• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vasa Micić o priznanju Evrolige: Znam šta sam prošao...

Autor mondo.rs

U razgovoru za zvanični sajt takmičenja, srpski plejmejker govorio o novembarskoj nagradi, naučenim lekcijama, teškim momentima u Milanu i "vrisku" protiv Gran Kanarije...

 Vasa Micić o priznanju Evrolige: Znam šta sam prošao... Izvor: MN PRESS

Iako je i dalje mlad plejmejker, Vasilije Micić (24) za sobom ima zavidan staž, koji ga čini iskusnijim nego što nagoveštava njegova godina rođenja (1994).

"Plej" Efesa prošao je u poslednjih deset godina put od velikog talenta do afirmisanog evroligaškog "keca", a na toj stazi je imao i velike uspone, poput nastupa na Eurobasketu 2013, kao i značajne izazove, poput oporavka od teške povrede kolena na početku karijere.

Od odlaska iz Mege u Bajern, u kojem nije igrao, preko dolaska u Zvezdu, gde je "oživeo" karijeru, ali se takođe kratko zadržao, pa do drugog, uspešnijeg pokušaja u inostranstvu (Tofaš), Micić je išao korak po korak i 2018. sve to nadogradio dosad najvećim klupskim uspehom - plasmanom na Fajnal for u Beogradu sa Žalgirisom.

Pod vođstvom Šarunasa Jasikevičijusa, Vasa je u Litvaniji nadogradio sve dotad naučeno i minulog leta prešao u Efes, u kojem zasad igra sezonu karijere.

Reprezentativni srpski plejmejker, osvajač srebra na Eurobasketu 2017, proglašen je ove nedelje najboljim igračem Evrolige u novembru, a u razgovoru za sajt najjačeg kontinentalnog takmičenja govorio je o tome koliko mu nagrada znači.

"Veoma mi je drago i srećan sam zato što mi se ovo dogodlio. Zaista znam kroz šta sam prošao u karijeri. Mnogo mi znači. Ovo je najbolja motivacija koju sam mogao da dobijem. Iskreno, nisam očekivao nagradu, jer sam bio svestan koliko je dobrih igrača u Evroligi, ali imali smo sjajnu seriju kao tim, pobedili smo u pet utakmica i bio sam deo toga", rekao je Micić.

Nakon povratka iz Beograda, gde je sa reprezentacijom izborio "meč lopte" za plasman na Svetsko prvenstvo, novembarski MVP Evrolige je u utorak stigao u Istanbul i posvetio se pripremi meča protiv Reala. Njegov tim ušao u je u najjače takmičenje sa skorom 8-2 i nastavlja pun optimizma za ono što dolazi.

Micić je u sjajnoj Efesovoj jeseni dobio šansu da igra kao starter i koristi je. Zbog njegovih dobrih igara, u drugi plan trenera Ergina Atamana pao je, na primer, Šejn Larkin, povratnik u Evroligu iz NBA.

"Iskreno, nikad nisam gledao na ono što je bilo ranije, već sam uvek bio fokusiran na ono što se događa sada. Kao mlad, dobro znam koliko je teško adaptirati se na velike timove i dobiti u njima minute. Prošlogodišnje iskustvo rada sa 'Šarasom' bilo mi je veoma značajno i važno da postanem zreliji i da imam više samopouzdanja. Svestan sam šta je potrebno za pobedu. Prošla sezona mi je zato veoma značila, da se osećam bolje na terenu. Sada dobijam veliko poverenje trenera Ergina Atamana i sve ide uspešno. Dobro sarađujemo i nadam se da će tako biti do kraja sezone", rekao je osvajač ABA lige, srpske Superlige i litvanskog prvenstva.

Vasilije Micić
Izvor: Youtube/Euroleague Basketball

Micić je u novembru imao prosečan indeks korisnosti 18, uz šest asistencija po meču. Takođe, bio je i drugi poenter (13,3) i treći "skakač" Efesa, sa po 3,7 uhvaćenih lopti.

Prošli mesec, ipak, nije počeo dobro za njega, jer je u Milanu bio tragičar utakmice protiv Armanija. Promašio je slobodna bacanja za pobedu, pa propustio šansu da otme loptu koju je Majk Džejms probacio kroz mrežicu turskog tima.

"Bio sam veoma tužan posle te utakmice. Kao igrač živite za te trenutke i želite da baš vi dajete odlučujuće šuteve. Ipak, znam da je normalno imati uspone i padove tokom godine. Mislim da sam u toj utakmici igrao veoma solidno, ali sam promašio slobodna bacanja. Na kraju, ipak sam verovao u sebe i nedugo posle toga iskoristio sam dva važna penala protiv Gran Kanarije. To je bio način da pokažem da se u košarci sve događa veoma brzo i da je sve moguće. Važno je ostati fokusiran i verovati u ono što radite. Ako radite na pravi način, sve vam se 'vrati', veoma brzo", Micićeva je poruka.

Nakon slobodnih bacanja protiv Gran Kanarije je vrisnuo od sreće.

"Da, pamtim to! Vrištao sam kao lud! Bila je to atipična situacija, verovatno neobična za sve u sali, jer nisu znali šta se dogodilo u Milanu. Za mene je to bilo veoma važno. Bio sam toliko srećan da sam tamo pokazao emocije. Bila je to sasvim iskrena reakcija, jer je postojao pritisak na meni, ali posle tih slobodnih bacanja... Ne mogu da kažem da je sve opet bilo OK, ali bilo je dobro za mene da vidim da sam spreman da se tako brzo oporavim od onakvih trenutaka. Verovatno će toga biti sve više u mojoj karijeri i jednostavno sam srećan što sam proživeo te situacije".

U opširnom intervjuu, Micić je govorio i o trijumfu protiv Panatinaikosa, ističući da je to bio najbolji defanzivni Efesov nastup i da je bio veliki izazov igrati protiv Nika Kalatesa. Takođe, pričao je i o brzom navikavanju Efesovih igrača jedne na druge.

"Mnogi misle da smo brzo 'kliknuli' i normalno je da tamo razmišljaju, posle dolaska tolikog broja novih igrača u ekipu. Mislim da je jedna od najvažnijih stvari bilo to da smo zajedno počeli pripreme. Nije nam nedostajao niko, od prvog dana. Govorili smo jedni drugima o detaljima koji mogu da nam pomognu i već na početku sezone pokazali smo da imamo kvalitet. Nasravno, srećan sam što pokazujemo da je moguće od starta igrati dobro sa novom ekipom. Takođe, imamo odličnu komunikaciju sa trenerom. To nas dovodi u poziciju da imamo dobre sezone".

O VAŽNOJ ŠARASOVOJ LEKCIJI...

Izvor: MN PRESS


Micić je naglasio da mu je drago da uz sebe ima raspucanog šutera Rodriga Bobou ("jedan od najtalentovanijih napadača koje sam video") i još jednom govorio o godini uz Jasikevijusa u Žalgirisu.

"Naučio sam uz Šarasa nešto što je veoma važno - da je važno malo se žrtvovati i boriti se sa svojim egom da bi na kraju došli dobri rezultati. Individualni učinci su važni, ova nagrada je sjajna, ali istovremeno, kao plejmejker, trudim se da budem svestan situacije na terenu, da nađem prednosti za svoj tim. Nije neophodno da postižem 20 poena na svakoj utakmici. Ako imam neke prednosti na svojoj poziciji, onda ih koristim. To je ono što je značajno za dobre rezultate - napasti tamo gde imate prednost".

Kao jedan od najmlađih dobitnika priznanja MVP meseca, Micić je očekivano ponosan. Upitan da li će mu nagrada biti dodatni motiv, on kaže...

"Iskreno, uvek imam motivaciju, ali ovo je posebna nagrada. Ovo nije nešto što dobijate svakog dana i ovo je nešto što će ostati u mom pamćenju. Zaslužio sam ovo svojom radnom etikom i svojom posvećenošću košarci. Pomoći će mi za još veći trud u narednim mesecima i u narednim utakmicama. Da bih pokušao da ovo osvojim opet!", dodao je Micić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC