Višković: RS je vojno neutralna, pratimo Srbiju

Autor:

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Srpska vojno neutralna po pitanju članstva BiH u NATO-u.

0
A- A A+
Radovan Višković Foto: SRNA

Komentarišući odluku Brisela da BiH da zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO-u, Višković je rekao novinarima u Banjaluci da postoji Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti Srpske.

On je napomenuo da je u tom dokumentu jasno rečeno da Republika Srpska prati stav Srbije po tom pitanju.

"Ako Srbija u određenom momentu iz nekih njima poznatih razloga promijeni stav, smatramo da građani Republike Srpske na referendumu treba da iznesu stav po pitanju angažovanja BiH u NATO-u. To će biti obaveza institucija Republike Srpske", rekao je Višković.

On je podsjetio da su poznata ranija iskustva Republike Srpske sa NATO-om, zbog čega Srpska ima apsolutno pravo na takav stav, kao i na obavezu proisteklu iz Rezolucije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti Srpske.

"Svaki izabrani zvaničnik koji predstavlja bilo koju instituciju u Republici Srpskoj i BiH dužan je da poštuje tu rezoluciju", rekao je Višković.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a danas su odobrili prvi godišnji nacionalni program BiH, čime je ona dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo /MAP/ u ovoj alijansi, ali se, prema riječima visokog zvaničnika NATO-a, BiH ovom odlukom "ne gura" u Sjeveroatlantsku alijansu, javio je izvještač Srne.

Ostale vijesti