope? Odnosno, da li će Liga Evrope 2 postati ono što je sada Liga Evrope?

Vidjećemo u narednih šest godina...

Izvor: MN PRESS

DA DANAS KRENE NOVO TAKMIČENJE...

Srbija je zbog dobrog nastupa srpskih klubova u Evropi ove sezone, prije svih Crvena zvezde, "skočila" na rang listi i trenutno zauzima 19. poziciju na tabeli najboljih evropskih liga. Ukoliko bi danas krenula Liga Evrope 2, to bi značilo i da bi Srbija imala TRI učesnika druge runde kvalifikacija ovog takmičenja. Međutim, nije potpuno jasno šta bi to značilo za srpske učesnike u Ligi Evropi 1, te da li su ovo "kompenzaciona" mjesta ili potpuno nova. U narednim nedeljama svakako će biti precizirano šta se to dešava sa evropskim klupskim fudbalom koji sve manje liči na sebe, a sve više na biznis.

Iz UEFA je saopšteno i da će sva tri takmičenja od 2021. godine biti po istom formatu - osam grupa sa po četiri tima, a potom osmina finala, četvrtfinale, polufinale i finale.

Pobjednik Lige Evrope 2 će dobijati automatsko učešće u Ligi Evrope 1, a svi mečevi će biti igrani četvrtkom. Takođe, iz UEFa uvjeravaju da će najmanje 34 zemlje imati predstavnika u grupnoj fazi ovog novoformiranog takmičenja (do sada najmanje 26).

"Klubovi su od nas tražili da dobiju veću šansu za redovnim učešćem u Evropi i ovo ćemo postići strategijskim pristupom, a naši ciljevi su oduvijek bili više kvaliteta i veća uključenost klubova u naša takmičenja", poručio je Aleksandar Čeferin, predsjednik UEFA koji će najverovatnije dobiti i novi mandat, a pod čijim okriljem je ustanovljeno i takmičenje Liga nacija.

Kako se vama čini ova promjena?

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC