• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Luka Modrić, od Premijer lige BiH do krova svijeta

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Prisjetimo se sezone 2003/04. kada je dres mostarskog Zrinjskog nosio Luka Modrić, najbolji fudbaler svijeta u 2018. godini.

Luka Modrić najbolji je igrač svijeta za 2018. godinu.

Nagradu koju mu je uručila FIFA u septembru, juče je potvrdio i ugledni magazin "France Football", dodijelivši hrvatskom vezisti "Zlatnu loptu".

Prije 15 godina, tačnije u sezoni 2003/04. Modrić je kao pozajmljeni igrač zagrebačkog Dinama, tek punoljetan dječkić, stigao u redove Zrinjskog iz Mostara. Malo ko mogao je zamisliti da će deceniju i po kasnije taj isti Modrić u rukama držati trofej namijenjen najboljem svjetskom fudbaleru.

Mostarski "plemići", koji su danas jedan od najtrofejnijih bh. klubova, tada su bili skroman premijerligaš, koji je prvu sezonu zajedničke lige (2002/03) okončao na 11. mjestu, a ništa bolji plasman nisu ni otvarili ni te sezone, sa Modrićem u timu, kada su se grčevito borili za opstanak.

Mladi Modrić, poslije nastupa u kadetskom i juniorskom timu zagrebačkih "modrih", poslat je na kaljenje u Mostar zajedno sa Ivicom Džidićem i Davorom Landekom.

Pod vođstvom Franje Džidića, kasnije i Stjepana Deverića, koji je takođe stigao iz Dinama, te forsirao mlade igrače, Zrinjski je zabilježio 11 pobjeda na 33 utakmica, uz pet remija i 14 poraza.

Hrvatski vezista odigrao je tada 25 mečeva, na kojima je postigao osam pogodaka, te već tada pokazao da se radi o igraču sa odličnim osjećajem za gol, iako je igrao u veznom redu.

POSLIJE ZRINJSKOG

Ipak, Zagrepčani nisu bili impresionirani njegovim nastupima u bh. ligi. Razmišljali su da ga još jednu sezonu ostave u Hercegovini, ali je odluka pala da ga posude Interu iz Zaprešića. Poslije toga vratio se u Dinamo, gdje je krenuo njegov procvat, a kasnije i briljantna izdanja u Totenhemu, Real Madridu i reprezentaciji Hrvatske.

Bio je jedan od najzaslužnijih za opstanak Zrinjskog u društvu najboljih, zbog čega je po završetku sezonu od navijača, popularnih "Ultrasa" dobio nagradu "Filip Šunjić - Pipa" za igrača koji je pokazao najviše zalaganja i borbenosti tokom sezone.

Njegov prvi pogodak u dresu Mostaraca viđen je u devetom kolu Premijer lige BiH, 12. oktobra 2003. godine u pobjedi Zrinjskog protiv Orašja 5:3.

Nakon toga tresao mreže je Željezničara, Širokog Brijega, Čelika, Sarajeva, ugljevičkog Rudara, Slobode te još jednom Željezničara.

U tom debaklu na stadionu "Pod Bijelim brijegom" 1:5, na kojem je bio jedini strijelac, 29. maja 2004. godine, posljednji put nastupio je za Zrinjski, nakon čega se vratio u Dinamo.

U toj sezoni šampionsku titulu osvojili su fudbaleri Širokog Brijega, a Kup BiH pripao je Modriča Maksimi, debitantu u bh. eliti.

Osim Širokobriježana i Modričana, plasman u Evropu osigurao je drugoplasirani tim lige, Željezničar (Kup UEFA), te petoplasirana Sloboda iz Tuzle (Intertoto Kup). Golgeter Sarajeva Alen Škoro sa 20 pogodaka bio je prvi strijelac lige.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC