• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ballon d'Or": Neko je slikao rezultate, Mesi je peti!

Autor mondo.rs

Nejmar nije ni u Top 10 u izboru "France Football" magazina za najboljeg fudbalera sveta. Da li će Ronaldo doputovati u Pariz da čestita bivšem saigraču?

Neko je uslikao print sutrašnjeg izdanja "France Football" magazina i pokvario gala ceremoniju zakazanu za večeras u 21 čas u Parizu!

Lepi dečko engleskog fudbala iz 90-ih, David Žinola, trebalo je u jednom trenutku - u dramatičnom tonu - da otvori kovertu, pročita ime dobitnika najprestižnije individualne nagrade u fudbalu i izazove lančane reakcije širom planete, ali…

U ponedeljak popodne internetom je počela da kruži fotografija iz štamparije, u kojoj je pripremano specijalno izdanje ovog kultnog fudbalskog magazina, koje će u utorak ujutru biti rasprodato u rekordnom broju - bar do narednog decembra i 64. izbora za najboljeg među najboljima.

Da skratimo - posle okruglo deset godina tokom kojih su "Ballon d'Or" na ravne časti izdelili Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, dogodio se Luka Modrić!



Iako i dalje postoji mogućnost da ovaj poredak nije verodostojan, svi su izgledi da je neumorni vezista Real Madrida i kapiten reprezentacije Hrvatske ove godine osvojio "tripletu", jer je odmah posle finala na "Lužnjikiju" izabran za najboljeg igrača Mundijala, a potom ga je i FIFA u septembru proglasila za najboljeg fudbalera sveta u izboru "The Best".

Podsećamo, od 2010. do 2015. godine, "France Football" i FIFA zajedno su proglašavali najboljeg na svetu, a kada je ugovor istekao pre dve godine, pariska redakcija vratila se svom kultu osnovanom 1956. godine, dok su moćnici iz Ciriha osmislili novi brend i nastavili gde su stali u međuvremenu.

* Hrvatska je 20. zemlja koja ima najboljeg fudbalera sveta *

LIONEL MESI PETI, NEJMAR NI U TOP 10



Modrićevu 2018. obeležila je i uslovna zatvorska kazna od osam meseci zbog lažnog svedočenja u postupku protiv nekadašnjeg funkcionera Dinama, Zdravka Mamića, koji je optužen za brojne malverzacije prilikom transfera igrača zagrebačkog kluba - a, Modrićev transfer u Totenhem iz 2012, vredan 30 miliona evra, i dalje se vodi kao rekordan u hrvatskom fudbalu.

Prema ovoj tabeli, Modrić je sa 753 glasa ubedljivo pobedio ispred dugogodišnjeg saigrača iz Reala i "branioca titule", portugalskog kapitena Ronalda, koji je dobio 478 glasova sportskih novinara iz cele Evrope.

Treće mesto pripalo je francuskom napadaču i asu Atletiko Madrida, Antoanu Grizmanu, kome je pripalo 414 glasova.

Na četvrtom mestu našao se još jedan Francuz, vunderkind svetskog fudbala i tinejdžer iz Pari sen Žermena, Kilijan Mbape (347), dok je petostruki osvajač "Zlatne lopte", Lionel Mesi, završio tek na petom mestu sa 280 glasova.

U Top 10 grupi nalaze se još Mohamed Salah (188), Rafael Varan (121), Eden Azar (119), Kevin de Brujne (29) i Hari Kejn (25), a ako ste se zapitali gde je Nejmar - on je 12. sa 19 glasova. Više od njega dobio je i Ngolo Kante (24).

Modrić je sa 33 godine, dva meseca i 24 dana jedan od najstarijih laureata, ujedno i jedan od odabranih koji dolaze iz istočne Evrope, koja je od prvih dana bila u podređenom položaju u odnosu na Zapad. Pre omalenog veziste iz Zadra, koji je u karijeri nastupao za Dinamo, Totenhem i Real Madrid, samo su još SSSR (3), Mađarska, Čehoslovačka, Bugarska, Češka i Ukrajina dali osvajača "Zlatne lopte".

Jugoslavija nikada, iako je nekoliko velikana našeg fudbala bilo blizu.

1968 - Džordž Best, Bobi Čarlton, Dragan Džajić
1991 - Žan-Pjer Papen, Dejan Savićević/Darko Pančev/Lotar Mateus *
1997 - Ronaldo, Predrag Mijatović, Zinedin Zidan
1998 - Zinedin Zidan, Davor Šuker, Ronaldo

*napomena: te godine, Savićević, Pančev i Mateus dobili su identičan broj glasova

SAMO JEDAN FUDBALER IMA JAČI REZULTAT OD MODRIĆA



Ronaldo je jedini u Top 3, koji u 2018. nije igrao finale UEFA i FIFA takmičenja. Modrić je osvojio Ligu šampiona i stigao do finalne utakmice na Svetskom prvenstvu, Grizman trijumfovao u Ligi Evrope i osvojio Mundijal u Rusiji, dok je Ronaldo pored Lige šampiona računao sa "gomilom" golova u klupskom fudbalu, kojima je trebalo pokriti eliminaciju od Urugvaja u osmini finala SP.

Važno je reći da je "France Football" od 1956. do 1994. birao najboljeg evropskog fudbalera (FIFA se uključila tek 1991. godine - što je važno napomenuti), pa tako Pele, Dijego Maradona, Garinča, Mario Kempes, Romario i ostale ikone južnoameričkog fudbala nikada nisu bile u konkurenciji za ovu nagradu.

Magazin je od 1995. u izbor uveo i fudbalere iz svih krajeva sveta, ali pod uslovom da nastupaju za klubove u Evropi, pa je već "iz prve" za najboljeg proglašen sadašnji predsednik Liberije, Žorž Vea, i dalje jedini fudbaler iz Afrike kojem je to uspelo.

Tek od 2007, "France Football" porušio je i poslednje barijere i izbor proširio na celu planetu, mada su se među 30 finalista retko kada nalazili igrači koji ne nastupaju u evropskim klubovima.

Modrićev trijumf izazvao je burne reakcije i u septembru, posle FIFA gala predstave, pa će verovatno biti slično i ovog decembra, ali kada je 2018. godina u pitanju - samo jedan fudbaler na svetu može da kaže da ima značajnije uspehe na klupskom i reprezentativnom planu od kapitena "kockastih", a to je njegov klupski kolega Varan.

Za razliku od Hrvata koji je na Mundijalu u Rusiji stigao "samo" do finala, Francuz je osvojio i UEFA ligu šampiona i FIFA svetsko prvenstvo.

MODRIĆEVA "TRIPLETA" JE ZASLUŽENA


klub - fudbaleri/"Zlatne lopte"

Real Madrid – 7/11

Barselona – 6/11

Juventus – 6/8

Milan – 6/8

Bajern Minhen – 3/5

Mančester junajted – 4/4

Dinamo Kijev – 2/2

Inter – 2/2

HSV – 1/2

***

Ipak, realnost je da ova godina pripada Modriću, veteranu koji je maestralno vodio igru Reala sve do treće uzastopne titule prvaka Evrope i ostao dovoljno svež i motivisan da se u kratkom periodu od najveće utakmice u klupskom fudbalu - junskog finala sa Liverpulom u Kijevu - odmori, ponovo pripremi, zaigra još bolje i sa kapitenskom trakom povede Hrvatsku do najveće utakmice u svetu fudbala - julskog finala sa Francuskom u Moskvi.

Tu je naišao na bolji i svežiji tim, ali da individualno nije bilo mnogo onih koji su mogli da mu pariraju nagovestio je još u Rusiji, gde je proglašen za najboljeg fudbalera Svetskog prvenstva - a, ono je jednom u četiri godine.

Trebalo bi dodati i da su Hrvati do finalne utakmice stigli posle tri uzastopna produžetka u osmini, četvrtini i polufinalu, a da je Modrić odigrao svaki minut. Mundijal je završio sa pretrčanih 63 kilometara (!?) igrajući utakmicu svakih četiri-pet dana.

Sve je završeno kontroverznom proslavom u Zagrebu, tokom koje se u autobusu sa fudbalerima Hrvatske (navodno na Modrićevo insistiranje) pojavio i pevač Marko Perković Tompson, poznat po fašisoidnim tekstovima pesama, mržnji prema Srbima i veličanju ustaštva.

Posle svega, selektori i kapiteni svih reprezentacija složili su se u FIFA izboru da nije bilo boljeg od Modrića, a rezultati glasanja u kom učestvuju sportski novinari nisu bili ništa drugačiji - razočarani Ronaldo dobio je 277 poena manje.

Prethodnih dana moglo je da se pročita da revoltirani Portugalac, sada zvezda Juventusa, neće doputovati u Pariz i prisustvovati ceremoniji na kojoj je već pet puta bio drugi: 2007, 2009, 2011, 2012. i 2015. Ronaldo nije došao ni u "Grimaldi forum" u Monte Karlu, u kom je održana i svečanost u organizaciji FIFA.

Inače, u anketi "France Football" magazina glasa se po principu: 5, 3 i 1 bod.

Kako biste vi glasali?


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC